D-Day (2013)

Kilenc évvel ezelőtt Wali Khan (Irrfan Khan) Karachiba (Pakistan) megy a RAW-főnöke RW Ashwini Rao (Nasser) parancsára, hogy jelentést tegyen egy Indiában kőrözött veszélyes férfi tevékenységéről. 9 nappal ezelőtt Rudra Pratap Singh (Arjun Rampal) az Indiai Fegyveres Erők Marcos egységétől, Zoya Rehman (Huma Qureshi) a RAW robbanóanyag-szakértője, és Aslam egy piti tolvaj Mumbai utcáiról, a RAW toborzására beszivárog Pakisztánba, hogy csatlakozzanak Wali Khanhoz és elvégezzék a rájuk bízott küldetést.

Alternatív magyar cím: Sorsdöntő nap 

megnézem lentebb

IMDB

  • Rendezte: Nikhil Advani

  • Írta: Nikhil Advani, Ritesh Shah

  • Szereplők: Rishi Kapoor, Irrfan Khan, Arjun Rampal, Shruti Haasan, Huma Qureshi, Nasser, K.K. Raina, Chandan Roy Sanyal, Imran Hasnee, Nissar Khan, Sandeep Kulkarni, Aakash Dahiya, Divji Handa, Shriswara, Maryam Zakaria

4 comments on “D-Day (2013)

  1. Hidegháborús helyzet uralkodik India és Pakisztán között, mint egy gyűlölködő házaspár válás utáni gyilkos csatája, úgy uralkodnak el az indulatok a filmben is. A helyzet senkinek sem jó, de az egészet furmányosan kihasználja a Goldman névre hallgató Iqbal Seth (Rishi Kapoor) India első számú kőrözött terroristája. Karacsi vendégszeretetét élvezve vígan éli világát, és persze továbbra is robbantgat, meg merényleteket követ el Indiában. Wali Khan (Irrfan Khan) alvó ügynökként immár 9 éve vár az alkalomra, hogy “felébredjen”, addig szorgalmas borbélyként eltartja kicsiny családját, akik mit sem sejtenek arról, hogy apu valójában indiai RAW-ügynök. És végre itt az alkalom. Ashwini Rao (Nasser) a RAW vezetője fülest kap arról, hogy Iqbal bizonyosan ott lesz fia esküvőjén. Három ügynök elindul, hogy csatlakozzon Walihoz. Rudra Pratap (Arjun Rampal) ex-katonatiszt, gyilkos, és rém hallgatag ember, alig szólal meg, de ha öl, akkor az halálos. Zoya Rehman (Huma Qureshi) londoni menekültügyekkel foglalkozó védőügyvéd, akiről még a férje sem tudja, hogy robbantási szakértő. És Aslam (Aakash Dahiya) aki egy valódi gyilkosságot remél megúszni azzal, hogy csatlakozik a csapathoz. A terv pontos, halálos, és a legkisebb áldozatokkal jár, viszont olyan hiba csúszik a számításukba, melyet egyikük sem sejtett. Wali az akció előtt elküldi családját Londonba (majd ál tűzesettel eltünteti a nyomukat), akik az izlandi vulkáni hamu miatt nem tudnak felszállni. És innentől kezdve a tökéletes terv egy tökéletes rémálommá válik. Iqbalt nem tudják magukkal vinni, ők pedig csapdába kerülnek. Az indiai kormány határozottan tagadja, hogy köze lenne az akcióhoz, és a csipet csapat három tűz közé kerül. Az indiaiak el akarják hallgattatni őket, Iqbal fegyveresei és a pakisztáni ISI pedig szintén rájuk vadászik. Az elkeserítő helyzetben folyamatosan csak rossz híreket kapnak: Aslamot kínzásokkal vallatják, de Rudra megmenti, akinek végig kellett néznie a nevesincs prostituált halálát (Shruti Haasan), aki eltorzított arcával egy kis fényt és melegséget hozott a rideg zsoldos életébe. Rudra ettől bekattan, és élő gyilkológéppé változik. Walinak pedig családjáért kell aggódnia, hogyan szabadítsa ki őket az ISI karmaiból. És persze ott a küldetés is, most már véghez kell vinni, bármi áron.
    Hát mit mondjak, kemény egy film volt. És egy rossz alakítást sem tudok mondani. Mindenki tette a dolgát, és igazán nagyszerűen teljesített. Nasser a nyugdíj előtt álló ügynökségi vezető utolsó kétségbeesett kísérletével, hogy valóra váltsa álmát, hazahozza azt, aki évek óta megkeseríti az életét, egy szófukar, nem éppen diplomatikus, ugyanakkor okos és kitartó embert alakít. Irrfan Khan a két tűz közé szorult ügynök, akinek választania kell hazája és családja között, mikor tudja, hogy vagy egyik, vagy másik elveszett… szívszorító alakítás. Shruti Haasant mikor megláttam a széles sebhellyel az arcán, először arra gondoltam, a maszkmester Oscart érdemelne, annyira tökéletes lett, aztán már inkább a játékára figyeltem. És igaz, hogy a halálát patetikusan elnyújtották, de szerintem annak volt funkciója, mert Arjun Rampal “bekattanásának” volt a kulcsa. És persze Arjun Rampal, na, tényleg egy könyörtelen gyilkológépezet, aki hatékonyan öl, kiismerhetetlen, és zsarolhatatlan. Neki tényleg nincs ára. Sem pénz, és most már érzelmi sem. Rishi Kapoor már az Agneepathban is gonosz volt, de amit ebben a filmben produkált, az felülmúlta azt. Pedig sokkal kevesebb eszközzel dolgozott, éppen ettől hozta az emberre a sikítófrászt.
    Abszolút javaslom megnézésre, bár tényleg semmi hagyományos bollywoodi nincs benne. Ugyanakkor nagyon jó film.

  2. A férjem találta a Hundián böngészve és azt hiszem Irrfan Khan miatt indítványozta a megnézését, de aztán (amellett, hogy ő is nagyon jó alakítást nyújtott) mégis Arjun Rampal hideg, de érzékeny szívet rejtegető zsoldosától voltunk elájulva. Shruti Haasan elnyújtott halálának pont az volt az értelme, hogy felfedte ezt az érzékenységet. Nagyon jó film, ajánlom mindenkinek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük