Matru Ki Bijlee Ka Mandola (2013)

A film három személy történetét meséli el, Harphool Singh Mandola más néven Harry (Pankaj Kapur), a lánya Bijlee Mandola (Anushka Sharma) és sofőrjük, mindenesük Matru (Imran Khan). Harry egy gazdag befolyásos üzletember, aki arról álmodik, hogy Mandola falut amelyet a családja után neveztek el, felvirágoztatja, és modernizálja. De ez az álom csak akkor valósítható meg, ha a falubeliek beleegyezésüket adják ahhoz, hogy eladják a földjeiket a kormánynak, méltánytalanul alacsony áron. Máskülönben nem kivitelezhető az a terv, miszerint Mandola falut egy különleges gazdasági övezetté alakítsák át.

Alternatív magyar cím: Matru Bijlee-je Mandolában 

megnézem lentebb

IMDB

 • Rendezte: Vishal Bhardwaj

 • Írta: Vishal Bhardwaj

 • Szereplők: Imran Khan, Anushka Sharma, Pankaj Kapur, Lekha Washington, Arya Babbar, Anurag Arora, Shabana Azmi, Sunil Chitkara, Eshna Chopra, Manav Kaushik, Vikram Kochhar, Padam Mishra, Pranay Narayan

2 comments on “Matru Ki Bijlee Ka Mandola (2013)

 1. Mintha csak a Macskajaj hindi változatát látnám. Ugyanazok a szatirikus helyzetek, szinte balkáni állapotok, egy eldugott vidéki nemes, és az ő kiskirálysága, meg nagy álma. Pankaj Kapur (Harry Mandola) kettős szerepben, hiszen szinte tudathasadásos személyiség, alkohollal átáztatva bűbájos mackó, aki tüntetést vezet… saját maga ellen. Józanul viszont hideg, könyörtelen, és egyetlen vágya, hogy a körülötte lévő földeken egy teljes ipartelepet építsen fel, gyárakkal, lakótelepekkel és bevásárlóközpontokkal. Ennek érdekében a parasztok földjeinek besorolásán változtatni kell. Ehhez segítségül hívja az általa hosszú évek óta pénzelt (lefizetett) miniszter-asszonyt Devijit (Shabana Azmi), ugyan lobbizza már ki ezt neki, cserébe megkapja a fiacskája (az a húgyagyú!) a lányát Bijlee Mandolát (Anushka Sharma) meg a fele királyságát. Bijlee igyekszik jó képet vágni ahhoz, hogy szabályosan kiárusították, szereti az apját, és magának sem meri bevallani, hogy gyerekkori játszótársa, aki egyben apja sofőrje, dadája és ivócimborája is: Matru (Imran Khan) felé hajlik a szíve.
  Matru viszont leginkább baloldali radikális, ezért aztán álnéven (Mao) forradalmat robbant ki, aminek meg is lesz nemsokára a böjtje.

  Mikor először láttam ezt a filmet, teljesen levett a lábamról. Első jelenet: Mandola tajtrészegen alkudozik a búzamező kellős közepén álló fabódé (micsoda kép!) tulajdonosával, ugyanmár nyisson ki, és adjon neki némi itókát. De szerda van, Gandhi napja, nuku pia, zárva vagyunk. Mandola dülöngél még egy sort, majd összenéz Matruval. Vált a kép, és azt mutatja, ahogy egy hófehér limuzin belehajt a bódéba, aminek a hátsó kijáratán hanyatt-homlok menekül a tulaj, mérgesen átkozódva. Kész, végem volt, engem kilóra megvettek. 🙂
  Másik jelenet: Hab a tortán, ahogy Bijlee kibukkan a vízből (a falu bivalyúsztatója kellős közepéből) kezében egy krikettlabdával, nyakán és karján sűrű tetoválásokkal, apró mellénykében, és falatnyi nadrágban, aminek Uncle Sam mintája van.
  Harmadik jelenet: Mandola elhatározza, hogy ohne alkohol, ezután színjózan lesz, erre éjszaka megjelenik kedvenc itala a Gulabu reklámfigurája, egy rózsaszín vizibivaly, amely az ágyán hever, csendesen kérődzik, majd belevigyorog a képébe.
  🙂 🙂 🙂
  Csupa ilyen bűbájos jelenet, szuper zenei betétekkel, szeretnivaló karakterekkel, vicces eseményekkel és elgondolkodtató párbeszédekkel.

  Imran Khan pedig szakállas és istenien áll neki!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük