Class of 83 – A 83-ban végzett osztály (2020)

Vijay Singh többszörösen kitüntetett, legendás rendőrtiszt, akit egyik akciója következtében büntetésből a rendőrképző akadémia dékánjának neveznek ki, irodai munkára kárhoztatják a terepen igen aktív parancsnokot. Elhatározza, hogy visszavág, megbünteti a korrupt bürokráciát és annak szövetségeseit, kiképez a diákok közül öt rendőr-bérgyilkost. De, mint minden jó terv, ez is csak egy ideig működik, mert a lángra lobbant tűz azzal fenyeget, hogy feléget maga körül mindent, jót és rosszat is.

megnézem lentebb

IMDB

  • Rendezte: Atul Sabharwal
  • Írta: Abhijeet Deshpande, Hussain Zaidi
  • Szereplők: Bobby Deol, Anup Soni, Joy Sengupta, Vishwajeet Pradhan, Mohammad Tiregar, Hans Dev Sharma, Hitesh Bhojraj, Sameer Paranjape, Ninad Mahajani, Prithvik Pratap, Bhupendra Jadawat

2 comments on “Class of 83 – A 83-ban végzett osztály (2020)

  1. Kíváncsi voltam a filmre, aminek a producere Gauri és Shah Rukh Khan (utóbbi nem szerepel a filmben, kicsit sem). A kezdő képsorokban figyelmeztetnek, hogy Hussain Zaidi regénye alapján forgatták, és a filmben szereplő karakterekkel nem kívánnak azonosulni. Még szép. De azért néhány weboldal finoman megpendítette, hogy a regény néhány valós eseményen alapszik, szóval kicsit sem ijesztő. Mert valljuk be őszintén, kétélű fegyver az, ha a rendőröket arra képezed ki, hogy vadásszák le a bűnözőket, öljék meg őket és fedjék el a nyomokat. Amit a filmben egyre rutinosabban meg is tesz az öt kiválasztott zsaru, míg be nem következik (sorsszerűen), hogy zsaruból lassan bűnözővé válnak, korrumpálódnak annak a rendszernek a hatására amely ellen oly hévvel harcolnak. A karma nem felejt.
    A film meglepően rövid (indiai viszonylatban), ennek következtében pedig egy percet sem veszít a lendületéből. Az elején szép lassan csordogál, amíg megismerjük a fiúkat, némi motivációt is, és Bobby Deol amolyan hősfiguraként meg sem jelenik, csak beszélnek róla és félnek tőle. A narráció végig az egyik zsarunál van (Aslamnál, aki az ötösfogat egyetlen becsületes tagja maradt), ettől még személyesebb lesz a történet. Aztán egyetlen szikra is elég ahhoz, hogy a fiúk gyilkos üzemmódba kapcsoljanak és utána annyira felpörögnek az események, ami egy akciófilmtől minimum elvárás, hogy feszülten kell figyelni, le ne maradj valamiről. A katarzis sem marad el, szépen felépítették az ívet, tisztes iparosmunka az egész film. Deolon kívül nincs egyetlen sztár-színész sem, mindenki a másodvonalból jött, kíváncsi leszek, hogy közülük lesz-e bárki is, aki bekerül az A-listába. Semmi sem lehetetlen. Nawazuddin Siddiqui is kettes számú bűnözőként kezdte a Sarfarosh-ban és lám, mivé fejlődött.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük