Umrao Jaan (2006)

Az első jelentős urdu regény rendkívül látványos filmváltozata egy kiszolgáltatott helyzetében művészként emancipálódó, legendás énekes-táncos kurtizán életét kíséri nyomon a 19. század közepén. A szüleitől gyereklányként elrabolt és Lucknowban eladott hősnő, gyönyörű kurtizánná cseperedvén, saját költeményei előadásával lesz igen népszerű a helybéli előkelőség körében, és az egyik nawabbal egymásba is szeretnek. De mikor a gazdag fiatalembernek más feleséget szemel ki a családja, Umrao Jaan nem hajlandó fellépni az esküvőn. A sors összehozza egy banditával, Faiz Alival, akinek segítségével talán elmenekülhetne a megalázó kurtizánlétből… Az újabb fordulatok során a pompázatos díszletek és a romantikus légyottok mögül egyre erőteljesebben tör elő a valóságosan létező hősnő emberi tragédiája.

Alternatív magyar cím: Umrao Jaan, a kurtizán 

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=z8uNMqK_zBc[/embedyt]

megnézem lentebb

IMDB

  • Rendezte: J.P. Dutta

  • Írta: J.P. Dutta, O.P. Dutta

  • Szereplők: Aishwarya Rai Bachchan, Shabana Azmi, Sunil Shetty, Abhishek Bachchan, Bikram Saluja, Ayesha Jhulka, Puru Rajkumar, Parikshat Sahni, Kulbhushan Kharbanda, Divya Dutta, Himani Shivpuri, Maya Alagh, Vishwajeet Pradhan, Javed Khan, Anwar Madeem

2 comments on “Umrao Jaan (2006)

  1. Megkönnyeztem, nagyon szép film volt… a film egyértelműen Aishwarya Rai jutalomjátéka, mert bár az 1981-es változatban Rekha volt a főszereplő, amíg el nem készült a 2006-os változat, addig övé volt a pálma, azóta viszont senki sem tudott Aishwarya Rai nyomába lépni.
    Nem derül ki pontosan a tartalomból, hogy egy klasszikus urdu regény az alapja a történetnek: Mirza Hadi Ruswa (1857–1931) urdu költő és író életrajza (első kiadás 1899) ‘Umrao Jaan Ada költőnő és kurtizán életéről, annak saját szavai alapján’.
    Nagyon szépen ábrázolták a filmben a 19. századi Lucknow-t és Faizabadot, Anu Malik zenéje csodálatosan adta vissza a klasszikus bengáli zenét, Javed Akhtar pedig méltó társa a híres költőnőnek, csodálatos dalbetéteket írt. A klasszikus indiai táncokat nézni meg külön gyönyörűség volt. Sok éves tanulás, és gyakorlás kell ahhoz, hogy ilyen tökéletesen adjon vissza minden mozdulatot, mint amit Rai bemutatott.
    Igazán sajnálom, hogy a felirat időzítése néhol csúszkált, és elég sok sor magyar fordítása elmaradt, az eredeti angol szöveg volt olvasható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük