The Namesake – Idegen név (2006)

Egy fiatal indiai pár – akik ősi szokás szerint a szülők akaratának megfelelően keltek egybe – a 70-es évek végén az Egyesült Államokba, New Yorkba költözik. Ashima és Ashoke gyakorlatilag olyan, mint két idegen, akik most egy új, szintén idegen környezetben próbálják megismerni egymást. Távol valódi hazájuktól születik meg két gyermekük, egy fiú és egy kislány. Édesanyja kedvenc orosz írója után a kisfiú a Gogol nevet kapja, de ez a név kezdetben inkább hátráltatja, mint segíti a fiú beilleszkedését. A tinédzser Gogolnak meg kell tanulnia egyensúlyozni a szigorú tradíciókon alapuló indiai származása és az ettől gyökeresen eltérő amerikai élet között. Először lázad: megtagadja a nevét, egy gazdag amerikai lánynak udvarol és építészetet tanul a Yale-en, hogy senki ne az indiai fiút lássa benne. Szülei közben egyre inkább ragaszkodnak hátrahagyott hazájuk hagyományaihoz, és visszavágynak az óhazába. A szülők és Gogol életútja azonban váratlanul ismét keresztezi egymást, és a fiú lassan megtalálja a szülei világa és az általa választott új világ közötti kapcsolatot.

megnézem lentebb

IMDB

  • Rendezte: Mira Nair

  • Írta: Sooni Taraporevala, Jhumpa Lahiri

  • Szereplők: Kal Penn, Tabu, Irrfan Khan, Jacinda Barrett, Zuleikha Robinson, Brooke Smith, Sahira Nair, Jagannath Guha, Ruma Guha Thakurta, Sandip Deb, Sukanya, Tanushree Shankar, Sabyasachi Chakraborty, Tamal Ray Chowdhury, Dhruv Mookerji

2 comments on “The Namesake – Idegen név (2006)

  1. Vágytam már egy kis Mira Nair-filmre, mivel a legutóbbi Salaam Bombayról kiderült, hogy nem szinkronos (hál’istennek ennél nem hiányzott a szinkron), és már elég régen néztem tőle filmet, ideje volt nézni egy olyan indiai filmet, ami abszolút nemzetközi, csak éppen indiai életérzést közvetít. Eddig minden filmje tetszett, amit láttam tőle (Kámaszútra 1996, Esküvő monszun idején 2001, New York, I Love You 2008), de hátra van még az említett Salaam Bombay! 1988, Hiúság vására 2004, Kétkedő fundamentalista 2012. Itt csücsülnek a gépemen, és biztos meg is fogom nézni.
    Ebben a filmben sem kellett csalódnom, igazság szerint nincs is kit kiemelnem, mert a mikrokozmosznyi bengáli család Irrfan Khan (Ashoke Ganguli), Tabu (Ashima Ganguli), Kal Penn (Gogol/Nikhil), Sahira Nair (Sonia) [Mira Nair lánya] tényleg egy zárt miliőt jelenít meg tökéletesen, ahol mindenki a saját csapdájában vergődik.
    És mégis, bár elmennek egymás mellett, ugyanakkor kapnak valamit, amit a nyugati életforma képtelen megérteni, olyan útravalót, amit magukkal visznek, és továbbadnak gyermekeiknek. Hiába szakad szét a család, erősebb összetartást látok bennük, mint bármikor.
    Nagyon-nagyon tetszett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük