Der Tiger von Eschnapur – Bengáli tigris (1959)

Egy német építész azt a feladatot kapja, hogy monumentális síremléket építsen az esnapuri maharadzsa részére. Munka közben a német férfi szerelmes lesz megbízójának kegyencnőjébe, egy templomi táncosnőbe. A szerelmespárnak sikerül kimenekülnie a gonosz uralkodó karmaiból; mi több, üldözőjüket egyenesen a galviálok, India krokodiljai falják fel.

Alternatív magyar cím: Az esnapuri tigris

Második rész: Das indische Grabmal (1959)

megnézem lentebb

IMDB

  • Rendezte: Fritz Lang

  • Írta: Werner Jörg Lüddecke, Thea von Harbou

  • Szereplők: Debra Paget, Paul Hubschmid, Walther Reyer, Claus Holm, Luciana Paluzzi, Valéry Inkijinoff, Sabine Bethmann, Angela Portaluri, René Deltgen, Guido Celano, Jochen Brockmann, Richard Lauffen, Jochen Blume, Helmut Hildebrand, Victor Francen

2 comments on “Der Tiger von Eschnapur – Bengáli tigris (1959)

  1. Kíváncsi voltam Fritz Lang indiai opuszára, hát meglestem. A kor hangulatának megfelelően színes-szagos kavalkád született, ami inkább hatásvadász, semmint pontos. Az akkoriban nagyon sikeres táncos-színésznő, Debra Paget nem igazán tudja eladni magát indiai templomi táncosnőnek, nem néz ki hindinek és senki sem segített neki megtanulni a hagyományos táncokat. Pedig az egyik legjobb táncosnő, talán sikerült volna megtanulnia azokat a nehéz lépéseket, kar és kézmozdulatokat, amelyek a kathak vagy orisszi táncokat jellemzik. Ehelyett kaptunk egy op-art rémálmot, amiben a dübörgő dobok pont nem olyan ütemben szólnak, a tabla veregetésére meg egy kisiskolást kértek fel, a szitárt meg úgy pengetik, mint egy basszusgitárt, a zene kaotikus, a tánc pedig a kísérleti balett lépéseire emlékeztet. Az indiai maharadzsát is egy német színész, Walter Reyer alakítja, jó sok barnító púder sem tudja indiaivá varázsolni, mert a játékát kellett volna ahhoz olyanná tenni, hogy elhiggyem, egy minden ízében múlt századi csökevény próbálja úgy modernizálni a birodalmát, hogy a saját kényelmes élete semmiképpen se szenvedjen csorbát. A német mérnököt alakító Paul Hubschmid ezen az összhatáson csak javítani tudott, de nekem sajnos az egész kompozíció nem volt elegendő ahhoz, hogy azt mondjam, jó kis tévéjáték.
    Kuka.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük