Partition – Elszakítva (2007)

Egyéb magyar cím: Kasmír szívek

A II. világháború borzalmaitól megcsömörlött Gian Singh a harcok befejezését követően hazatér az indiai-pakisztáni határ közelében fekvő szülőfalujába, hogy élete hátralévő részét csendes nyugalomban töltse. Ám a sors más szerepet szán neki: Nagy-Britannia 1947-ben leveszi a kezét Indiáról és Pakisztánról, és a két ország között szinte azonnal vallási háború tör ki. Falvak dőlnek romba, családok szakadnak szét, a vidék kegyetlen mészárszék lesz. A harcok közepette Gian talál egy fiatal pakisztáni lányt, akit a védelmébe vesz. A páros hamarosan vonzódni kezd egymáshoz, ártatlanul bimbózó szerelmük elé azonban leküzdhetetlen akadályokat gördít a világ, amelyet gyűlölet ural.

Hindi változat: Gadar: Ek Prem Katha (2001)

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=bawkwiZGSTc[/embedyt]

megnézem lentebb

IMDB

  • Rendezte: Vic Sarin

  • Írta: Patricia Finn, Vic Sarin

  • Szereplők: Jimi Mistry, Kristin Kreuk, Neve Campbell, John Light, Irrfan Khan, Madhur Jaffrey, Arya Babbar, Lushin Dubey, Chenier Hundal, Jesse Moss, Jaden Rain, Dolly Ahluwalia, Tony Ali, Darshan Aulakh, Baljinder Bhangu

2 comments on “Partition – Elszakítva (2007)

  1. Ahogy néztem ezt a filmet, valamiért ismerősnek találtam. Aztán a wiki segített. Boota Singh igaz története alapján készült, akárcsak a 2001-es Gadar: Ek Prem Katha.
    A szereplő neve más, de a sztori ugyanaz. Az 1947-es tragikus kimenetelű Elszakadás (Partition), amikor az indiai gyarmatbirodalom nemcsak elvált Nagy-Britanniától, de ketté is szakadt a muszlim Pakisztánra és a szekuláris Indiára, tízmilliók lettek menekültek, és millióan estek áldozatul a tömegmészárlásoknak, mindkét oldalon. Singh leszerelt katonaként, megundorodva a háborútól, nem vesz részt a gyilkosságokban, sőt, egy menekült muszlim lányt el is rejt. Majd, miután nem sikerül kideríteni, hogy életben maradt-e valaki a családjából, és időközben egymásba szeretnek, feleségül veszi. Feleségét később kitoloncolják, mivel muszlim. Szikh férje azonban utána megy (illegálisan lépi át a határt), a lány Pakisztánban megtalált családja nyomására meghátrál és végső kétségbeesésében a vonat alá veti magát lánygyermekével együtt, de a kislány túléli. A tragikus szerelmi történet úgy tűnik rendkívül alkalmas arra, hogy megfilmesítsék, e kettőn kívül még további filmváltozatok születtek belőle, legsikeresebb indiai feldolgozása az 1999-es punjabi nyelven forgatott Shaheed-e-Mohabbat Boota Singh, amely nagyon sok díjat elnyert a következő évben a díjátadókon.
    A Partitiont kétféle magyar címmel is megtalálhatjuk, az imdb Elszakítva címmel közli, a feltöltött szinkronos változatban a Kasmír szívek cím hangzik el (ez utóbbit nem értem, mert nem Kasmírban, hanem Punjabban játszódik).
    Angol-kanadai filmről van szó, és néhány szereplőn kívül (Irrfan Khan, Madhur Jaffrey, Arya Babbar) angol, vagy kanadai színészek szerepelnek benne. De mivel a sztori nagyon is Indiáról, és annak egyik legszörnyűbb tragédiájáról szól, erősen itt van a helye.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük