Tenet (2020)

Egy Washingtonban működő szervezet, az úgynevezett „Tenet” feladata, hogy megakadályozza a harmadik világháború kitörését. A főhős (John David Washington) inkább a halált választja, minthogy neveket áruljon el társairól. A kórházi ágyon rájön, sikeresen teljesítette a tesztet, amiben akaratlanul részt vett. Beszervezik és megkapja a „tenet” kódszót, ez a jó és a rossz ajtókat is megnyitja az világ megmentéséhez. Megismeri az idővisszafordítás fogalmát, ahol a golyókat nem kilövik, hanem elkapják.
Feladata az orosz fegyverkereskedő, Andrej Sator (Kenneth Branagh) levadászása, aki a harmadik világháború kirobbantását tervezi. Főhősünk összefog Neil (Robert Pattinson) angol kémmel és együtt, veszélyes akciókkal, valamint az idő visszafordítgatásával próbálják megmenteni az emberiséget a jövőben – és ezáltal a jelenben is.

megnézem lentebb

IMDB

 • Rendezte: Christopher Nolan
 • Írta: Christopher Nolan
 • Szereplők: John David Washington, Robert Pattinson, Elizabeth Debicki, Dimple Kapadia, Michael Caine, Kenneth Branagh, Aaron Taylor-Johnson, Himesh Patel, Martin Donovan

5 comments on “Tenet (2020)

 1. Nagyon kíváncsi voltam Nolan filmjére. Annak idején lenyűgözött az Eredet és a Csillagok között is. Nolan filmjei mindig olyan történeteket mesélnek el, amit még senkinél sem láttunk. Ettől már alapból izgalmasak, ráadásul nagyon kell közben figyelni.
  Már az első fél órában pörögtek az események, a látvány nem volt semmi, a történet is kíváncsivá tett, az alapmotívum (valaki inverzálja az időt – fura ez leírni) meg nagyon érdekesnek tűnt.
  A legnagyobb bajom az volt, hogy Denzel Washington fiacskája 20%-ban sem örökölte apja tehetségét, egy bábu volt, egy furcsán megrajzolt alak, akinek nincs mimikája a nagy szakálla miatt, de ha simára borotválták volna, az sem tenné érdekesebbé a karakterét. Egyszerűen egy nímandnak tűnt, és ettől a történet furcsán egysíkúnak. Szerencsére feltűnt Elizabeth Debicki, aki már az U.N.C.L.E.-ban is nagyon jól játszott, és végre volt egy valódi színész, akire érdemes volt figyelni. Robert Pattinsont azért nem említem, mert jó színésznek tartom, de ez nem az ő figurája, néhol hiteltelen volt benne, bár az is igaz, hogy voltak jó pillanatai. Remélem a Batman-t nem ugyanezzel a kettősséggel fogja alakítani, mert a brit színésznek a Little Ashes óta nagy rajongója vagyok (az Alkonyat-trilógiát ne emlegessük, szerintem az csak pénzkeresetre volt jó).
  A mumbai jeleneteknek nagyon örültem, ismerős helyszíneket láttam, és Dimple nagyszerű volt, nem egy pici, lényegtelen szerepet, hanem nagyon is fontos karaktert alakított. Kenneth Branagh-ot még nem láttam ilyen szerepben, elképesztően hiteles volt. Hideg, undok, rettentően gonosz és pszichopata.
  A történetvezetés viszont egyre elborultabb és egyre érdektelenebb lett. Kezdtem örülni minden olyan jelenetnek, amely a normalitás talaján maradt. Ez pedig nagy szó, mert általában szeretem a kevésbé normális filmeket, amelyek megdolgoztatják az agyat.
  Hát itt meg egyenesen dühített, hogy nem értettem az invertálásból semmit. Az oda-vissza történő cselekmények, az oda-vissza folyó beszélgetések (de szó szerint visszafelé beszéltek!), hogy éppen ki haladt előre és ki vissza az időben (ugyanaz az ember!) teljesen megkeverte az agyamat. Az utolsó csatajelenet pedig rátett még egy lapáttal a látványra, máskor a hasonló filmeknél újranézem a jelenetet, vagy akár az egész filmet, nem hagyom magam, amíg meg nem értem, de ezúttal nem sikerült magam annyira belelovallni, hogy megint nekiálljak a 150 perc újbóli végignézésének. Csendes beletörődéssel néztem végig, vártam, hogy vége legyen, vártam egy utolsó, mindent megmagyarázó jelenetre, bármire, ami világosságot gyújt a teljesen összezavarodott fejemben. De semmi. Ezt Nolan most nagyon túlkomplikálta.

  1. Nem komplikált,értelmetlen,érthetetlen zűrzavaros:)Végignéztem,és azután azon gondolkoztam,hogy ez mi volt…

 2. Értelmetlen, érthetetlen és zavaros. Max látványos. A Sahoo ehhez képest teljesen logikus történet, bár azt is többször meg kell nézni, mire teljesen összeáll a kép.
  A Tenet biztos nem lesz a kedvencem, már a másodszori megnézéstől is elment a kedvem. De egyszer látni kell, hogy sajnálja az ember a ráfordított időt. Ez az igazi pénzkidobás, bár majd némi marketing kampány után azért vissza fog csordogálni a ráfordítás. Csak nem mozijegyekből. Vajon a főhős megtarthatta valamelyik helikoptert vagy a jacht-ot, mint Prabhas az átalakított Pagani Huayra BC-t?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük