13B: Fear Has a New Address (Yavarum Nalam) (2009)

Napjaink világban a szórakozás és az információszerzés legfontosabb forrása a televízió. Az egykor átlagos háztartási eszköz mára meghatározza egy család erőviszonyait is. Ki birtokolja a távkapcsolót, ki határozza meg, mit nézzünk. De mi történik, ha a házban furcsa dolgok történnek? Ha a TV érzékeli ezt a hatalmat és önállóan dönt? Ha átveszi az irányítást és azt mutatja neked, amit akar és az valósággá is válhat? Boldog család beköltözik a társasház 13. emeletére, a 13/B lakásba. Anya, két fia, azok feleségei, gyerekeik és fiatalabb húguk. Szép, nagy család. Aztán különös dolgok történnek. Manohar (R. Madhavan) legnagyobb rémületére rádöbben, hogy szeretett családjával, pontosan ez történik. Nem a TV ragadja magához a hatalmat, hanem a lakás. A TV csak médium, megmutatja, hogy mi fog történni. És Manohar egyre inkább csapdában érzi magát, nem költözhet el, mert akkor nem tudja megakadályozni a következő szörnyűséget.

Alternatív magyar cím: 13B – A félelemnek új címe van

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=_H_bs-Jmo5Q[/embedyt]

megnézem lentebb

IMDB

  • Rendezte: Vikram K. Kumar
  • Írta: Vikram K. Kumar, Abhinav Kashyap
  • Szereplők: Madhavan, Neetu Chandra, Poonam Dhillon, Sachin Khedekar, Dhritiman Chatterjee, Deepak Dobriyal, Murli Sharma, Amar Upadhyaya, Vinay Jain, Suhasini Mulay, Meera Vasudevan, Sampath Raj, Sanjaih Bokaria, Iswar Srikumar

2 comments on “13B: Fear Has a New Address (Yavarum Nalam) (2009)

  1. Alapjában véve nem kedvelem a thrillereket, mert mindig annyira rettegek, hogy utána nagyon sokáig a hatása alatt vagyok. (Így jártam a Pszicho-val vagy A kör-rel). De mivel elhatároztam, hogy az összes magyar felirattal rendelkező indiai filmet megnézem, kénytelen voltam belevágni.
    A thrillerek között a „jobbik” fajtából való, persze a szokásos klisékre építve, de egy elgondolkodtató alapötletre támaszkodva, ami után az ember más szemmel néz a saját tévéjére (emiatt nem igazán bírtam megrémülni, mert 10 éve nem nézek tévét, csak ha dvd-filmet akarok megnézni, akkor szoktam bekapcsolni, amúgy porfogónak kiváló). Boldog család beköltözik a társasház 13. emeletére, a 13/B lakásba (klisé nr 1: rossz pont). Anya, két fia, azok feleségei, gyerekeik és fiatalabb húguk. Szép, nagy család. Aztán különös dolgok történnek. Először mindenki azt hiszi, hogy a tévét megszállta valami, vagy maga a tévé a gonosz. De nem a tévé ragadja magához a hatalmat, hanem a lakás. A tévé csak médium, vagy inkább tükör a jövőre, megmutatja, hogy mi fog történni. És Manohar (Madhavan) egyre inkább csapdában érzi magát, nem költözhet el, mert akkor nem tudja megakadályozni a következő szörnyűséget (klisé nr 2).
    Ugyanakkor további meglepetéseket tartogat a film, mert a lakás nem magától teszi, amit tesz. Ebből a szempontból nagyon érdekes volt a történetszövés, a végkifejlet pedig meglepő.
    Úgyhogy akárhogy nézem is, nekem tetszett, pedig továbbra sem kedvelem a thrillereket (és ahogy elnézem, van még egy rakással, mert a horror-filmeket és a thrillereket valamiért sokkal előbb feliratozzák magyarul, mint bármely más filmkategóriát).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük