A Passage to India – Út Indiába (1984)

Adela Quested 1924-ben megérkezik Indiába, ahol vőlegénye dolgozik. A nő meg akarja ismerni az „igazi Indiát”. Hamarosan bemutatják doktor Aziznak, a fiatal indiai orvosnak, aki a faji előítéletek ellenére szabadon mozog a brit arisztokrácia köreiben. Adela összebarátkozik az orvossal, aki igyekszik csökkenteni a lány negatív hozzáállását az idegen kultúrákhoz. Az egyik kirándulás után Angela megvádolja Azizt, hogy megerőszakolta őt. Az indai férfi élete romba dől: letartóztatják, a hatalmat bitorló angol társadalom pedig már a bírósági tárgyalás előtt elítéli őt.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=5yloMkHXZu4[/embedyt]

megnézem lentebb

IMDB

  • Rendezte: David Lean

  • Írta: E.M. Forster, David Lean

  • Szereplők: Judy Davis, Victor Banerjee, Peggy Ashcroft, James Fox, Alec Guinness, Nigel Havers, Richard Wilson, Antonia Pemberton, Michael Culver, Art Malik, Saeed Jaffrey,

2 comments on “A Passage to India – Út Indiába (1984)

  1. Szeretem a Foster regényei alapján készült filmeket, de ez picit csalódást okozott. Indiát misztikus és titokzatos világnak ábrázolja, ugyanakkor nagyon is földhözragadt szemszögből. Bár azt meg kell hagyni, hogy Foster leginkább a korabeli angol társadalmi viszonyok leírásában zseniális. Ebben a film is nagyon jó képet mutat. A brit birodalom fensőbbséges tudatában hívő uralkodó osztály távolságtartó, merev és formális kapcsolatrendszere, az indiai hagyományok semmibevétele, a felsőbbrendűség állandó kinyilatkoztatása, mind megannyi apró jelenet során tárul elénk.
    Két szereplő különösen megfogott; mindketten nyitottak és kíváncsiak voltak: Peggy Ashcroft (Mrs. Moore) és James Fox (Richard Fielding). Ugyanakkor a két főszereplő csalódást okozott, nem igazán tudtam beleélni magamat a helyzetükbe, pedig mindketten hihetetlen traumán mentek keresztül: Judy Davis (Adela Quested) és Victor Banerjee (Dr. Aziz) szerintem nem jó választás voltak erre a két rettenetesen bonyolult jellemre.
    Egy hasonló sztorit érintőlegesen bemutató film, a Korona ékköve című minisorozat http://www.imdb.com/title/tt0086739/?ref_=nm_flmg_act_81 már sokkal autentikusabb, Paul Scott Raj Quartett tetralógiája nyomán (Art Malik, aki ebben a filmben is szerepel, ott sokkal inkább megmutatta azt a társadalmi, sőt faji különbséget, ami egy hindu és egy angol között fennáll).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük