Ram Setu (2022)

Egy hívővé vált ateista régésznek versenyt kell futnia az idővel, hogy bebizonyítsa a legendás Ram Setu valódi eredetét, mielőtt a gonosz erők lerombolják India örökségének oszlopát.

Alternatív magyar cím: Rama-híd (a nyugati kultúrában: Ádám hídja)

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=VgGgYOzNWno[/embedyt]

megnézem lentebb

IMDB

  • Rendezte: Abhishek Sharma
  • Írta: Abhishek Sharma
  • Szereplők: Akshay Kumar, Jacqueline Fernandez, Nushrratt Bharuccha, Satyadev Kancharana, Nassar, Pravesh Rana

3 comments on “Ram Setu (2022)

  1. Nagyon tetszik ez a film is. Köszönöm szépen, az odaadó szolgálatotokat. Áldás rátok és minden teremtményre.

  2. A Ram Setu egy 50 km. hosszú korallokból és zátonyokból lineárisan felépült/felépített földhíd az indiai Tamil Nadu és Sri Lanka között. A XV. századig szárazföldön gyalog végig lehetett sétálni rajta, de a fölrengések és ciklonok miatt azóta egy része a víz alá került.
    India eposza, a Rámájana története szerint a hidat Shree Ram, (a dicsőséges, vagy győzedelmes Rama Isten kifejezése) számára építette Hanuman, a majomképű Isten a majmaival. Rama Isten feleségét a szépséges Sitát elrabolta a gonosz, tízfejű démonkirály Ravana, és Lankára hurcolta, hogy feleségül vegye. Shree Ram ezen a hídon indult csatára a démon ellen győzedelmes seregével, hogy kiszabadítsa Sitát. (Sikerült neki.)
    Kissé leegyszerűsítve ennyi a történet, ami a Ram Setu körüli mai napig tartó viták kiindulópontja.
    A Ram Setu léte erősen megnehezíti, meghosszabbítja a tengeri közlekedést, ezért időről időre felmerül a gazdsági óhaj a lebontására. A mélyen hívő hinduk természetesen hallani sem akarnak arról, hogy Rama Isten hídjához egy ujjal is hozzányúljanak, és ebben a környezetvédők támogatását élvezik.
    A dolog a bíróságokon kötött ki, és a mai napig nem került nyugvópontra.
    A film története szerint ebbe a vitába kerül bele Aryan (Akshay Kumar) aki archeológusként bizonyítékok után kutat, hogy megerősítse, vagy megcáfolja a híd isteni eredetét. Ateistaként vallási aggályai nincsenek, ebből komoly gondjai támadnak neki, és a családjának is, amikor íróasztal mögül hoz a hídról egy olyan döntést, ami a híd lerombolását engedélyezné..
    Végül a hajózási cég felkérésére a helyszínen kutathat bizonyítékok után. Egy úszó laboratórium csúcstechnológiája áll a rendelkezésére, elképesztő kütyükkel, és a víz alatti csodálatos világba is betekintést nyerhetünk. Ezek a film legjobb jelenetei.
    Persze bollywoodi film lévén a film felétől kezdve egy izgalmas kalandfilmmé válik a történet fordulatos cselekménnyel és komoly ismeretterjesztéssel is. Amolyan Indiana Jones utánérzés lett belőle, de ez csak érdekesebbé tette.
    Az AP nevű új segítőtársa a nyomozásban (Satyadev Kancharana) eddig ismeretlen volt számomra, de olyan pezsgést és lendületet adott a filmnek, hogy most már figyelni fogom, hol bukkan fel megint . A három női szereplő közül Jacqueline Fernandez a legnagyobb sztár, nyilván lehetősége volt választania, melyik szerepet szeretné, és igaza volt, hogy a tudósnőét választotta. A feleség szerepe egy folyamatosan hisztiző, nyafogó liba lett. Jacquelinnek tudósnőként ugyan nem sok romantikázásra volt alkalma, de végig a főszereplő mellett rohangálhatott a kalandjaiban, és néha még alkalma volt értelmeset is szólnia. Mert persze a végső okosságokat természetesen Arya tudós úrtól hallottuk.
    A hajózási cég érdekeinek képviseletével megbízott Bali alakítója Pravessh Rana is új arc számomra, nagyon kifejezően tudott váltani a kedves arckifejezésről, a félelmetesre. És egészen jóképű is.
    Egyetlen dalbetét van a filmben, amelyik elég fülbemászó lett, de így is felesleges volt bele, elég nyakatekerten vezették fel, inkább a végére kellett volna, ha már ragaszkodtak hozzá. Vagy egy másik filmbe. De Akshay nagyon szeret bolondozni, és ebben a filmben ennyi alkalma volt rá.
    Szóval izgalmas és érdekes film, jól jár vele, aki megnézi.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük