The Disciple – A növendék (2020)

A marathi nyelvű filmben kétely, áldozat és küzdelem formálódik egyetlen egzisztenciális válsággá egy odaadó klasszikus énekes életében, amikor elérhetetlen marad számára az áhított kiválóság. Sharad Nerulkar életét annak szentelte, hogy indiai klasszikus zenei énekessé váljon, szorgalmasan követve a régi mesterek, guruja és apja hagyományait és fegyelmét. Az évek múlásával azonban Sharad azon gondolkodik, vajon valóban sikerül-e elérni azt a kiválóságot, amelyre törekszik?

megnézem lentebb

IMDB

  • Rendezte: Chaitanya Tamhane
  • Írta: Chaitanya Tamhane 
  • Szereplők: Aditya Modak, Arun Dravid, Sumitra Bhave, Deepika Bhide Bhagwat, Kiran Yadnyopavit, Abhishek Kale, Neela Khedar, Makarand Mukund, Kristy Banerjee, Prasad Vanarase

3 comments on “The Disciple – A növendék (2020)

  1. A film különlegessége, hogy szereplői professzionális énekesek, akik csak a film kedvéért „színészkedtek”. A nyugodt sodrású, meditatív szövegekkel tagolt film azt az – ott elhangzott – alapigazságot járja körbe, hogy a tehetségekkel körbevett tanítvány nem szükségszerű, hogy tehetséges legyen. Mi történik amíg erre rájön: hogy nem ihletett hanem inkább iparosmunkára hajazó az előadásmódja? Hogyan befolyásolja a világ látványosságra és cirkuszra való törekvése az aszketikus életet követelő énekes pályáját? Hogyan omlanak le a modern kor információ dömpingjének hatására mítoszok és bálványok, akikben tanítványként hisz? Megéri-e az élet első felét – mintegy negyven évet – feláldozni egy magasztosabb hivatásért? Elgondolkodtató film, mély áthallásokkal.

  2. Köszönöm. Jó lenne még több ilyen témájú (Ghandarva) klasszikus művészetekhez és valláshoz kapcsolódó filmet látni itt a Hundián.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük