Delhi-6 (2009)

Az Amerikában élő nagymamának (Waheeda Rehman) agydaganata van. Utolsó kérése a fiától, hogy hadd menjen vissza Indiába meghalni. Az unokája, Roshan (Abhishek Bachchan) felajánlja, hogy elkíséri, hiszen sosem járt még Indiában. Megérkezésükkor egy hírre lesz figyelmes, mi szerint egy Fekete Majomember ijesztgeti, és támad rá éjszakánként az emberekre Delhiben. Jót mosolyog a híren, azt hiszi vicc, de a lakosok teljesen komolyan veszik és félnek. A film arról szól, hogy mennyire határtalan az emberi butaság és hiszékenység. Továbbá politikáról, korrupcióról, családi viszonyokról, a kasztrendszerről és a hindu-muszlim ellentétről. A film szinte minden érzékeny témát érint, mindezt Roshan szemén keresztül, akit már Amerikában neveltek fel és rengeteg dolgot, tettet nem ért.
A fekete majom, vagy valami hasonló, mindannyiunkban benne van. Amikor haragot és gyűlöletet lát, a majom megerősödik. De egymást öljük meg a bennünk lévő majom elpusztítása helyett.

megnézem lentebb

IMDB

  • Rendezte: Rakeysh Omprakash Mehra

  • Írta: Rakeysh Omprakash Mehra, Prasoon Joshi

  • Szereplők: Waheeda Rehman, Abhishek Bachchan, Sonam Kapoor, Rishi Kapoor, Om Puri, Prem Chopra, Atul Kulkarni, Pavan Malhotra, Divya Dutta, Supriya Pathak, Tanvi Azmi, Vijay Raaz, Deepak Dobriyal, Raghuvir Yadav, K.K. Raina, Aditi Rao Hydari

2 comments on “Delhi-6 (2009)

  1. Ne nézd meg ezt a filmet, ha egy masala-filmet keresel, de ha szeretnél látni egy nagyszerű filmet Indiáról, akkor ez az.
    Szeretem a hindi filmeket, mert általában olyan, mintha régi amerikai musicaleket néznék, tele van tánccal, zenével, hősökkel és gonoszokkal, mese felnőtteknek, amit nem kell komolyan venni. Ez a film pedig tele van szívvel, szeretettel, olyan arcát mutatva be Indiának, amely a hétköznapi emberek szemén keresztül láttatja meg. A modern India törekvése, hogy valami újat, valami mást hozzon el az emberek életébe, a többség mégis élesen szembenáll a változásokkal. Az indiai társadalom a valóságban folyamatosan szembesül a kulturális szokásokkal, hagyományokkal, ortodox kilátásokkal, kommunális keserűséggel, a korrupcióval és mindenekelőtt a képmutatással. A Delhi-6 egy tükör, amely megmutatja a társadalmat ezekben a változó időkben. Egy NRI (országon kívül született indiai) szemén keresztül mutatja meg, aki megtalálja a melegséget és sokszínűséget a képmutatáson, elmaradottságon keresztül is, aki látja a szeretetet, de hitetlenkedik a körülötte lévő valóságon. A film briliánsan egyensúlyoz a szatirikus metaforákon, fájdalmasan szép színekkel és képekkel mutatva be a különböző karaktereket.
    Korrekt a filmtartalom, a film tényleg szinte minden indiai problémát érint (válaszokat nem talál rá, de a kérdéseket keményen felteszi).
    Minden színész játékával nagyon meg vagyok elégedve, de különösen Abhishek Bachchanéval (aki a kívülálló szemével próbálja meg felfogni, megérteni, átélni, hogy milyen India) alakításával, mert nagyon-nagyon kiforrott személyiséggé vált ebben a filmben. (A dialógok igazán nagyszerűk voltak). És még két igazán nagyszerű alakítás: Divya Dutta (Jalebi szerepében, aki az érinthetetlenek kasztjából származik, és Indiában a kasztrendszer kitéphetetlenül ott van ma is) elképesztően hiteles volt, illetve Vijay Raaz (Ranvijay felügyelő szerepében), aki az indiai közállapotokat mutatta be hitelesen (a rendőr üt, és utána kérdez).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük