Shaurya (2008)

Egy meglehetősen léha életet élő katonai jogász (aki maga sem tudja, mit keres a hadsereg kötelékében) Siddhant Chaudhary őrnagy (Rahul Bose) különös ügyben kap felkérést, hogy vállalja el egy katona védelmét, aki saját felettesét lőtte agyon katonai akció közben. A katona hallgat, a szemtanúk egymásnak ellentmondó, vagy túlságosan egyforma vallomásokat tettek, az ügy kideríthetetlen, de amúgy egyértelmű; bűnös, az ítélet borítékolható: halál.
A vád képviseletében legjobb barátja Akash Kapoor őrnagy (Javed Jaffrey), igyekszik megvédeni a kellemetlen csalódástól, valójában inkább azt szeretné, hogy végre megkomolyodjon, és célt találjon az életében.
Harmadiknak Kavya Shastri (Minissha Lamba) újságírónő csapódik hozzájuk, akinek egyáltalán nem olyan szögegyenes az ügy, aminek látszik, és érdekes információkra bukkan.

Alternatív magyar cím: Bátorság 

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=B2l2jZcGhvw[/embedyt]

megnézem lentebb

IMDB

  • Rendezte: Samar Khan

  • Írta: Samar Khan, Jaydeep Sarkar

  • Szereplők: Rahul Bose, Javed Jaffrey, Minissha Lamba, Seema Biswas, Deepak Dobriyal, Kay Kay Menon, Amrita Rao, Rosa Catalano, Subrat Dutta, Priyesh Kaushik, Shah Rukh Khan, Aditya Lakhia, Pavan Malhotra, Denzil Smith, Jeneva Talwar

2 comments on “Shaurya (2008)

  1. Aki annak idején látta Tom Cruise-zal az Egy becsületbeli ügyet, sejtheti ha elkezdni nézni ezt a filmet, hogy annak indiai változatát látja. Bár nem teljesen egy-az-egyben koppintották le, az alapsztori ugyanaz. Egy meglehetősen léha életet élő katonai jogász (aki maga sem tudja, mit keres a hadsereg kötelékében) Siddhant Chaudhary őrnagy (Rahul Bose) különös ügyben kap felkérést, hogy vállalja el egy katona védelmét, aki saját felettesét lőtte agyon katonai akció közben. A katona hallgat, a szemtanúk egymásnak ellentmondó, vagy túlságosan egyforma vallomásokat tettek, az ügy kideríthetetlen, de amúgy egyértelmű; bűnös, az ítélet borítékolható: halál.
    A vád képviseletében legjobb barátja Akash Kapoor őrnagy (Javed Jaffrey első komoly szerepében láttam, és kiválóan oldotta meg!), igyekszik megvédeni a kellemetlen csalódástól, valójában inkább azt szeretné, hogy végre megkomolyodjon, és célt találjon az életében.
    Harmadiknak Kavya Shastri (Minissha Lamba) újságírónő csapódik hozzájuk, akinek egyáltalán nem olyan szögegyenes az ügy, aminek látszik, és érdekes információkra bukkan. Talán a nő hatására, talán dacból, talán megfelelnivágyásból, de Akash egyre inkább beleássa magát az ügybe, és hallgatag védence helyett inkább a helyszínre, a körülményekre és az eseményekre koncentrál, amelyek a végzetes lövést kiváltották. És amikor az áldozat özvegyénél Nirja Rathore-nál (Amrita Rao, hová lett a Main Hoon Na cserfes diáklánya?) el nem mondott, nyomasztó igazságokat lát meg (kimondani senki sem mondja ki), már tudja, hogy minden erejével az igazságot kell kiderítenie, még akkor is, ha az előmenetelébe kerül.
    És persze a végső, híres jelenet (emlékszünk még Jack Nickholsonra?), amelyben az akcióban részt vevő szakasz felettesét, Rudra Pratap Singh (Kay Kay Menon szokás szerint zseniális!) tábornokot szólítja a tanúk padjára, már mindenki sejtheti, hogy a párbeszéd hasonló fokozatokkal építkezik fel, mint az amerikai eredeti.
    Csak ezúttal a tragédiát a muszlim-hindu ellentét szülte.

    Jó film, érdekes kérdéseket boncolgat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük