The Witcher – Vaják (2019)

Meg nem nevezett, több királyi birodalmat a hátán cipelő kontinensen járunk, ahol még él a mágia. Ezt a síkságokkal, lápokkal, ősi erdőkkel tarkított vidéket szörnyetegek róják áldozatot keresve. Ezen lények kiirtására és átkok feloldására szakosodtak az alapszintű mágiával rendelkező profi kardforgatók, a vajákok. A vaják nem ember, hanem belterjesen, más vajákok által mesterségesen (mágiával) megalkotott mutáns. Ilyen magányos, folyton morgolódó, kérges modorú és hangulatú vaják hősünk, Ríviai Geralt is, aki járva a kontinenst pénzért vadászik szörnyekre. Egy munkája során a végzetnek köszönhetően felelőssé válik az egyik birodalom, Cintra hercegnőjének életéért, Cirilláért. Geralt vonakodik a feladattól, de mint a legtöbb ilyen történetben, a végzettel nem lehet szarozni. Nilfgaard birodalma megtámadja Cintrát, Cirilla menekülni kényszerül, Geraltnak pedig meg kell találnia a kislányt, hogy megvédje őt elvégezve ezzel kéretlen feladatát.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=ndl1W4ltcmg[/embedyt]

megnézem lentebb

IMDB

  • Show-runner: Lauren Schmidt Hissrich
  • Írta: Andrzej Sapkowski
  • Szereplők: Henry Cavill, Freya Allan, Eamon Farren, Anya Chalotra, Joey Batey, MyAnna Buring, Royce Pierreson, Mimi Ndiweni, Wilson Radjou-Pujalte, Anna Shaffer, Mahesh Jadu

9 comments on “The Witcher – Vaják (2019)

  1. Bár a legkevésbé sem volt hibátlan sorozat, de nekem iszonyatosan bejött! Rögtön a megjelenéskor végignéztem (pedig sok dolgom volt/lett volna, de elkezdtem nézni és nem volt megállás). A játékkal nem játszottam és a könyveket sem olvastam, azt tudtam hogy ezek vannak, de semmi mélyebb infóm nem volt. Henry Cavillt szoktam szeretni a szerepeiben, erre pedig tökéletesnek tartottam (mármint nyilván nem konkrétan mint Geralt, hiszen előzetesen ugye nem ismertem a karaktert, hanem hogy nagyon szívesen néznék egy olyan fantasyt, aminek ilyen a főhőse).
    Írnék azért a problémáimról is. Amúgy rögtön utána elkezdtem olvasni az első könyvet, amik novellák (a legtöbb feltűnik ebben a sorozatban is) felfűzve egy kerettörténetre, és tök érdekes döntésnek tartom a Netflix részéről, hogy nem egy szerkezetében erre sokkal jobban hasonlító megvalósítás mellett döntött. Tehát kimondottan a szerkezetre gondolok. Az részemről egyáltalán nem gond, hogy belenyúltak a történetekbe (vitathatóan amúgy, de nekem a sorozatos módosításokkal így az olvasás után sincs bajom, de egyébként abszolút érthető, akik régebben olvasták és gondjuk van az adaptálással), a hangulatba és a szereplők viszonyába is. Sőt, én kimondottan jobban szeretem, hogy mivel a szoros adaptáció amúgy is el szokott vérezni sok ok miatt, akkor nyúljanak szabadon az alapanyaghoz. Amivel viszont nekem bajom volt, hogy én sokkal több (sőt, szinte kizárólag az ő szemszögéből mesélt) Geraltot szerettem volna – és a novelláskötet pont ilyen volt! Ráadásul tök jó alapozás/bevezetés lett volna a világba, egy olyan laza átívelésre felfűzött kvázi epizodikus történéseknek.
    A többi sorozatos szereplő ennél sokkal kisebb terjedelemben érdekelt volna (még Yennefer szálát is tömörítettem volna, pedig nem volt gondol a castinggal), főleg hogy ez nálam pont két szék között a pad alá esete volt, mert túl sok idő ment el a “geopolitikával” de annyira meg mégsem kaptak kidolgozást, nem hogy azok a szereplők (meg a nagy céljaik) különösebben érdekeltek volna. Az ehhez szorosan kapcsolódó Ciri kalandozása pedig különösen nem érdekelt ekkora terjedelemben (nekem bőven elég lett volna hogy csatavesztés, menekül, legyen mondjuk egy veszélyes helyzete), a flashback epizód Geralttal, és aztán találkoznak. Az úgymond főgonosz karaktert végképp nem sikerült annyira közel hoznia hozzám a sorozatnak, hogy igazán érdekelni kezdjen. A végén meg az a varázslós ostrom, hát azt kimondottan untam, az ilyesmit még blockbuster szinten/költségvetéssel is ritkán szoktam élvezni. Mekkora ellentétben van ezzel hogy a pilot epizód végén viszont mennyire élvezetesen volt megcsinálva Geralt harca! Plusz megjegyzés még az időkavarásról. Aki belekezd a sorozatba készüljön fel, hogy az első három részben a három főszereplő idősíkja nem azonos, nem egyezik. Ha szeretne abszolút képben maradni, akkor érdemes megnézni a sorozatkészítők által kiadott időtérképet, mert ott teljesen érthetően nyomon lehet követni a történetet, itt: https://witchernetflix.com/en-gb

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük