Bobby (1973)

A történet két lázadó fiatal szerelmi románca. A fiú, Raj, gazdag család egyetlen fia, aki szeretet nélküli családban nő fel, és nem sok kapcsolata van a szüleivel, mivel gyerekkora óta bentlakásos iskolákban taníttatják. A film elején éppen hazatér tanulmányai befejeztével, és apja azt tervezi, hogy bevezeti az üzleti életbe, megismerteti üzlettársaival és hozzá hasonló üzletembert farag belőle. Erre a legjobb alkalomnak a fiú tizennyolcadik születésnapja mutatkozik, amikor meghívják összes ismerősüket és üzletfelüket egy nagy partira. A fiú azonban az előkelő társaságban csak egyetlen emberre figyel fel: egy magányos fiatal lányra, aki hamar eltűnik a partiról, és akiről később kiderül, hogy korábbi dadájának az unokája. A lány családja sokkal alacsonyabb rangú és szegény, így a fiú szigorú apja hallani sem akar a házasságról és vérig sérti a lány apját. A fiatalok azonban nem adják fel, fellázadnak a szülők ellen, és bármire képesek a szerelemért…

Későbbi feldolgozás: Jaanam (1992)

megnézem lentebb

IMDB

 • Rendezte: Raj Kapoor

 • Írta: Khwaja Ahmad Abbas

 • Szereplők: Rishi Kapoor, Dimple Kapadia, Pran, Prem Nath, Sonia Sahni, Durga Khote, Aruna Irani, Prem Chopra, Farida Jalal, Piloo J. Wadia, Pinchoo Kapoor, Jagdish Raj, Shashi Kiran, Raj Rani, Aarti

2 comments on “Bobby (1973)

 1. Ez a film felért egy nosztalgiabombával. Én kiskölök voltam 1973-ban, de még emlékszem a trapéznadrágokra, a miniszoknyákra, a vastagon kihúzott szemekre, a színes-virágos blúzokra, a köldök fölött megkötött ingekre, és a motoros dzsekikre (ezek mondjuk nálunk leginkább utánzatok voltak).
  És a film elképesztően szabados, ellentétben a kilencvenes évek prűdebb Bollywoodjával, sokkal többet enged meg, sokkal többet láttat (némelyik ruhadarabban szerintem a mai napig nem mernének megjelenni hindi színésznők), és rettentően heves film. A két főszereplő hihetetlenül bájos, naiv fiatal, akik hisznek a szerelem mindenhatóságában, és ezért bármire készek.
  Rishi Kapoort én már csak pocakos karakterszínészként ismertem meg (D-Day, Student of the Year, Agneepath, Love Aaj Kal, Luck by Chance, Thoda Pyaar Thoda Magic, Namastey London, Fanaa, Hum Tum csak azok a filmjei, amelyek ide fel vannak töltve), de mosolyogva fedeztem fel azokat a gesztusokat és arcjátékokat, amelyek rá annyira jellemzőek. És itt milyen rettentően fiatal volt! 21 éves! De már érett, kiforrott játékkal mutatta be a szeretet nélkül felnőtt 18 éves fiút, aki szabályosan feléled egy egyszerű lány közelségétől.
  Dimple Kapadia pedig a film bemutatásakor mindössze 16 éves volt, majd eltűnt 11 évre, hogy aztán elvált asszonyként teljesen más szerepeket alakítson, és megmutassa, ez a film nem egyszeri fellángolás volt, hanem egy érett, kiforrott színésznő kezdeti bátortalan lépése. Már ebben a filmben is olyan dolgokat vállalt be, amelyeket később sem tagad meg (pl. Dil Chahta Hai alkoholista asszonya, vagy a Luck by Chance kislányomból-sztárt-faragok anyukája), és jó volt látni, hogy nem a szépsége miatt választották erre a szerepre, hanem a tehetsége okán.

  A két apa közül Pran (Mr. Nath) kevésbé produkált meggyőző játékot, de igazság szerint neki volt nehezebb dolga. A folyton elfoglalt, pénzkereső családfő, aki nem törődik sem a feleségével, sem a fiával, nem osztott neki túl jó lapokat. Ellenben Prem Nath (Jack Braganza szerepében) csak úgy lubickolt, ugyanis a kedélyes, csupaszív és folyton részeg halász szerepe csupa magas labdát adott neki, látszott, hogy élvezi minden pillanatát (a jellegzetes cuppogásán meg folyton vihognom kellett). A piros satyekja meg mindent visz, nekem is kell egy olyan!

  Nagyon tetszett a fiatalok megismerkedése, és hogy elég hamar a tárgyra tértek, semmi lacafaca, bírjuk egymást, élvezzük az életet. Aztán persze ahogy nehezedett az akadálypálya, és egyre több problémát kellett megoldaniuk, hirtelen már nem az élet élvezete, hanem a szerelem megtartása volt a legfontosabb. Ez is tetszett.
  Azon meg elmerengtem, hogy milyen borzalmas lehetett abban az időben (legalábbis remélem már nincs érvényben az emlegetett törvény), hogy 21 éves kora előtt a fiú csak apai engedéllyel nősülhetett meg, különben börtönbe került. Ez milyen már!

  Sokaknak ismerős lesz a zene. Nem véletlen. Dallamait sok későbbi film felhasználta, beemelte, némelyik annyira jellegzetes, hogy folyton-folyvást visszatér.
  A forgatás évszáma senkit se riasszon vissza, a film ugyanis digitálisan felújított, csodás képek, csodás hang, mintha csak néhány éve forgatták volna. Remélem tervezik további klasszikusok felújítását is. Az király lenne!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük