Guzaarish – Kívánság (2010)

Egy baleset során megbénult bűvész, Ethan Mascarenhas kérvényt nyújt be a bírósághoz, hogy engedélyezzék neki a „kegyes halálhoz” való jogot. 14 év után, az egészségi állapota romlik, hiába minden orvosi segítség, és ápolónője, Sofia D’Souza odaadó és lelkiismeretes gondoskodása. Indiában tiltott az eutanázia. Sikerül-e elérnie Mr. Mascarenhas-nak a célját?

megnézem lentebb

IMDB

 • Rendezte: Sanjay Leela Bhansali

 • Írta: Sanjay Leela Bhansali, Bhavani Iyer

 • Szereplők: Hrithik Roshan, Aishwarya Rai Bachchan, Shernaz Patel, Aditya Roy Kapoor, Nafisa Ali, Monikangana Dutta, Suhel Seth, Rajit Kapoor, Ash Chandler, Vijay Crishna, Makrand Deshpande, Olivier Lafont, Jineet Rath, Parveen Rabbani, Farida Mistry

2 comments on “Guzaarish – Kívánság (2010)

 1. Ez a film természetesen ott van a top10 listámon.
  Mondjuk bizarr ötlet volt Sanjay Leela Bhansalitól, hogy India tagadhatatlanul legjobb táncosát felkérje erre a szerepre. A film 90 %-ában nyaktól lefelé bénult embert alakít, pusztán az arcával, a szemével és a hangjával játszik. Frenetikusan. (Nem is értem, miért nem nyert a FilmFare-on ezzel a szereppel). Csak akkor mozog, amikor visszaemlékezik a balesete előtti éveire, a világhírű illuzionistaként aratott sikereire.
  A Guzaarish (Kívánság) valóban olyan kívánság, amely Indiában tiltott, az eutanázia büntetendő cselekmény. Úgyhogy a film nagyon is erős kérdéseket feszeget, a maga módján rendesen be is mutat az ottani igazságszolgáltatásnak.
  Ethan Mascarenhas (Hrithik Roshan) és ápolónője Sofia D’Souza (Aishwarya Rai) kettőse a már bevált kémiai kötődésre játszik rá, itt is működik (van még egy további filmjük, a Jodhaa Akbar), de persze a Dhoom:2-t képtelen felülmúlni. Talán azért, mert egyértelműen benne van a tragikum. Szerelmük ugyanis pusztán plátói, és persze reménytelen. A fényképezés, a díszlet, a zene (Bhansali maga írta, zseniális!) a fények játéka, a hosszan kitartott képsorok egyértelműen a rendező munkáját dicsérik, ha látom, hogy ő van benne, már alapból kíváncsi leszek a filmre. Akkor is, ha a kritika lehúzza. Semmi sincs benne az indiai filmkultúrából, egyértelműen az egyetemes filmművészetből építkezik, bárhol, bármelyik moziban lejátszható, mert mindenkihez szól.
  Két szereplőt még meg kell említenem, Shernaz Patel, aki a bűvész legjobb barátját Devyani Dutta ügyvédet alakítja, és aki a végsőkig harcol a bíróságon, bár nem ért egyet a kérésével, és Aditya Roy Kapoor (Omar Siddiqui szerepében), aki nem sokkal később már önállóan játszott főszerepek, köszönhetően kisugárzásának, itt pimasz és életrevaló tanítványt alakít.
  A filmhez még annyit, hogy mivel egyértelműen dráma, egy nagy csomag papírzsepkendőt nem árt kikészítenetek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük