Aśoka (2001)

Aśoka a kora indiai történelem egyik legnagyobb alakja, az első indiai király, aki uralma alatt egész India területét (Dél-India kivételével) egyesítette. Eleinte nagyapja nyomdokait követve országát fegyveres hódítással növelte. Uralkodása nyolcadik évében sikeres hadjáratot vezetett az India keleti partjánál elterülő Kalinga állam ellen, ám a vérontás (közel 100 000 halott) mély megbánással töltötte el, ezért megtért buddhista világi hívővé, és ettől fogva a békesség és az emberszeretet hirdetésének szentelte életét. A filmben a történelemnél fontosabb a látvány, a hangulat, még ha alapvetően figyelembe is veszi Aśoka élettörténetét.

megnézem lentebb

IMDB

 • Rendezte: Santosh Sivan

 • Írta: Santosh Sivan, Saket Chaudhary

 • Szereplők: Shah Rukh Khan, Kareena Kapoor, Danny Denzongpa, Rahul Dev, Hrishitaa Bhatt, Gerson Da Cunha, Subhashini Ali, Umesh Mehra, Sooraj Balaji, Johnny Lever, Raghuvir Yadav, Suresh Menon, Ajith Kumar, Shilpa Mehta, Rajlaxmi R. Roy

5 comments on “Aśoka (2001)

 1. Egyértelműen Shah Rukh Khanra épül az egész film, és ő teljes mértékben uralja is a vásznat. Bár nem teljesen pontos Asoka élettörténetének, illetve az indiai eseményeknek az ábrázolásában, de ezt európai szemmel egyrészt nem tudjuk megítélni, másrészt talán nem is olyan fontos. Durva hibákat nem követ el a film (ebből a szempontból a Jodhaa Akbar már kirívóbb eset volt), és leginkább a hagyományos maszalá film eszközeire épít. Shah Rukh Khan ekkor már évek óta koronázatlan királyként trónolt Bollywood egén, tudható volt, hogy egy nagyszabású történelmi film is meg fogja találni.
  Kareena Kapoor egy éve robbant be a filmiparba, követve nővérét, Karisma Kapoort (aki akkor már erősen gondolkodott a visszavonuláson), és tulajdonképpen átvette a stafétabotot. Semmiben sem marad el SRK-tól, és már látni, hogy később Bollywood királynője lesz majd belőle. (Azóta is szemére vetik a modorosságát, és ripacskodásait, de a legutóbbi filmjeiben kiderült, hogy játszani is tud).

  Nagyon hosszú a film, és tulajdonképpen csak Asoka életének első 30 évéről, uralkodásának kezdetéről szól, hogyan igázta le a környező királyságokat, és hogyan fordult kegyetlenkedésbe a legtöbb hadjárata.
  „Megtérése” és bölcsebb uralkodása csak összefoglalásként szerepel a film végén.

  Egy kicsit sajnáltam, hogy nem túl szép a másolat, a kép néhol erősen kopott.

 2. Atya ég. Ez egy hatalmas film. Nem is értem hogy miért is nem néztem meg elöbb. SRK egyik legjobb és legszebb filmje. Kihagyhatatlan.

 3. Az egyik nagy kedvenc 🙂 szívből ajánlom mindenkinek! (többször láttam, de sose tudom megunni)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük