Fire – Tűz (1996)

Ashouk egy kis élelmiszerboltot vezet, mely videokölcsönző is egyben. Közös fedél alatt él feleségével, Radha-val, testvérével, Jatinnal, betegeskedő anyjával és az inas Munduval. Ashouk és anyja nyomására Jatin feleségül veszi a gyönyörű Sita-t, aki azonban mást szeret. Idővel az első ránézésre boldog házasságokról kiderül, hogy keserűen örömtelenek. A sógornők, Radha és Sita között emiatt szoros barátság, majd a későbbiekben erős vonzalom alakul ki. Egymásban találják meg boldogságot.

Elements Trilogy második rész: Earth – 1947: Föld (1998) nincs magyar felirata

Elements Trilogy harmadik rész: Water – Víz (2005)

megnézem lentebb

IMDB

  • Rendezte: Deepa Mehta

  • Írta: Deepa Mehta

  • Szereplők: Karishma Jhalani, Ramanjeet Kaur, Dilip Mehta, Javed Jaffrey, Nandita Das, Vinay Pathak, Kushal Rekhi, Shabana Azmi, Ranjit Chowdhry, Kulbhushan Kharbanda, Alice Poon, Ram Gopal Bajaj, Ravinder Happy, Devyani Saltzman, Sunil Chhabra

2 comments on “Fire – Tűz (1996)

  1. Deepa Mehta nagysikerű trilógiájának első darabja a Tűz (aztán Föld, végül Víz), és a középsőt ugyan még nem láttam (nincs hozzá magyar felirat), de ez a mostani rész nagyon tetszett.
    Egyértelműen női film, a rendezőnő nagyon is tudatosan olyan kérdéseket feszeget, amelyek az indiai társadalomban tabu-témának számítanak.
    Sita (Nandita Das) friss asszonyként elkerül otthonról, és nagyon hamar rá kell jönnie, cseppet sem jól választottak a szülei. Férje Jatin (Javed Jaffrey) kínai szeretője Julie bűvkörének csapdájában vergődik, képtelen tőle szabadulni, de úgy tűnik nem is akar. A nő meg férjhez menni nem akart, Jatint pedig már nem hagyta élni bátyja Ashok (Kulbhushan Kharbanda), hogy nősüljön meg végre. Ashok felesége Radha (Shabana Azmi) ugyanis meddő, és Ashok a helyi szekta vezetőjének imádatától vezérelve immár 13 éve nem nyúlt asszonyához. A házhoz tartozik még Biji, akiről a film alatt nem derül ki, hogy kicsodája Ashoknak (feltételezem, az anyja), az öregasszony vén mint az országút, és néma. És ott él még velük a háziszolga, Mundu (Ranjit Chowdhry) is, aki magányos óráiban a videón nem a Ramajan című hőseposzt játssza le a néninek, hanem pornófilmeket kölcsönöz Jatin dugikészletéből, és az öreglány előtt onanizál. (Aki végtelenül fel van háborodva, csak éppen nem tudja elmondani senkinek sem a gyalázatot).
    A két asszony ebben a sokkolóan nyomasztó és frusztrált közegben egymásban keres vigaszt, és hamar rájönnek, hogy a férfiak végtelen önzése megfosztja őket attól, amiért érdemes élni. A vágytól, az élettől, a szerelemtől. Sita magára találva, már közel sem mutatja azt a hagyománytisztelő, engedelmes kis asszonykát, amire anyja tanította, egyre inkább a sarkára áll, és ereje elég ahhoz, hogy Radha is új erőre kapjon, és kérdéseket tegyen fel urának és parancsolójának. Ashok végtelen felháborodásában nem talál szavakat, az asszonynak a lába elé kellene borulnia, és bocsánatért esedeznie, de ezt már hiába várja, 13 év szenvedés után.
    Nagyon tetszett a film, Deepa Mehta pont úgy rendezte meg, ahogy egy nő érzi, az ő érzelemvilágával, apró tűnődéseivel, nüansznyi hangulataival. A férfiak nem rosszak, csak így nevelték őket, nem tudják, hogy amit tesznek, az fáj a párjuknak. És ezért értetlenek, amikor a porig alázott és elnyomott asszony egyszer csak úgy érzi, elég volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük