Baazi (1995)

A történet egy távolsági buszon kezdődik. A buszt megállítja egy csapat huligán, majd zaklatni kezdik az utasokat. Azonban egy fiatalember kijátssza a bandát, és ügyes csellel leszállítja őket. Később a buszmegállóban teáznak az utasok, amikor egy, az úton elhaladó konvojt megtámadnak a terroristák, és megpróbálják megölni az utasát. A fiatalember közbelép, és megpróbálja kivédeni a fegyveres támadást, amely részben sikerül is neki, az egyik támadót lelövi, a másikat letartóztatják, míg a többi elmenekül. A fiatalember Amar Damjee (Aamir Khan) rendőrfelügyelő, az autó utasa pedig Vishwasrao Chowdhury (Raza Murad) belügyminiszter, akit lenyűgöz Amar bátorsága. A politikus megbízza őt azzal, hogy derítse ki, hogy ki, vagy kik állnak egy nagy nemzetközi botrány hátterében.

Alternatív magyar cím: Játszma

megnézem lentebb

IMDB

  • Rendezte: Ashutosh Gowariker

  • Írta: Ashutosh Gowariker

  • Szereplők: Aamir Khan, Mamta Kulkarni, Paresh Rawal, Avtar Gill, Mushtaq Khan, Aparajita, Kulbhushan Kharbanda, Raza Murad, Asrani, Kunika, Mukesh Rishi, Satish Shah, Ashish Vidyarthi, Puneet Issar, Abhimanyyu

2 comments on “Baazi (1995)

  1. Több szempontból is érdemes megnézni a filmet. A leginkább nyomós érv, Aamir Khan személye, aki ugyanazt az akcióhős figurát hozza, amit később a Dhoom:3-ban tökélyre fejlesztett. Itt persze leginkább csihi-puhi van, de a jobbik változatból. Aamir nem feketeöves karatemester, ennek ellenére rendesen odateszi magát. A hajlíthatatlan zsaru szerepét még kifinomultabbá teszi később a Sarfarosh-ban, de azért itt is kőkeményen beleáll a helyzetekbe. És nincs könnyű dolga. Persze meg kell küzdenie egy levakarhatatlan riporterrel is, Sanjanával (Mamta Kulkarni), akit végső kétségbeesésében a Jobb ma egy zsaru, mint holnap kettő című filmben látott nagyon piszkos trükkel akar kivonni a forgalomból. Ahogy ez nem sikerült James Woodsnak Michael J. Fox-szal, ugyanúgy neki sem jön össze. Mamta az elején nagyon idegesített a bugyuta riporter szerepével, el nem tudtam képzelni, hogy diplomázhatott le újságírásból, mikor az alapvető szakmai fogásokkal sem volt tisztában. A film felénél azonban lágyítottak a jellemén, a végén meg egészen szerethetővé vált, amikor maga is beleveti magát a verekedésbe, és nem azon lamentál, hogy másnap nem lesz szüksége lila szemfestékre.
    A kettes számú érv a film egyik dala: Dole Dole Dil Dole. Azt javaslom, nézzétek meg. Aki nem röhögi el magát közben, az nem érdemli meg a Bollywood-fan címet, mert Aamir Khan kisminkelve, bongyor parókában, női ruhában, charlestont jár, és szendén énekel, nos, én konkrétan sírtam a röhögéstől. És amikor csábosan csücsörít, esküszöm, hogy totál jó nő!!
    Természetesen nem jódolgában teszi mindezt, mivel nyomozóként csak így tud bejutni a főgonoszhoz, sikerrel jár, és a film végén kapunk egy teljes Die Hard-egyveleget, toronyház, egy szem bepöccent zsaru, körülötte vér és tombolás, a jó öreg tűzoltó-fecskendő satöbbi.
    Leginkább ezek miatt érdemes megnézni a filmet, bátran ajánlom mindenkinek, aki jó kis izgulnivalóra vágyik, de nem akarja a legújabb modern, trendi filmeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük