Dil Chahta Hai (2001)

Három fiatal férfi, Akash (Aamir Khan), Sameer (Saif Ali Khan), és Siddharth (Akshaye Khanna) nagyon közeli barátok, de az ízlésük és a karakterük teljesen különböző. Amikor Siddharth beleszeret egy nála jóval idősebb és sikertelen nőbe Tarába (Dimple Kapadia) ez még jobban kiszélesíti a szakadékot a három jó barát között. Amikor évekkel később a trió újra egyesül, már sokkal érettebbek és megértőbbek lesznek egymás iránt, így elfogadják Siddharth szeretetét is, amelyet Tara iránt érez.

Alternatív magyar cím: A szív vágyai 

 megnézem lentebb

IMDB

 • Rendezte: Farhan Akhtar

 • Írta: Kassim Jagmagia, Farhan Akhtar

 • Szereplők: Aamir Khan, Saif Ali Khan, Akshaye Khanna, Preity Zinta, Sonali Kulkarni, Dimple Kapadia, Ayub Khan, Rajat Kapoor, Suhasini Mulay, Ahmed Khan, Suchitra Pillai-Malik, Anjula Bedi, Rakesh Pandey, Samantha Tremayne, Mandala Tayde

2 comments on “Dil Chahta Hai (2001)

 1. Nemrégiben írtam Karan Joharról, mint ikonról, ez a hozzászólás pedig leginkább Farhan Akhtarról kell, hogy szóljon. Mindössze 26 éves, amikor belevág első filmje (lásd fent) rendezésébe, nem mellékesen a forgatókönyv és a produceri munka is az ő érdeme, és, hogy nem hiába szavaztak meg neki bizalmat Bollywoodban, azt a 36 jelölés, és ebből 21 díj elnyerése is mutatja. A bemutatás évében tarolt a film a mozipénztáraknál, pedig rettentően kétesélyes dolognak látszott. Adott egy zöldfülű rendező (aki mindössze annyit tudott felmutatni, hogy apja Bollywood egyik nagy öregje, mint forgatókönyv és szövegíró), valamint adott egy olyan történet, ami egyrészt megváltoztatja a már bevált történetvezetési sémákat, és kidobja a kukába a szerelmi kliséket, másrészt évszázados tabutémákat feszeget (női alkoholizmus, idősebb nő – fiatal férfi kapcsolata, egyedülálló, elvált asszony – akitől nem mellesleg a kőgazdag exe elperelte a lányát stb.), úgyhogy ebben mind benne volt a hatalmas bukás lehetősége. Farhan Akhtar viszont olyan frissességgel és merészséggel nyúl a fenti témákhoz, olyan profi színészvezetéssel ábrázolja a problémákat, hogy az indiaiakat kilóra megvette vele. Nem véletlen, hogy későbbi rendezései is (Laskhya, Don-széria) ugyanilyen zajos sikert arattak, majd kipróbálta magát, mint színész (Rock On!), és rögtön el is vitte a legjobb újonc díját a FilmFare-on.
  Farhan Akhtar ugyanazt csinálja, mint Aamir Khan, csak persze egy tízessel fiatalabb nála, úgyhogy még rengeteg ideje van.
  A sztoriról inkább nem írnék, mert egyrészt rettentő egyszerű: három fiú barátsága, és szerelmi élete, másrészt hihetetlenül bonyolult: a tekervényes családi/baráti kapcsolati láncok, és a még kacifántosabb történetvezetés miatt nem sok értelme lenne.
  A film nagyon hosszú, 183 perc, de minden percét megéri megnézni.

  Még annyit, hogy a három fiú (Aamir Khan, Saif Ali Khan és Akshaye Kanna) tökéletesen eltalálták a szerepüket, a mai napig ehhez az alakításhoz mérem az összes többi filmjüket. Akshaye Kannát azóta se láttam jobb szerepben, a két Khan viszont utána is meg tudta mutatni, hogy mit tud.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük