Sanju (2018)

Korunkban csak kevés élet olyan drámai, rejtélyes, mint Sanjay Dutt élete. Legendás mozihősök családjából származik, ő maga is filmsztár lesz, majd szédítő magasságokat és még sötétebb mélységeket is megtapasztal: elvakult rajongók elcsábítása, véget nem érő küzdelem különböző függőségekkel, kokettálás az alvilággal, börtönbüntetések, szeretteinek elvesztése és a kísérteties spekuláció, hogy esetleg terrorista lehet. A film ennek ellenére vidám és egyben szívszorító felfedezése egy embernek, vad belső énjének és a külső félelmetes erők elleni küzdelméről, amely egyszerre próbálja megtörni őt. Egy ember útja, aki mindent megkapott az élettől, jót is rosszat is. Néhány jelenet során arra gondol az ember, ez tényleg megtörtént? Bár hihetetlen történet, de igaz minden szava.

megnézem lentebb

IMDB

  • Rendezte: Rajkumar Hirani
  • Írta: Rajkumar Hirani, Abhijat Joshi
  • Szereplők: Ranbir Kapoor, Paresh Rawal, Vicky Kaushal, Manisha Koirala, Dia Mirza, Sonam Kapoor, Anushka Sharma, Jim Sarbh, Boman Irani, Sayaji Shinde

4 comments on “Sanju (2018)

  1. Hatalmas lelkesedéssel láttam neki a filmnek, mert tényleg nagyon érdekelt. És kis híján sírva fakadtam, amikor a kezdeti néhány szó, rövid mondat hiánya után befutott egy hosszú párbeszéd, természetesen angolul, és természetesen a feliratkészítő nem vette a fáradságot, hogy a hiányzó részeket magyarítsa. Tudom, macerás, rengeteg plusz-munkával jár, de ha már valaki nekiáll egy filmnek, hogy magyar feliratot csinál hozzá, akkor tegye már rendesen. Én is szoktam szenvedni, dühöngeni, sűrűn káromkodom is közben, de addig hajkurászom, amíg nem találok egy teljes feliratot, és ha végképp nincs, akkor keresek másik nyelven (volt már hogy török felirat volt az alap, amiből kiegészítettem), de nem nyugszom addig, amíg nem lesz teljes a filmélmény. Itt ugyanis a 35. percben Sanju seggét szó szerint a börtöntől menti meg újdonsült barátja New Yorkban, amikor heves párbeszédet folytat a bár kidobóembereivel, hogy valahogyan kimagyarázza, barátja miért kokainozik nyilvánosan. Nos, egy büdös szó sem lett magyarítva. Sosem tudjuk meg, hogy milyen mesével etette meg őket. Innentől kezdve az én filmélményemnek annyi volt. Tényleg elég egy csalódást keltő érzés, ami mondjuk nem egyperces, hanem tovább tart, és az rendesen alámos a hangulatomnak.
    A második amerikai jelenetet fél óra múlva már lehangoltan néztem végig. Az ember elszokott attól, hogy ne figyeljen a szövegre, csak a testbeszédre, végülis a némafilm száz éve kipurcant. Megpróbáltam visszaemlékezni Sanjay Dutt életére, hogy töltött-e később hosszabb időt Amerikában, Angliában, vagy bárhol, ahol angolul beszélnek, de rájöttem, hogy nagyon keveset tudok róla. Én már az idősebb Sanjayt ismertem meg, robusztus testtel, sokszor durva beszéddel, tetovált bőrrel és rövid hajjal.
    Pedig a sztori tényleg megérne több oldalas hozsannát, mert Sanjay Dutt élete tényleg elképesztően kalandos volt és valójában a töredéke fért csak bele a 160 percbe. Ezt viszont Rajkumar Hirani lenyűgözően oldotta meg. Azzal kezdte, hogy a nagy neveket mind sztárokkal töltötte meg, régen láttam már ilyen szereplő-listát, ahol még a nyolcadik név olvastán is hangosan ujjongok. Néhány jelenet erejéig Sonam Kapoor és Boman Irani is tündökölt, de néhány másodperces snitt-re is beugrott Arshad Warshi és Tabu is, ami valójában kiállás Sanjay Dutt mellett. Hiszen az indiai nép könnyen félrevezethető, elég egy szenzációhajhász cikk és lerombolja saját bálványait is. A színészek ezekkel az apró gesztusokkal mutatták meg, hogy hisznek Sanjaynak és nem hisznek a vádaknak.
    Ranbir Kapoor természetesen a legkevésbé sem hasonlít Sanjay Duttra, de a film közben egy idő után ez már nem tűnt fel. Magával ragadott a sztori, és már nem arra figyeltem, hogy mely gesztus Ranbiré és melyik Sanjayé. De a legkiválóbb alakítás díját kétségkívül Paresh Rawal viszi el nálam, mert a rendíthetetlen, kicsit maradi, kicsit bizonytalan, de a fiát mindvégig mélyen szerető apa figurája abszolút kisugárzott a játékából.

  2. ranbir kapoor remek színész több filmjét sikerült ( itt ) megnéznem ! ezt már nagyon vártam ! nem csalódtam ! nekem tetszett ! köszönet a feltöltésért 🙂

  3. E-batta recenziója után kicsit lejegeltem ezt a filmet, mert nem akartam az angollal bajlódni, de aztán győzött a kíváncsiság. Nagyon jó film. Ranbir Kapoort már ismertem a Barfiból, de itt átlényegült Sanjay Dutt szerepébe. Sokat tanulmányozhatta a viselkedését és a manírjait, mert tökéletesen hozta a figurát. Most is elkápráztatott a fizikai hajlékonyságával és ruganyosságával a táncjelenetekben. Nagyon alapszintű angollal is bátran vágjatok bele, mivel a hinglish a magyar fül számára (legalábbis az angol része) jól érthető. Szuper film!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük