Gandhi (1982)

A filmeposz 56 évet ölel fel a 79 évesen merénylet áldozatává lett, legendás indiai vezető, Mohandas Karamchand Gandhi életéből. 1893-ban pár hónapra Dél-Afrikába érkezik az Angliában végzett, 24 éves családos indiai ügyvéd, Gandhi. A személyes méltóságát és igazságérzetét egyaránt sértő faji megkülönböztetés olyannyira megdöbbenti, hogy úgy érzi, tennie kell valamit. 21 év fáradságos küzdelme után az indiaiak és a színes bőrűek egyenlőségéért indított erőszakmentes küzdelem, a Satyagraha ideológusává és vezérévé érett. Ekkor kapta a „Mahatma” nevet, amely Indiában „nagy lelket” jelent.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=B7I6D3mSYTE[/embedyt]

megnézem lentebb

IMDB

 • Rendezte: Richard Attenborough

 • Írta: John Briley

 • Szereplők: Ben Kingsley, Candice Bergen, Edward Fox, John Gielgud, Trevor Howard, John Mills, Martin Sheen, Ian Charleson, Athol Fugard, Günther Maria Halmer, Saeed Jaffrey, Geraldine James, Alyque Padamsee, Amrish Puri, Roshan Seth

2 comments on “Gandhi (1982)

 1. Nagyon-nagyon régen láttam ezt a filmet, de emlékszem, hogy akkor is nagy hatással volt rám. Mit tudtunk mi Gandhiról? Számunkra India messzi és mesés távoli világ volt. Ez a film viszont közel hozta őt is, meg Indiát is. Nem véletlen, hogy a filmekkel akár véleményt is lehet formálni. Gandhi is ilyen volt. Véleményformáló, közösség-összekovácsoló erő.
  Ben Kingsley brit színészként jobbára tv-sorozatokban szerepelt, nagy szerencséje a világnak, hogy kortársa volt Richard Attenborough-nak, aki rá merte bízni grandiózus filmje címszerepét. Kevesen tudják róla, hogy eredeti neve Krishna Pandit Bhanji, apja gujarati bevándorló volt, míg anyja angol. Ő maga Angliában született, de ha nem rendelkezett volna indiai gyökerekkel, sokkal nehezebb dolga lett volna. Így viszont meggyőző, hiteles alakítást nyújtott, nem véletlen jutalmazták Oscar-díjjal is (többek között). Utána sorra kapta a jobbnál jobb szerepeket (pl. Schindler listája), 2002 óta pedig lovagi cím illeti meg, kijár neki a Sir Ben Kingsley megszólítás.
  Richard Attenborough inkább színészi alakításairól ismert, szám szerint 12 filmet rendezett, ezek viszont vagy történelmi, vagy életrajzi filmek többségükben. Univerzális ember, aki megtalálja mindenben azt amit meg szeretne mutatni, igazi reneszánsz hatású filmcsináló.
  A stáblista pedig felér egy csillagos égbolttal, Anglia legjobb színészei vállaltak benne akár nyúlfarknyi szerepet is, de még Amerika akkori sztárjai is (Candice Bergen, Martin Sheen).
  Igazán jó film, olyan ami elgondolkodtatja az embert.
  Gandhinak csak két dolog volt fontos: a szeretet és az igazság. Ezek szerint élt. Számára annyira fontos volt, hogy hatással volt élete 350 millió indiaira, vezette és irányította őket. Ha nem gyilkolják meg, talán még Pakisztánt és Indiát is sikerült volna összebékítenie. Ki tudja?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük