Lajja (2001)

Vaidehi (Manisha Koirala) Amerikában él dúsgazdag és elkényeztetett férjével, Raghuval (Jackie Shroff) aki annyira modern életet él, hogy az sem érdekli, felesége konzervatív érzéseit rettenetesen feldúlja kicsapongó hozzáállása. Végül kenyértörésre kerül a sor, Vaidehi visszamegy Indiába. A sors különös fintora, hogy Raghu olyan autóbalesetet szenved, amely megfosztja a későbbi apaságtól, és ekkor tudja meg azt is, asszonykája gyermeket vár. Nosza, kérjünk bocsánatot, és csaljuk vissza a hölgyet. Vaidehit orvosa azonban idejében figyelmezteti, és a nő megszökik. Menekülése Indián keresztül rengeteg női sorsot mutat be neki, amelyek ezerszer rosszabb helyzetben vannak, mint ő.

Alternatív magyar cím: Szégyen 

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=b556M9OvEBU[/embedyt]

megnézem lentebb

IMDB

 • Rendezte: Rajkumar Santoshi

 • Írta: Ranjit Kapoor, Rajkumar Santoshi

 • Szereplők: Rekha, Anil Kapoor, Jackie Shroff, Madhuri Dixit, Ajay Devgn, Manisha Koirala, Mahima Chaudhry, Samir Soni, Suresh Oberoi, Gulshan Grover, Tinnu Anand, Govind Namdeo, Anjan Srivastav, Farida Jalal, Rohini Hattangadi, Danny Denzongpa

4 comments on “Lajja (2001)

 1. Ez egy nagyon különleges film. Több szempontból is. Először is a zene. Amit a Budapesti Rádió Szimfonikus Zenekara előadásában hallgathatunk meg, karmester Kovács László. És néhány magyar közreműködött a zenei hang összeállításában: Horváth István hangmérnök, Lukács Miklós felvétel-technikus, Rédly Dénes hangmérnök. A zeneszerző természetesen Anu Malik, aki ismét csodálatos dalokat írt.
  Aztán a koreográfus: Ganesh Acharya. Összesen két tánc van a filmben, de mindkettő teljes tánckarral, nagyon összetett koreográfiával, és két itemsong-sztárral (Urmila Matondkar és Sonali Bendre) van benne a filmben, és Ganesh tényleg kitett magáért, nagyon jól sikerültek. A többi dal viszont a film szerves része, és leginkább melankolikus és bús balladák.
  És persze maga a film. Egy férfi rendező tolmácsolásában női sorsokról tudhatunk meg egészen elképesztő dolgokat. Itt Európában sem könnyű dolog nőnek lenni, de ez Indiában hatványozottan igaz. És Rajkumar Santoshi különösen érzékenyen nyúlt a témához, mint aki rendelkezik egy rejtett női énnel, vagy olyan traumák érhették, hogy teljes mértékben átérzi az indiai nők kiszolgáltatottságát, és szinte reménytelen helyzetét.
  A kerettörténet szerint Vaidehi (Manisha Koirala) Amerikában él dúsgazdag és elkényeztetett férjével, Raghuval (Jackie Shroff) aki annyira modern életet él, hogy az sem érdekli, felesége konzervatív érzéseit rettenetesen feldúlja kicsapongó hozzáállása. Végül kenyértörésre kerül a sor, Vaidehi visszamegy Indiába. A sors különös fintora, hogy Raghu olyan autóbalesetet szenved, amely megfosztja a nemzőképességétől, és ekkor tudja meg azt is, asszonykája gyermeket vár. Nosza, kérjünk bocsánatot, és csaljuk vissza a hölgyet. Vaidehit orvosa azonban idejében figyelmezteti, és a nő megszökik. Menekülése Indián keresztül rengeteg női sorsot mutat be neki, amelyek ezerszer rosszabb helyzetben vannak, mint ő.
  A menyasszony Maithali (Mahima Chaudhary), akinek a családja szinte csődbe megy, hogy kifizesse a hozományát, és így sem sikerül időben összeszedni a pénzt, és az esküvő fojtogató poklában az egész család kálváriáját végig kell néznie.
  A színpadi színésznő Janki (Madhuri Dixit) aki erősnek mutatja magát, és szakítva a társadalmi hagyományokkal, úgy él, hogy megtartsa önbecsülését, de nem elég erős ahhoz, hogy az irigy és féltékeny színi igazgató sötét és számító színjátékát elhárítsa.
  A gazdag egyetemista lány Sushma (Aarti Chhabria), aki beleszeret az alacsonyabb kasztból származó évfolyamtársába, és apja ellen fordul, szörnyű következményeket okozva ezzel.
  Az újszülött lánygyermek, akit apja tejbe akar fojtani, hátha ettől fiú lesz, és a falu bábája az utolsó pillanatban menti meg.
  Az alacsony kasztból származó bába Ramdulaari (Rekha), aki dacolva minden elvárással, folyamatosan képezi magát, és erején felül vigyáz a nőkre a faluban, mindenki bábájaként erős várként áll, és dacol a viharral, de amikor fiát fenyegeti veszedelem, ő is csak egy kétségbeesett anya lesz.
  És Vaidehinek végig kell néznie azokat a szörnyűségeket is, amelyek a nőkkel megtörténnek. Megőrülést, elvetélést, lincselést, erőszakot és elevenen elégetést. És a férfiak szörnyűséges hozzáállását.
  De találkozik jó emberekkel is, a tolvaj Rajuval (Anil Kapoor), aki a repülőjegyre félretett zsákmányát áldozza fel, hogy meglegyen a hozomány, és amikor lebukik, vidáman megy a börtönbe. Vagy Bulwa (Ajay Devgn), az erdőben bujkáló bandita, aki anyja pokoljárását hétévesen végignézve, egész életét arra tette fel, hogy megvédjen minden nőt, mert számára minden nő: anya.
  És Vaidehi az út végén megerősödve, önbecsülését elnyerve, szilárd gerinccel állja már a csapásokat, mert már tudja, hogy mit kell tennie. És ebben meglepő szövetségesre talál.

  Remélem nem árultam el sokat, a film 3 és fél órás, ez csak egy összefoglaló, a legdurvább részeket le sem írtam, azokat inkább csukott szemmel nézzétek meg. Különleges a film, mert nőkről szól, nők a főszereplők, a férfiak vagy förtelmes disznók, vagy áldozatkész lovagok, de mind mellékszereplők.
  Senkit se riasszon vissza a hossza, mert annyira adja magát a film, hogy a sok történet miatt szinte elrepül az idő.
  És az alakítások mindenképpen megérik. Főleg a nőké. Rekha és Madhuri Dixit kiemelkedik ebben is. Manisha Koiralát láttam már jobban is játszani, a konzervatív asszonyka eljátszása nem igazán sikerült neki, de a menekülő nő szerepében már sokkal jobban otthon volt.
  Nagyon erős dráma, de semmiképpen sem krimi. Én megtartom, és később újra meg fogom nézni, mert biztos lesznek benne apró jelenetek, amik felett elsikkadt a figyelmem.

 2. Vajon mennyit változott az elmúlt 20 év alatt a helyzet? Nem sokat, mert vidéken, a kis falvakbanmég mindig az ok törvények uralkodnak, amit a férfiak alakítanak kényük-kedvük szerint. Mert milyen az a társadalom, ahol nőket lehet egy buszon megerőszakolni? És ha tanúskodnál az erőszaktevő ellen, felgyújtanak, leöntenek savval vagy megölnek. Ahol még ma is van hozomány, és a kasztokat sem lépik át? És sokat, mert egyre több nő meri felemelni a szavát a saját és más nők érdekében. Örültem a filmnek, és bár Madhuri miatt néztem meg, nem bántam meg.Sok jó alakítást láthattam remek színészekkel. De maga a történet sokkoló volt még így is. és örülök, hogy készült ilyen film is, nem csakmézes- mázas bollywoodi tündérmese.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük