Bhaag Milkha Bhaag – Fuss, Milkha, fuss! (2013)

Milkha Singh szüleit meggyilkolták az India kettéválasztásakor bekövetkező zavargásokban, és az árván maradt fiú menekülttáborokban élve lopásokból próbálja fenntartani magát. Hogy megszabaduljon ettől az életmódtól, beáll az indiai hadseregbe, ahol hamarosan felfedezik futótehetségét, az olimpiai csapatba is bekerül, és megdönti a 400 méteres síkfutás világcsúcsát.
A film Milkha Singh, a „szárnyaló szikh” néven ismert indiai sportikon életrajzi regénye alapján készült, és Farhan Akhtar legendás alakításának köszönhetően kivívta a kritikusok egyhangú elismerését és a 2013-as év egyik legnagyobb kasszasikere lett.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=0nR9JS2WsNg[/embedyt]

megnézem lentebb

IMDB

  • Rendezte: Rakeysh Omprakash Mehra

  • Írta: Prasoon Joshi

  • Szereplők: Farhan Akhtar, Sonam Kapoor, Pavan Malhotra, Art Malik, Japtej Singh, Yograj Singh, Jass Bhatia, Rebecca Breeds, Divjot Singh Chandhok, Chinmay Chandraunshuh, Divya Dutta, Chandan Gill, Dev Gill, Sumit Gulati, Hikaru Ito, Prakash Raj

2 comments on “Bhaag Milkha Bhaag – Fuss, Milkha, fuss! (2013)

  1. Függetlenül attól, hogy több, mint három órás a film, nincs egy perc üresjárat sem benne. Pedig bevallom őszintén, nem kedvelem az atlétikát (nekem egy kicsit unalmasnak tűnik). A rendező azonban nagyon okosan idézőjelben foglalkozik a versenyekkel, a hangsúly Milkha Singh életén van, ami már önmagában megér egy regényt (a sporttól függetlenül).
    1947-ben számára India függetlensége nem ünnepet jelentett, hanem családjának lemészárlását (mert a szikh család faluja Pakisztán területére került, és az „elszakadás” borzalmas tragédiákat okozott). Milkha 12 évesen árva lett, és földönfutó. Lányával, Sonia Sanwalkával közösen írt önéletrajza a film alapja, és nem tagadja meg múltbéli önmagát. Gyerekként tolvajbanda tagja lett, ez volt számára az egyetlen túlélési lehetőség, és egy szerelem hatására hagyott fel a bűnözői életmóddal. Beáll a hadseregbe, ahol kiderül, hogy ösztönös tehetsége van a futáshoz. De itt sem fenékig tejfel az élete, a győzelmet nem adják olyan könnyen, és élete során épp annyi kudarc éri, mint siker. Három olimpián vett részt, de egyiken sem tudott nyerni. Az 1960-as római olimpián például ő volt az abszolút favorit, végig vezetett, mégis elbukott. Mindezek ellenére, ő Indiában az akarat diadalának élő jelképe, vesztes helyzetből is feláll, és fut tovább. Többször is világrekordot futott, majd az utolsó indiai rekordját 40(!) évig senki sem tudta túlszárnyalni. Ezt mondjuk a film nem említi. India hatalmas népessége ellenére kevés világhírű sportolóval rendelkezik, Milkha nevét viszont Európa és Amerika is skandálta 1958-tól 1964-ig. Az 1960-as India-Pakisztán játékokon pedig olyan látványos futást produkált, hogy a pakisztáni elnök „A Repülő Szikh” nevet adományozta neki. Ezzel a játékkal fejeződik be a film, de Milkha Singh ma is él (85 éves), tavaly minden idők legjobb indiai sportolójává választották. [1962-ben megnősült, az indiai röplabdacsapat tagját, Nirmal Kaurt vette feleségül, három lányuk, és egy fiuk született. A fiú profi golfozó. Hétévesen adoptált másik fiuk 1999-ben esett el a Kargil-i csatában (India-Pakisztán konfliktus).]
    Farhan Akhtar már megmutatta a Rock On!-ban is, hogy nemcsak nagyszerű rendező, producer és forgatókönyvíró, hanem a színészvezetésből profi színésszé képezte magát is. Ösztönösen tudja, hogy mit kell a kamera előtt mutatnia, legyen az eltökéltség, düh, félelem, vagy elkeseredettség, netán a legmélyebb zavar. Olvastam, hogy Abhishek Bachchan és Akshay Kumar komoly versenyben voltak 2010-ben a szerepért, de szerintem Akhtar jobb választás volt náluk. Ehhez a szerephez rettenetes eltökéltség is kellett. Van egy jelenet a filmben, amikor új edzésprogrammal megváltozik Milkha Singh testalkata, szálkásabb lesz, és az izmai szikárabbá, mégis tömörebbé válnak. Ezt cirka 30 másodpercben, képek összemontírozásával mutatják meg, de ezért Farhan Akhtarnak fél éven keresztül kellett speciálisan edzenie. Le a kalappal!
    Aki szereti azokat a filmeket, amelyek a valóságon alapulnak, és egy híres ember „földközeli” életét mutatják be, azoknak javaslom, mert korrekt, és nagyon tisztességesen felépített filmet láthat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük