Million Dollar Arm – Az egymillió dolláros kéz (2014)

Másodlagos magyar cím: Millió dolláros kar

Az egykor sikeres sportügynök, JB Bernstein azon veszi észre magát, hogy a többiek lassan kiszorítják a piacról. JB és társa Aash lehúzhatja a rolót, hacsak ki nem találnak valamit gyorsan. Egyik este JB a tévét nézi, Indiából közvetítenek krikettmeccset. Ekkor fogalmazódik meg benne az ötlet, ami akár be is válhat. Indiába utazik a nagy országos versenyre, ahol negyvenezer játékos verseng a Millió dolláros kar címért. JB a két legjobbat magával viszi az Államokba, hogy baseball dobójátékosokat faragjon belőlük.

megnézem lentebb

IMDB

  • Rendezte: Craig Gillespie

  • Írta: Tom McCarthy

  • Szereplők: Jon Hamm, Pitobash, Suraj Sharma, Madhur Mittal, Aasif Mandvi, Darshan Jariwala, Lake Bell, Alan Arkin, Bill Paxton, Gregory Alan Williams, Allyn Rachel, Tzi Ma, Rey Maualuga, Bar Paly, Jaspaul Sandhu

3 comments on “Million Dollar Arm – Az egymillió dolláros kéz (2014)

  1. A film szuperül sikerült. Adva van egy játékos-menedzser, aki már csak árnyéka régi önmagának, csúcskategóriás játékosai nyugdíjba mentek, újakat meg nem sikerül szereznie, pedig körüludvarol ő bárkit. J. B. Bernstein (Jon Hamm) végső kétségbeesésében, és egy unalmas esti televíziózás során arra a zseniális elhatározásra jut, hogy India a maga milliárd fős lélekszámával még abszolút kihasználatlan piac, és ha ronda háziasszonyból világsztárt tudtak faragni, pusztán az énektudása alapján, akkor kell lennie tökéletes dobónak is, csak meg kell találnia. Ezért elindítja a Millió dolláros kar elnevezésű projektet, és olyan dobókat keres, akiket ki lehet nevelni baseball-játékosnak. Ráadásul, ha indiai a srác, akkor alapból egy elég tekintélyes nézőközönséget is vonz, akik majd hozzák a bevételt. Az ötlet nem rossz, de a kivitelezés már sokkal nehezebben megy. Bernstein nincs felkészülve arra, ami Indiában fogadja, a film első fele kizárólag a válogatásról szól, és személyes kálváriájáról. De szerencsére talál két fiút, akikben meglátja a fantáziát, már csak meg kell tanítani őket dobni. A fiúk Rinku Singh (Suraj Sharma) és Dinesh Patel (Madhur Mittal) nemhogy angolul nem tudnak, de saját falujuk határán túl sem jártak soha, nekik az önműködő liftajtó is csodaszámba megy, úgyhogy az egy éves felkészülés nem csak baseball tanulást jelent, hanem minden mást is. És nemcsak a fiúk tanulnak, hanem Bernstein is, akinek újra kell értékelnie az életét, és egészen más alapokra helyeznie azt. A megtörtént esetet feldolgozó film valószínűleg elég közel jár az igazsághoz, a film végén legalábbis bemutatják a két igazi indiait, amikor profi játékos-szerződést kínálnak nekik, olyan fizetéssel, amit az egész falu nem keres meg egy év alatt sem, szóval, ők tényleg megtalálták az amerikai álmot.
    A sportfilmek terén annyi újat tudott nekem mutatni, hogy teljesen hétköznapi emberi sorsokat, és teljesen triviális, egyszerű helyzeteket mutat be (mint amikor egyszerre mindkét mosógép elromlik stb.), ettől nagyon közel éreztem magamhoz a filmet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük