Mardaani – Hősnő (2014)

Shivani Shivaji Roy bátor és elhivatott rendőrfelügyelő nő a mumbai-i rendőrség kötelékében, aki kitartóan dolgozik azon, hogy felszámolja a gyermekkereskedelemmel, prostitúcióval és drogokkal üzletelő maffiacsoportot. Amikor a bűnszervezet feje, Karan Rastogi elrabolja Pyaarit, a fiatal árva lányt, akiről Shivani gyerekkora óta saját lányaként gondoskodik, a bűnözők elfogása személyes küldetéssé válik a rendőrnő számára, aminek teljesítése érdekében még a szabályok sem állíthatják meg őt. Amikor Karan megfenyegeti Shivanit, hogy maradjon távol tőle, igazi macska-egér játszma kezdődik a fiatal és kegyetlen maffiavezető és a rendőrnő között.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=04E-jHtWrDA[/embedyt]

megnézem lentebb

IMDB

 • Rendezte: Pradeep Sarkar

 • Írta: Gopi Puthran

 • Szereplők: Rani Mukerji, Tahir Raj Bhasin, Gautam Babbar, Probir Dutt, Anil George, Kinjal Jain, Rio Kapadia, Avneet Kaur, Peter Manuel, Sharika Raina, Digvijay Rohildas, Sanjay Taneja, Eddie Teel, Aman Uppal, D.V. Vivek

5 comments on “Mardaani – Hősnő (2014)

 1. Valahol megjegyeztem, hogy Rani Mukerji lassan kiöregszik, el kellene már mennie szülnie, persze előtte menjen férjhez, de most ezt ünnepélyesen visszavonom (bár szó szerint teljesítette a kívánságom, remélem hamarosan visszatér a vászonra). Csak ne menjen sehová, csináljon még ilyen filmeket mint ez (meg a 2012-es Aiyyaa).

  A film tényleg brutális, főleg a közepe felé, és ezt nem úgy értem, hogy fröcsög a vér mindenfelé, hanem a mondanivalója. Kislányokat rabolnak el, és tesznek prostituálttá, és mindezt kendőzetlenül, csak úgy bele az arcunkba, mutatják meg, hogyan, s miként történik.
  Rani Mukerji pedig ugyanazt a zsaru-figurát hozza, amit férjeként alakított a Taalashban Aamir Khan. Könyörtelen, hideg fejjel gondolkodó, gondos kiképzésen átesett, és hosszú évek rutinjával rendelkező bűnügyi nyomozó, akit saját csapata elismer (pedig csupa férfiból áll), és végsőkig támogat. A film pedig nem egy krimiszerű történet, hanem nagyon is életszerű, és biztos vagyok benne, hogy megtörtént esetekből ollózták össze (elnézve a stáblistán szereplő rengeteg női rendőr nevét, nem járhatok messze az igazságtól). És most tekintsük el a szokásos blablától, hogy az első felirat szerint valóságos személyekkel való egyezés, stb. mert a második mondat meg az, hogy igaz történet inspirálta. Szóval kész ellentmondás.
  Amúgy utánaolvastam, és a filmet Meeran Borwankar rendőrtiszt személye inspirálta, aki többek között tagja volt a Mumbai elleni terroristatámadás-sorozatot felderítő nyomozó csoportnak. Rani Mukerji pedig, rácáfolva 36 évére, Krav Maga (az izraeli hadsereg által kifejlesztett önvédelmi harcművészet) képzésre járt, hogy alakítása meggyőzőbb legyen. Amit a film utolsó jelenetében ténylegesen be is mutat, és bizony úgy odavágja magát rendesen, hogy még az orra vére is elered.
  A film másik főszereplője, a számomra teljesen ismeretlen, fiatal Tahir Raj Bhasin, aki a kölyökképével, és fiatal korával nem festett túl meggyőzően, hogy egy egész bűnszövetkezetet hatékonyan el tud irányítani, na de az alakítása annyira meggyőző volt, hogy gyorsan revideáltam az eredeti álláspontomat. A pali csúcs volt, és a végén már tényleg a hideg rázott tőle. Pedig semmi gonosz, vagy félelmetes, nem volt vörös a szeme, nem belezett ki senkit puszta kézzel, mégis félelmetes volt, hogy emberi sorsokról döntött, cinikusan majszolva a hamburgerét. Mindezt szakadt pólóban, farmerben és bőrdzsekiben. A 27 éves fiatalembernek ez a második filmje, és első főszerepe, és egyáltalán nem tűnik másodrangúnak az igazán nagy ász Rani Mukerji mellett. Azt hiszem, jó lesz, ha megjegyzem a nevét.
  Tetszett, hogy a filmben elmaradtak a dal és táncbetétek, a mondanivaló ezt nem is engedte volna. Tetszett, hogy a rendőri munka bemutatására rengeteg időt szántak, a kulimeló itt is kulimeló, és rengeteget kell talpalni, hogy eredményt érjen el a rendőr, és akkor sem biztos, hogy az ítéletig eljut a dolog. Tetszett, hogy az iPad mellett a nyomorgó India hétköznapi képeit is párhuzamosan mutatták, az ellentétek országa ez, mennyire igaz!

  Egy valamit hiányoltam az imdb lapján, hogy a gyerekfőszereplő, Priyanka Sharma (Pyaari) neve egyáltalán nem szerepel, holott az ő sorsa a katalizátor, miatta nyomoz még dühödtebben a nyomozónő, és érte tesz meg olyan dolgokat is, ami nem szerepel a munkaköri leírásában. A gyerekszínész amúgy rettenetes alakítást nyom le a torkunkon, az ő sorsa alapján kislányok százezreinek sorsát élhetjük át.

  Szóval, aki erős társadalomkritikát akar látni, és kiemelkedő alakításokat, az nézze meg!

  1. Bocs, ha nem pont e filmhez kapcsolódik a post.
   Be kell regelni az imdb-nél, hozzá kell adni a javítandó részt a filmhez/epizódhoz, általában 1 napon belül elbírálják és javítják a szerkesztők/moderátorok, ha kell (valós az igény). Saját tapasztalatból mondom, Ronjini Chakraborty is hiányzott a Simmba-ból, javasoltam és fel is került a cast listára.
   A regelés egyébként is fontos,különben nem lehet szavazni a filmekre. Az indiai filmekben nem amerikai a téma, főszereplő, stb. , lehet akármilyen jó egy hindi/telugu/tamil/más indiai film, soha nem fog kapni normális értékelést az imdb-n, csak ha azok, akiknek tetszett vagy kedvelik, kiosztanak pár csillagot. Ha tehetjük, tegyük meg, mert pl. száz amcsi 1-2 csillag eléggé lehúz bármilyen jó filmet.

  1. Kedves Éva! Sajnos nem az én saram, hanem az OnDrive változott meg. Amit annak idején feltöltöttem 720p formátumban, azt valamiért lekicsinyítve adja most le. Reméljük, hogy ez hamarosan helyrejön, mert nem nagyon van kapacitásom arra, hogy többszáz filmet lecseréljek 1080p formátumra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük