Aankhen (2002)

A megszállott és temperamentumos bankigazgató Vijay Singh Rajput (Amitabh Bachchan) elveszíti a munkáját, miután csúnyán megveri a sikkasztó banktisztviselőt. Dühében bosszút forral a bank ellen. Amikor a vakok intézete előtt megy el, rájön, hogy a vak embereket is meg lehet tanítani bizonyos dolgokra. Kényszeríti a vakok intézetében tanító Nehát (Sushmita Sen), azzal hogy elrabolja az öccsét, hogy tanítsa be az általa kiválasztott három vak férfit a bankrablásra. Nehának nincs más választása, ha az öccsét épségben vissza akarja kapni, követi Vijay utasításait. Hirdetés útján kiválasztja a három vak férfit – Vishwast (Akshay Kumar) akinek igen fejlett a hatodik érzéke, Ilyaast (Paresh Rawal) és Arjunt (Arjun Rampal). Vijay arra gondol, hogy soha senki nem fog rájönni a rablásra, hiszen senki sem hinné el, hogy ezek a vak emberek képesek egy ilyen bűncselekményt elkövetni.

Alternatív magyar cím:  Szemek 

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=NBRv4P-sHQQ[/embedyt]

megnézem lentebb

IMDB

 • Rendezte: Vipul Amrutlal Shah

 • Írta: Aatish Kapadia

 • Szereplők: Amitabh Bachchan, Akshay Kumar, Sushmita Sen, Arjun Rampal, Paresh Rawal, Aditya Pancholi, Bipasha Basu, Kashmira Shah, Ajit Vachani, Arun Bali, Daya Shankar Pandey, Paresh Ganatra, Depesh Shah, Malvika Singh, Ashok Banthia

5 comments on “Aankhen (2002)

 1. Már a szereposztás is lenyűgöző. A főszerepben Amitabh Bachchan, ez már önmagában garancia a sikerre. A sztori köztudott, fentebb olvasható. Nem is erről szeretnék írni, inkább a szereplőkről. Amitabh Bachchan (Vijay Singh Rajput) ezúttal egy skizofrént alakít, hihetetlenül meggyőzően. Szabályosan féltem tőle. Kiszámíthatatlan, ugyanakkor hidegvérű. Nála a cél tényleg szentesíti az eszközt. Ha ezért egy gyereket kell elrabolnia, megteszi. Gondolkodás és erkölcsi fenntartások nélkül. Kétféle erkölcse van. A banki, amit 32 éven át betű szerint betart, és a sajátja, ami felülírja valamennyi ismert emberiességi kódexet. Ez utóbbi az életbiztosítása is.
  A következő szereplő, aki lenyűgözött Sushmita Sen (Neha). Valahol írtam, hogy eye candy csupán (a Main Hoo Na-ban), itt viszont ezerszázalékos teljesítményre volt képes. Átéreztem a kétségbeesését, a dühét, a gyűlöletét és a félelmét.
  A három vak figurája három különböző karaktert takart.
  Paresh Rawal Iliyast alakítja, akit kisgyerekként elraboltak, és megvakítottak, hogy koldulással szolgálja meg fogvatartóinak a “napi betevőt”. Ez a történet már önmagában dühített, Iliyas hétköznapi vágyai pedig nagyon elszomorítottak. A vérző szemei pedig még inkább.
  Arjun Rampal Arjunja szintén gyerekként vakult meg, utolsó emlékei a fociról vannak, és neki is hétköznapiak a vágyai. Leginkább teljes értékű életet szeretne élni, és mikor szép lassan beleszeret “kiképzőjükbe”, Nehába, én is vele együtt reménykedtem abban, talán jobbra fordul a sorsa.
  És végül Akshay Kumar Vishwas szerepében mind közül a legtitokzatosabb. Mivel csak három éve vak, a legkevésbé lenne szokványos, hogy a teljes feketeséghez már hozzászokott, de őt segíti túlfejlett hatodik érzéke, amelytől szemmel láthatóan még Vijay Singh Rajput is tart. Titokzatossága egyben félelmetes is, mert ő az, akinek nem ismerni szándékait, mit is akar valójában. Akshay Kumar sajnos ritkán kap ennyire testhez álló szerepet, vagy túlripacskodja (Bhagam Bag), vagy túl komolyan veszi magát (Special Chabbis).
  Mindenesetre engem nem a sztori, az abszurd és irracionális ötlet (vakokkal bankot raboltatni), nem a felkészülés hetei ragadtak meg istenigazából, hanem a szereplők. Hihetetlenül szuggesztív játékuk volt valamennyiüknek. Ezt még Bipasha Basu vendégszereplése sem akasztotta meg, hál istennek. Azt viszont sajnálom, hogy Aditya Pancholi a rendőrfelügyelő szerepében nem nyújtott olyan jó alakítást, ami említésre méltó volna.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük