Gulaab Gang (2014)

Rajjo (Madhuri Dixit) az évek alatt létrehozott egy ashramot (menedék) a lányok és asszonyok számára, ahol a legfiatalabbakat írni-olvasni tanítják, a felnőttek pedig esélyt kapnak a foglalkoztatásra, fűszernövényeket termelnek, vagy szép rózsaszín szári-anyagokat szőnek, miközben felveszik a harcot (akár fegyverekkel is) a társadalmi igazságtalanságok ellen. Rajjót és asszonytársait (akiket a rózsaszín szári viselése miatt Gulaab Gangnak is neveznek) megkeresi a nagy terveket szövő Sumitra Devi politikusasszony (Juhi Chawla), hogy csatlakozzanak kampányához, támogassák a választási harcában. De amikor Sumitra kőszívű, kapzsi természetére fény derül, a Gulaab Gang lesz a legrosszabb rémálma.

Alternatív magyar cím: Pink banda 

megnézem lentebb

IMDB

 • Rendezte: Soumik Sen

 • Írta: Soumik Sen, Amitosh Nagpal 

 • Szereplők: Madhuri Dixit, Juhi Chawla, Divya Jagdale, Priyanka Bose, Tannishtha Chatterjee, Lata S. Singh, Ashish Bhatt, Ankit Anil Sharma

2 comments on “Gulaab Gang (2014)

 1. A film egy Gulabi Gang történetét meséli el, amely bárhol megtörténhet Észak-Indiában. Mi is az a Gulabi Gang? (gulabi, pink, azaz rózsaszín, de szerintem inkább ciklámenszín). Tulajdonképpen ilyen színű száriba öltözött asszonyok közössége, női polgárőrség, aktivisták, akik célul tűzték ki azt, hogy megállítják a nők elleni erőszakot, bántalmazásokat, azt, hogy másodrendű állampolgárok saját hazájukban. Eredetileg Uttar Pradesh államban, Bundelkhandban indult, egy ötgyermekes asszony, volt egészségügyi dolgozó (azelőtt meg gyermekházasságra kényszerített) Sampat Pal Devi által, aki megelégelte a családon belüli erőszakot, és botokkal felszerelkezve tett látogatást, hogy ezeket megtorolja. Mozgalma gyorsan terjedt, 2008-ban megtámadták a Banda kerületi villamosenergia irodát, és kényszerítették a tisztviselőket az áram visszakapcsolására (amit kenőpénz nemfizetése miatt kapcsoltak ki). 2010 óta egész Észak-Indiában megtalálhatóak, hatékonyan küzdenek a gyermekmunka, a gyermekházasságok, a hozomány és az írástudatlanság ellen, kb. 400 000 tagjuk van jelenleg. A film bevallott célja is az, hogy ezek ellen felemelje a szavát, bemutatva a Gulab Gang típusú ashram hétköznapi életét. A film készítői szerint nem Sampat Lal Devi életét filmesítették meg, az csak inspiráló volt számukra.
  Ugyanakkor a film merített az ún. lucknowi Vörös Brigád harcából is, ez a nők elleni támadások kivédésére alakította Usha Vishwakarma, aki különböző harcművészetekre és önvédelmi technikákra tanítja a nőket, és iskoláslányokat, hogy meg tudják védeni magukat a támadásoktól (azután döntött így, hogy áldozata volt egy ilyen támadásnak).
  A filmben Madhuri Dixit (Rajjo szerepében) élete legjobb formáját nyújtja, táncol, küzd, bottal és sarlóval a kezében harcol, és ha kell, akkor öl is. Erős vezéregyéniség, de egyszer csak szembetalálja magát a ravasz és gátlástalan politikussal, Sumitra Devivel (Juhi Chawla hihetetlenül jó alakítás, ez előtt a két nő előtt megemelem a kalapom!), aki ésszel, fortéllyal, és nagyon sötét eszközökkel próbálja megakadályozni, hogy Rajjo célt érjen el abban, hogy iskolát építhessen a faluban.
  Nagyon jó film, főleg azért, mert az akciójelenetek nagy részében száriba öltözött asszonyok harcolnak, férfiakat megszégyenítő bátorsággal, dühvel és ügyességgel. A táncok természetesen Madhuri Dixit tánctudására épülnek, még mindig nagyon-nagyon tud!, és tulajdonképpen szerves részei a filmnek, mert leginkább a nők egymás közötti ünnepeit és szórakozását mutatja be.
  A fentebb részletezett igazságtalanságokat mind-mind érinti, és kivesézi a film.
  Egy valamit sajnáltam, a stáblista alatt jónéhány Gulab Gang aktivista neve és története olvasható, róluk készült rajzok alatt, de ezek nem lettek lefordítva. Érdekelt volna a sorsuk. Mindenesetre nagyon köszönöm a feliratot!
  A film szuper!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük