Apur Sansar – Apu világa (1959)

Apu trilogy 3 – Apu trilógia 3  

Apu befejezi a gimnáziumot, és ugyanolyan álmodozóvá válik, mint apja, de tanárai szerint is tehetséges író. Ő azonban nem tud mit kezdeni a tehetségével, csak kallódik, keresi a helyét. Ismerős sztár, Sharmila Tagore bukkan fel a filmben. A csodaszép színésznő amilyen hirtelen felbukkan, oly gyorsan el is tűnik a filmben, hatalmas űrt hagyva maga után. Apu gyászolja feleségét, fia anyját, fájdalmában otthagy mindent, nem tud a gyerekre nézni, mert felesége halálának okozóját látja benne. A kisfiú elvadulva nő fel, ezt azonban Apu legjobb barátja, a gyerek nagybátyja nem bírja nézni. Pulu Apu keresésére indul, hogy emlékeztesse, egy ötéves kisfiú apja, kötelességei vannak. Amikor Apu végre hazatér, és belenéz a kis Kajal szemébe, a gyermek Apu szemei néznek vissza.

Első rész: Pather Panchali – Az út éneke (1955)

Második rész: Aparajito – A legyőzhetetlen (1956)

megnézem lentebb

IMDB

  • Rendezte: Satyajit Ray
  • Írta: Bibhutibhushan Bandyopadhyay, Satyajit Ray
  • Szereplők: Soumitra Chatterjee, Sharmila Tagore, Alok Chakravarty, Swapan Mukherjee, Tushar Bandyopadhyay, Gupi Banerjee, Panchanan Bhattacharya, Shanti Bhattacherjee, Jiten Bhons, Abhijit Chatterjee, Jogesh Chatterjee, Asha Devi, Belarani Devi, Sefalika Devi, Biren Ghosh

2 comments on “Apur Sansar – Apu világa (1959)

  1. Satyajit Ray, az indiai film talán legjelentősebb képviselőjének első három filmje, amely – bár egy indiai regényen alapul, sok életrajzi motívumot is felhasznál, és amit a filmes tapasztalatokkal addig egyáltalán nem rendelkező Satyajit Ray a szó legjobb értelmében vett amatőr körülmények között forgatott. Az utolérhetetlen szépségű, fekete fehérben forgatott trilógia egy bengáli faluban élő szegény családról szól. Az apa, a tudós író a városba megy dolgozni, hogy megélhetést biztosítson feleségének és kisfiának, akiket kénytelen magukra hagyni egy kis faluban. Az apa halálosan betegen jön haza, ettől kezdve az anyának még nagyobb áldozatokkal kell küzdenie azért, hogy tehetséges fiát, Aput taníttassa. A 2. és 3. rész Apu tanulóéveit, férfivá érését, szerelmét, a világgal való meghasonlását (szeretett felesége szülésben meghal), elvonulását, majd lassú gyógyulását meséli el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük