Chak De! India – Hajrá, India! (2007)

Kabir Khant, az indiai hokicsapat muszlim kapitányát megvádolják, hogy eladta a döntő meccset Pakisztán csapatának, ezért visszavonul a sporttól és csak évekkel később tér vissza, hogy elvállalja a mindenki által leírt női hokiválogatott edzői feladatát. Ebben a minőségében azonban nemcsak a muszlimokkal szembeni előítéletekkel, hanem a nők hátrányos megkülönböztetésével, a csapaton belüli ellentétekkel és széthúzással is meg kell küzdenie.

megnézem lentebb

IMDB

 • Rendezte: Shimit Amin

 • Írta: Jaideep Sahni

 • Szereplők: Shah Rukh Khan, Vidya Malvade, Tanya Abrol, Chitrashi Rawat, Arya Menon, Seema Azmi, Nisha Nair, Sandia Furtado, Masochon V. Zimik, Kimi Laldawla, Shilpa Shukla, Shubhi Mehta, Anaitha Nair, Sagarika Ghatge, Kimberly Miranda

3 comments on “Chak De! India – Hajrá, India! (2007)

 1. Na kérem, annak ellenére, az imádott SRK-m nem énekelt és nem táncolt, egész jó kis film volt. De tényleg.
  Sokkal jobban kidolgozták a cselekményt, a jellemeket, mint eddig tapasztaltam a bollywoodi filmeknél. Megvolt a film íve, fejlődött, bontakozott a cselekmény.
  SRK-ról fontos elmondanom, hogy ebben a filmben nem volt “megcsinálva szépfiúra”, ami nekem hiányzott is, kicsit túl sok volt arcáról a közeli, többet láttam alsó középső csálé fogát a kelleténél, és jobban láthatóvá váltak az erős dohányzás nyomai az arcbőrén (amiért kimondottan haragszom rá!). De hát az a pajkos mosoly, amikor jobb felső ajka felhúzódik, hát az kérem sok mindenért kárpótol 🙂
  10/8*

 2. India a sport-filmek terén meglehetősen szegényes kínálatnak örvend, feltételezhetően azért, mert a világ második (hamarosan első) legnépesebb országa egy apró szigetországnak megfelelő sportolói dicsőségtáblával büszkélkedhet (nem teszi). Érdekesség, hogy az újkori olimpiák történetében összesen 9 aranyéremmel büszkélkedhet (összehasonlításképpen: Magyarország 175 darab aranyat szedett össze ugyanezen idő alatt), és ebből 8 arany a hokicsapat érdeme. Amit mi inkább gyephokinak, vagy gyeplabdának hívunk, megkülönböztetve a jéghokitól. A gyeplabdának majdnem akkora kultusza van Indiában, mint a krikettnek, elkerülhetetlen volt, hogy film készüljön róla. És bár a történet teljes mértékben megfelel a sport-filmek kliséinek, Bollywood mégis tudott valami újat mutatni, olyan izgalmas alakításokkal fűszerezni, hogy a két órás filmidő alatt a néző nemcsak rálátást kap a sport szabályairól, de betekintést nyerhet teljesen hétköznapi asszonyi, női történetekbe is. A rengeteg női szereplő (merthogy női hokicsapat küzdelme ez) mellett különösen figyelemreméltó Shah Rukh Khan színészi munkája, aki felrúgva az indiai sztereotípiákat, hagyományos férfinormákat, olyan alázattal formálja meg a konok, hajthatatlan és céltudatos edző figuráját, hogy aki addig nem becsülte, a film láttán kénytelen elismerni, nem véletlenül mondják már évek óta, SRK Bollywood császára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük