The Reluctant Fundamentalist – Kétkedő fundamentalista (2012)

2011-ben a pakisztáni Lahoréban egy helyi férfi mesél az amerikai újságírónak az Egyesült Államok-beli életéről. Tíz évvel korábban, a Princetown egyetem elvégzése után Changez a Wall Street meghódítására indult. A tehetséges fiatalember jó úton volt, hogy valóra váltsa az amerikai álmot. A New York-i ikertornyok elleni terrortámadás azonban mindent megváltoztatott. A hatóságok ok nélkül letartóztatják, kihallgatják, szinte ellenségként kezelik. Az élete pokollá változik. És ekkor meghallja szülőföldje hívását.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=ouXWUenv5_Y[/embedyt]

IMDB

 • Rendezte: Mira Nair

 • Írta: Javed Akhtar, William Wheeler

 • Szereplők: Riz Ahmed, Kate Hudson, Liev Schreiber, Kiefer Sutherland, Om Puri, Shabana Azmi, Martin Donovan, Nelsan Ellis, Haluk Bilginer, Meesha Shafi, Imaaduddin Shah, Christopher Nicholas Smith, Ashwath Bhatt, Sarah Quinn, Chandrachur Singh

2 comments on “The Reluctant Fundamentalist – Kétkedő fundamentalista (2012)

 1. Mira Nair mindig emberi sorsokról mesél, és az már plusz a részéről, hogy ezt olyan környezetbe helyezi bele, amitől kissé egzotikusnak érezzük magunkat. Legyen az USA déli része (Mississippi Masala), vagy a viktoriánus kor (Hiúság vására), kortalan erotika (Káma Szútra), vagy Lahore régmúlt fényei.
  És ezek az emberi sorsok sosem egyszerűek, ahogy a mi életünk sem, csak mi parányiak vagyunk, de ilyenek Nair szereplői is. Mind megpróbál a saját világában boldogulni, ki így, ki úgy. De nála nincs fekete, vagy fehér, ahogy az életben sem. Nincs tökéletesen jó, tökéletesen rossz, tökéletesen igaz és tökéletesen hamis.
  Nehéz először megérteni a filmjeit, mert annyira lassúak, annyira csipegetve adagolja az információkat. Itt is ezt teszi, de ráadásul egy politikai ütközőzónán keresztül. Számára ismeretlen terepre tévedt, de ugyanakkor jól tette, mert a politikát is emberek mozgatják, és ő mindig is az embereket akarta megmutatni. Kinek mi a motivációja, ki mit miért cselekszik.
  Om Puri és Shabana Azmi játéka nagyon tetszett, bár nem sokszor voltak jelen, mert csendes jelenlétükkel hihetetlen nyomást adtak a filmnek.
  Riz Ahmed tökéletes választás volt a főszerepre, mert Londonban született pakisztáni származású színész nagyon is meg tudta jeleníteni, hogy mit érez valaki akkor, ha a hazája szinte a háború szélére sodródik, a belül forrongó feszültségek miatt. És mit érez valaki, aki szenvedő alanya lesz a folyamatos megkülönböztetésnek, csak azért, mert muszlim a vallása, és a származása miatt gyanús.
  Nagyon érdekes film volt (bár Kate Hudson és Kiefer Sutherland játékával annyira nem voltam kibékülve, viszont Liev Schreiber már megint kellemes csalódást okozott).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük