Laal Singh Chaddha (2022)

Egy őszintén optimista férfi elmeséli életútját, szerelme történetét és India történelmének legfontosabb eseményeit. Az 1994-es Forrest Gump című film alapján.

megnézem lentebb

IMDB

  • Rendezte: Advait Chandan
  • Írta: Eric Roth, Atul Kulkarni, Winston Groom
  • Szereplők: Aamir Khan, Kareena Kapoor, Naga Chaitanya, Mona Singh, Manav Vij, Aaryaa Sharma, Arun Bali, Jagat Rawat, Kamini Kaushal, Gitikka Ganju Dhar

2 comments on “Laal Singh Chaddha (2022)

  1. Kíváncsi voltam Aamir Khan verziójára, mert Tom Hanks filmjét nagyon szeretem, és Aamir Khant is nagyon szeretem (bár mindkettőjüknek vannak néha-néha kisiklásaik).
    A lebegő tollal kezd itt is, csak más „helyzetekbe” keveredik, és úgy tűnik, hogy a CGI-csapat nem igazán tudta valósághűen lemásolni egy lebegő toll mozgását, sokszor kilógott a CGI-lóláb.
    Aztán folytatódik a meséléssel, de a buszmegállónál jóval indiaibb helyszínen, egy vasúti kocsiban, amely rengeteg bollywoodi filmre asszociál egyből. Doboz bonbon helyett pedig golgappáról beszél a főhős, és itt az átírt mondat hatása közel sem olyan nagy, mint az eredetinek.
    A párbeszédek viszont nagyrészt eredetiek voltak, Atul Kulkarninak ebből a szempontból nem sok dolga volt. Azért megütötte a szememet a forgatókönyvíró személye, hiszen én inkább a filmszerepeiről ismertem, mint arról, hogy a tollat is jól forgatja.
    A történelmi eseményeket az indiai helyzetekre szabták, az amritszári katonai beavatkozást, a miniszterelnök meggyilkolását, a kargili csatát (a vietnámi háború helyett), Elvis Presley helyett Shah Rukh Khant tanította meg az ikonikus testtartásra, Bala nem rákhalászattal akart foglalkozni, hanem alsónemű gyártással stb., de a jelenetek többsége teljes egészében megegyezett az eredeti filmmel.
    Aamir Khan nem próbálta meg utánozni Tom Hanks játékát, inkább a saját múltjából merített, egy kis PK, egy kis 3 idiot érzést csempészett az alakításába.
    Kareena Kapoor pedig nem világhírű énekes akart lenni, hanem bollywoodi filmsztár, de hasonló traumákon ment emiatt keresztül, mint Robin Wright.
    Pár dolgot nagyon megváltoztattak, például nem a saját felettesét menti meg, hanem a pakisztáni ellenséges csapat vezetőjét. Ez nagyon fura volt. Későbbi kapcsolatuk is más volt és történetük lezárása is. Kicsit drámai, kicsit patetikus, amit egy bollywoodi film még épphogy elvisel.
    Tizenöt perccel hosszabb a film, feltételezem a dalok miatt, mert plusz történetszálat nem nagyon tettek bele.
    Laal ugyanazt az életutat járja be, mint Forest, egyetem, sport, hadsereg, vállalkozás, futás és családalapítás. A kapcsolatai is csaknem ugyanazok (a fent említett pakisztáni kivételével) és a családtagok sorsa is megegyezik. Tényleg csak apró nüansznyi eltérések vannak, és a dialógok néha szó szerint megegyeznek, vagy indiaira vannak szabva.
    Viszont nekem ez a szolgai másolás valahogy nem jött be. Nem adta meg azt a pluszt, amit az eredeti filmnél tapasztaltam, Aamir nem volt elég csodabogár, a rendező pedig nem volt elég bevállalós. Ha egy kicsit szabadabban értelmezték volna, lehet, nagyobb siker lett volna, mert Indiában sem szerették a filmet. Aamir megint nem jó lóra tett (a Thugs of Hindustan után ez már a második fiaskója). Rupa sorsát hiába változtatták meg kissé, hol lágyabbra, hol durvábbra szabva az eseményeket melyeknek részese volt, nem volt elég katartikus, hogy berántson.
    Vártam azt a jelenetet, ahol megtudja, hogy van egy fia, aki nem az ő eszét örökölte. Ez a Forest Gump legjobb jelenete, Tom Hanks iszonyat nagyot alakított itt, ezért arra számítottam, hogy Aamir Khan is mutat majd valamit a saját tehetségéből. Sajnos nem így történt, nem volt semmi átütő a jelenetben, nem érintette meg a szívemet. Nagy csalódás volt, mert szerintem Aamir jobb színész, mint Tom Hanks, de itt egyszerűen nem volt benne semmi plusz, semmi több, mint egy átlagos alakítás. Kár érte.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük