Black Gold – Fekete arany (2011)

Egyéb ismert cím: Day of the Falcon

Háború dúl az Arab-félszigeten az 1930-as években. A két állam vezetője, Nesib emír és Amar szultán végül megállapodik egymással. Az országaik közötti Sárga-övezetet senkiföldjének nyilvánítják. A megállapodás zálogaként Amar két fiát adja Nesibnek. Tizenkét évvel később a két fiúból délceg ifjú lesz, Saleeh harcos természetű, Auda viszont tudós alkat. Egy nap az emírt meglátogatja egy amerikai. Azt mondja, hogy a földje tele van olajjal, melynek révén olyan gazdag lehet, amiről nem is álmodott. A gond, hogy az olaj a senkiföldjén van.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=hGiveC7404Y[/embedyt]

megnézem lentebb

IMDB

  • Rendezte: Jean-Jacques Annaud

  • Írta: Menno Meyjes, Jean-Jacques Annaud

  • Szereplők: Tahar Rahim, Antonio Banderas, Mark Strong, Freida Pinto, Riz Ahmed, Liya Kebede, Corey Johnson, Akin Gazi, Eriq Ebouaney, Lotfi Dziri, Jan Uddin, Hichem Rostom, Taoufik Ayeb, Mostafa Gaafar, Driss Roukhe

2 comments on “Black Gold – Fekete arany (2011)

  1. Bár a film Szaúd-Arábiában játszódik, még abban az időszakban, amikor az Arábiai-félszigeten nem a Szaúd-dinasztia uralkodott, a kezdetekről szól, amikor az olaj lassan átvette a hatalmat a törzsi-dinasztikus kapcsolatrendszerek felett. A sztori meglepően érdekes, és a színészek választása mind telitalálatnak bizonyult. Antonio Banderast még nem láttam ennyire bonyolult személyiséget alakítani, de könnyedén vette az akadályt, és a semmiből uralkodó-házat létrehozó dinasztia-alapító karaktere teljesen lefedte eredeti énjét. Mark Strongból meg mindent kinéztem volna, csak pont egy arab sejket nem, és no lám, bárkit képes eljátszani. De aki igazán meglepett, az Tahar Rahim, aki számomra ismeretlen név, de a könyveket bújó, alapvetően mimóza természetű, és pipogya hozzáállású második fiúgyermek szerepében annyira súlytalan és felejthető karaktert formált meg, hogy később ledöbbentem, amikor az események sodrásában lassan, de biztosan egy teljes pálforduláson megy át, és előbb fellázítja, majd az élére áll a sivatagi törzseknek, hogy teljesen más sorsot szánjon a dinasztiájának. Puff neki, nem gondoltam volna, hogy egy lassú folyású, politikai torzsalkodásokkal teli film ennyire élvezetes lehet. Egyedül Freida Pinto (aki miatt megnéztem a filmet) alakított könnyen felejthető karaktert, szereplése semmit sem adott hozzá a filmhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük