Dedh Ishqiya (2014)

Begum Para (Madhuri Dixit) gyászát vetné le, ha talál egy költőt, aki pótolhatja férjét. A költőversenyre érkezik Iftekhar (Naseeruddin Shah), aki amúgy megrögzött csaló, de a bégumot még fiatal táncosnő korából ismeri, és azóta eljutott a szerelem hatodik szintjére miatta (vonzódás, rajongás, romantika, nagyrabecsülés, imádás, megszállottság). Társa Babban (Arshad Warsi) egy ősemberi állapot szintjéről szintén eljut erre a fokra, mikor összekerül a bégum bizalmasával, Muniyával (Huma Qureshi), és négyesük egészen különös magasságokba kerül, no nem a szerelem miatt, hanem az álarcok okán.

Alternatív magyar cím: Fél szerelem 

Első rész: Ishqiya (2010)

megnézem lentebb

IMDB

  • Rendezte: Abhishek Chaubey

  • Írta: Vishal Bhardwaj

  • Szereplők: Naseeruddin Shah, Madhuri Dixit, Arshad Warsi, Huma Qureshi, Vijay Raaz, Manoj Pahwa, Salman Shahid

2 comments on “Dedh Ishqiya (2014)

  1. Ismét egy gyöngyszem a fekete komédiák világából, ezúttal viszont teljes mértékben beleburkolva India varázsába. Egyrészt töméntelen mennyiségű verset hallgathatunk meg, és itt szó szerint meghallgatásról van szó, hiszen minden tiszteletem a fordítóké, de a hindi versek varázsát lehetetlenség visszaadni, mert az a hindi nyelv zeneiségén alapszik. (állítólag a fárszi még ilyen nyelv). De ha halljuk, akkor megértjük, hogy a fordítók dolga mennyire nehéz, mennyire emberfeletti, hogy legalább csöppet visszaadjanak abból a varázsból, amit a hindi vers nyújt. Láthatunk szemet gyönyörködtető kathak táncot, mert Madhuri Dixit ehhez ért istenigazából, és szerintem 80 évesen is ropni fogja, ugyanolyan kecsesen, mint most. Láthatunk megkopottan is fenséges nawab-palotát, ahol az özvegy bégum tengeti életét. És a film teljes egészében arról szól, hogy mindenki álarcot visel, ki ilyet, ki olyat, hogy kiben mi lakozik, az talán még a film végére sem derül ki. Viszont istenien lehet szórakozni rajta.
    Nem szeretném lelőni a film poénját (amiből ráadásul több is van), inkább csak annyit jegyeznék meg, hogy van még egy ötödik kerék a történetben, amolyan kerékkötő, akit Vijay Raaz alakít, most is meggyőző erővel.
    Én rengeteget nevettem, mert olyan fergeteges jelenetek vannak benne, ami csak egy elfajzott westernben lehet (mint például, amikor reggelig sakkban tartják egymást az út kellős közepén, vagy mint a végső leszámolás jelenet, ami akár a Volt egyszer egy Vadnyugatban is megtörténhetett volna).
    Aki szereti az olyan filmet, ami folyton meglepi, annak szívesen ajánlom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük