Student of the Year – Az év diákja (2012)

Dean Yoginder Vashisht, a nyugdíjas tanár súlyos beteg; kórházban fekszik. Volt diákjai közül négyen összegyűlnek betegágyánál és felidézik a tanár egykori St. Teresa College-beli éveit. Így mesélik el a suli három legmenőbb diákjának, a csinos de kevésbé okos Shanaya (Alia Bhatt), a gazdag rocksztárnak készülő Rohan (Varun Dhawan), illetve az újfiú Abhimanyu (Sidharth Malhotra) történetét.

megnézem lentebb

IMDB

 • Rendezte: Karan Johar

 • Írta: Karan Johar, Renzil D’Silva

 • Szereplők: Sidharth Malhotra, Alia Bhatt, Varun Dhawan, Rishi Kapoor, Ronit Roy, Ram Kapoor, Manasi Rachh, Manjot Singh, Sana Saeed, Sahil Anand, Kayoze Irani, Gautami Gadgil, Kitu Gidwani, Rohan Gokhale, Boman Irani

3 comments on “Student of the Year – Az év diákja (2012)

 1. Nos, Karan Joharról nem írnék túl sokat, valahol már írtam, hogy megkerülhetetlen ikon Bollywood csillagokkal kirakott egén, és garancia a minőségre. 6 éven keresztül vezetett beszélgetős műsora (Koffee with Karan) hivatkozási alap, neve elég sűrűn elhangzik különböző filmekben.
  Ezúttal viszont elég nagy fába vágta a fejszéjét, egy olyan filmet forgatott, amelyben Rishi Kapoor kivételével minden főszereplő elsőfilmes volt. Ismét jó nagy rizikót vállalt, de bejött neki. Mondjuk nekem nem annyira, a sztori nem volt elég ütős ahhoz, hogy megérintsen, a mellékszereplők szimpatikusabbak, vagy inkább érdekesebbek voltak, mint a három főszereplő. A zene mondhatni közepes, Vishal Dadlanitól azért többet vártam volna.

  A két fiú Siddharth Malhotra és Varun Dhawan jól néznek ki, de nem tudtak volna többet kihozni az alakításukból, mint amit a gyengén megírt dialógok adtak. Legsiralmasabban szerintem Alia Bhatt szerepelt, annyira fura, torz feje van, főleg a szemtől szembe képeken, hogy csak lestem. Oké Kareena Kapoornak is érdekes az arca, de ő meg tudja tölteni tartalommal, nem egy üresfejű plázacica, mert a kislány valami hasonlót alakított.

  Szegény Rishi Kapoor járt a legrosszabbul, egy látens homoszexuális igazgatót kellett alakítania, megpróbálta több-kevesebb sikerrel hozni azt a figurát, aki először vicces, majd egyre gyűlöletesebb, de hát nem ment neki. Van ilyen.

  Nagyon sajnálom, tényleg többre számítottam, nálam 5/10.

  Amúgy rettentően várom Johar másik (társ)rendezésének magyar feliratát, az viszont tényleg nagyon érdekel: Bombay Talkies, a stáblista szerint összegyűjtötték Bollywood összes jelenlegi állócsillagát, úgyhogy égek a kíváncsiságtól!

 2. Régi adósságomat rendeztem magam felé azzal, hogy megnéztem ezt a filmet. Igazából nem éreztem sosem nagyobb késztetést rá, de a bollywoodi történések mégis érdekessé tették. Sushant Singh Rajput öngyilkossága födrengésszerű indulatokat gerjesztett az országban. Ő volt az a kívülálló, aki pusztán azért, mert nincsenek nagymenő filmes rokonai, sosem tudott érvényesülni a filmiparban, még azokat a szerepeket is elvették tőle az utolsó pillanatban, amiket már majdnem a magáénak érzett (Half Gierlfriend). Bollywood közönsége felháborodásában Karan Johar és a sztárgyerekek ellen fordult. Karan saját maga ki merte jelenteni, hogy nála nem kap filmszerepet olyan, akinek nincsenek rokonai a sztárok között, és a producerkedése kizárólag a sztárgyerekek lehetőséghez jutttatásából, és a pályájuk menedzseléséből állt. Függetlenül a sikerességüktől. Ez a film aztán megmutatta, hogy milyen produkciók születnek ebből. Alia Bhatt, a nagyhatalmú filmes családfő Bhatt kisebbik lánya. A nővére Pooja nagy sikereket tudhat maga mögött, neki van egy különleges szépsége, ami segítette őt igazi szupersztárrá válni. De Aliának nincs ilyen. A lehető leghétköznapibb a külseje, hiába a mázsás smink, ezen nem lehet segíteni. Végzet asszonyaként szerepeltetni ebben a filmben kifejezetten nevetséges. Teljesen érthető, hogy igazából egyik fiút sem érdekli, hiába szólna arról a film, a két fiú inkább egymással van elfoglalva. Alia gyakorlatilag azért kell a történetbe, nehogy azt lehessen hinni, hogy valamiféle férfiszerelemről van szó. Aliának a szürke kisegér szerepét kellett volna kapnia. Ha nem Bhatt lánya lenne. Hogy jön ide Sushant? Alia az egyik ilyen talkshow-ban Karan kérdésére, hogy mi a véleménye Sushantról, bedobta a nagy fölényest. “Ki az a Sushant Singh?” Kész. Sushant halála után ezzel olyan haragot zúdított magára, hogy egy időre meg kellett szüntetnie az instagram fiókját is. Sushant rajongói az IMDB-n rávetették magukat az utolsó bemutatott filmjére, (Sadak 2) és úgy lepontozták, hogy most 1,1 ponton áll. Persze a Student of the Year -ben Alián kívül is szinte minden főszereplő sztárgyerek, ahogyan az Karantól elvárható. A két fiú gyönyörűen kidolgozta a testét, azt el kell ismerni, hogy mindent megtesznek a siker érdekében, de Varunnal is az a baj, hogy nem különösebben jóképű, és ő is szívdöglesztő szerepeket szeretne magának. Az ő apukája David Dhawan filmrendező. Siddhart a kakukktojás ő nem sztárgyerek, azt az utat választotta, hogy Karan asszisztensének jelentkezett, és onnan talált ugródeszkát. Ő viszont tényleg helyes, és ebben a filmben magasan a legérdekesebb. Nem is értem, miért nem sikerült neki az évek alatt magasabbra kapaszkodni. Ott van még Boman Irani fia is Kayoze Irani, de ő legalább nem hőszszerelmes a filmben, és rendben is van, amit csinál. Ő a kövér fiú. Manapság inkább rendez.
  A Covid kissé elnapolta az indulatokat, kérdés, mi lesz akkor, ha újra lehet moziban filmet bemutatni? Kíváncsian várom. Gondolom enyhülni fognak az indulatok, végül is sztárok nélkül nehéz blockbustereket gyártani. És a Netflix filmjeiben eddig nem bukkant fel olyan gyémánt, aki betölthetné ezt a hiányt. De ezt a fajta bevehetetlen nepotizmust egy kicsit muszáj lesz gyengíteniük. Megnéztem ezt a filmet, és tényleg csak egyszer-kétszer jött ingerem kikapcsolni, de aztán nem bántam meg, hogy végignéztem, a végére elég érdekes lett, főleg azért, mert Alia szerepe háttérbe szorult. Popcornnal elmegy.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük