Don (2006)

Don a malajziai alvilág ura, a helyi kábítószer-maffia meghatározó alakja, aki körül egyre szorul a hurok. A rendőrség hajtóvadászatot indít ellene, egyik áldozatának testvére bosszút esküszik, riválisai pedig csak az alkalomra várnak, hogy megszabaduljanak tőle. Azonban a saját bőrükön kell megtapasztalniuk a rettegett férfi szavajárását: „Dont elkapni nem egyszerűen nehéz, hanem lehetetlen.”

Eredeti változat: Don (1978)

Második rész: Don 2 (2011)

Tamil változat: Billa (2007) és folytatása: Billa 2 (2012)

Telugu változat: Billa (2009)

megnézem lentebb

IMDB

  • Rendezte: Farhan Akhtar

  • Írta: Salim Khan, Javed Akhtar

  • Szereplők: Shah Rukh Khan, Priyanka Chopra, Arjun Rampal, Isha Koppikar, Boman Irani, Om Puri, Pavan Malhotra, Rajesh Khattar, Tanay Chheda, Kareena Kapoor, Chunky Pandey, Diwakar Pundir, Sandrine Verrier Seth, Sidhart Jyoti, Shamsher Sidhu

2 comments on “Don (2006)

  1. Harmadik rendezése ez Farhan Akhtarnak (Dil Chahta Hai, Lakshya), de addigra már bizonyított az első két filmjével, úgyhogy rendesen kibélelték ennek a filmnek a költségvetését, hogy megvalósíthassa elképzeléseit. (Két évre eltűnt, és semmi mást sem csinált, csak akciófilmeket nézett otthonában) Pedig tényleg rizikós volt, amit vállalt. Jóval később néztem meg az eredeti 1978-as változatot, és a hírek szerint akkora respektje van, hogy nagyon nehéz dolog ezt túlszárnyalni. Nos, Farhannak sikerült. Le voltam nyűgözve. Friss, fiatalos, és meglepően szokatlan történetvezetés, egyrészt a kettős idősík, másrészt a főszereplők motivációs előtörténete miatt, Don kettős arca, és a háttérben megbújó másik gengszter lépései miatt is. Nagyon kell figyelni, mert hiába ilyen hosszú, minden jelenetnek, minden mondatnak súlya van (egyedül a zenei betétek alatt lélegezhet fel egy kicsit az ember).
    Becsülöm Farhanban, hogy nem használ idióta túlzásokat, minden hihető, mégis annyira a székbe szegezi az embert, hogy nehezen lehet ellenállni neki (van akinek sikerült?)
    Adva van egy alvilági figura: Don (Shah Rukh Khan), aki egyrészt maffiavezér szeretne lenni, másrészt elkerülné a rendőrséget, amennyiben ez megoldható (nem oldható meg). Gonosz, okos, kellően elszánt, és nincsenek gátlásai. Másként nem élné túl a másnapot sem ebben a környezetben.
    Nem mellékesen él ugyanott egy alteregója is, Vijay, aki egyrészt egy jóindulatú idióta, másrészt napi megélhetési gondokkal küzdő utcaénekes, aki nevelt fiát szeretné mielőbb magához venni. Sajnos a hasonlóság miatt ő húzza a rövidebbet, mint később kiderül.
    Roma (Priyanka Chopra) régóta készülődik, hogy megbosszulja bátyja és sógornője halálát, amely a Don lelkén szárad, és ezért bármire képes, a harcművészeti jártassága különösen jól jön, hogy bedolgozza magát a Don legbelső köreibe.
    Jasjit Ahuja (Arjun Rampal) a börtönből szabadulva csak két dologra tud gondolni: megölni Dont, és megtalálni a fiát.
    De Silva rendőrfelügyelő (Boman Irani) csaknem húsz éve üldözi, és mindig egy nyúlfarknyival marad le arról, hogy elkaphassa, na, ő sem válogat az eszközökben, és később kiderül, hogy mi is az a „nyúlfarknyi lemaradás”.
    A CBI-tiszt Vishal Malik (Om Puri) már csak hab a tortán, hiszen a maffia tevékenysége annyira szerteágazó, hogy már a CBI-t is be kell vonni, ha eredményt akarnak.
    És persze Anita (Isha Koppikar) Don barátnője, nekem ő csak a szépségfaktort jelentette, túl meggyőző játékot nem produkált, nem is kellett neki.
    Shah Rukh Khannak újabb lehetőség adódott, hogy megmutassa, ő ma Bollywood királya, és bármit el tud játszani. A hideg rázott attól a gonoszságtól, és kegyetlenségtől, ami arra sarkallta, hogy ő legyen a legfőbb maffia vezér. Merész sakkjátékos, de a sakkot ketten játsszák, és a háttérben ott van Vardhan, aki szintén a trónra tör. A film során csak a legvégén derül ki, hogy ki a másik, aki a bábukat tologatja. Vesztére, mert Don pár lépéssel mindenki előtt jár.
    Minden verekedés, minden akciójelenet, minden apró filmkocka a helyén van, nincsenek üresjáratok, és mindenki a maximálisat nyújtja. Priyanka Chopra harcművészetre járt, hogy kellően hiteles legyen a kettőse, mikor meg akarja ölni Dont, Arjun Rampal fogalmam sincs mit talált ki, hogy hiteles legyen mozgássérült szerepben, de nekem eladta egy az egyben, Boman Irani nyomozója közel azonos gyűlöletből táplálkozik, mint üldözöttje, a Don, játékuk ugyanarra a hullámhosszra jár, neki is csillagos ötös.
    A zene! Hát arról már nem tudok jelzőket összeszedni, annyira jó a Don-téma zenéje, hogy Hrithik Roshan 2007-ben a Filmfare gálán (tisztelgésből) erre is táncolt.
    Az egyik olyan film, amit én nem tudok megunni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük