Filmistaan – Filmisztán (2012)

Sunny, a mumbai-i rendezőasszisztens fiú a bollywoodi filmek rajongója és minden vágya, hogy színész legyen. Arról ábrándozik, hogy egyszer ő lesz az ügyeletes szívtipró filmcsillag, bár minden meghallgatásról rövid úton kipenderítik. Ám ő tántoríthatatlan. Egy amerikai csapattal Rádzsaszthán távoli vidékeire megy, hogy segédkezzen egy dokumentumfilm-forgatásnál. Egyik nap egy iszlám terroristacsoport elrabolja őt, és túszként fogva tartják az ellenséges területen. Egyik fogvatartója egy pakisztáni férfi, aki hindi kalózfilmek terjesztésével biztosítja megélhetését. A két fél hamarosan ráébred, hogy közös emberi és kulturális szálak kötik össze őket, és a filmek így válnak az együttélés egyetemes megteremtőjévé.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=2vZF7XOTT0E[/embedyt]

megnézem lentebb

IMDB

  • Rendezte: Nitin Kakkar

  • Írta: Nitin Kakkar

  • Szereplők: Sharib Hashmi, Inaamulhaq, Kumud Mishra, Gopal Dutt, Ravi Bhushan Bhartiya

2 comments on “Filmistaan – Filmisztán (2012)

  1. Hát mit mondjak, szíven ütött a film. Először is, nem hagyományos bollywoodi filmről van szó, nincsenek benne a maszalá filmekről szóló klisék. Viszont szinte teljes egészében az indiai filmgyártásról, a bollywoodi film varázsáról beszélnek benne, a filmekből idézetek, teljes jelenetek, dalok táncok kerülnek bemutatásra. Nem a nagy filmszínházaknak készült ez a film, hanem kifejezetten filmfesztiválokra. És azokon tarolt. Jó pár díjat elhozott, bár amiről szól, az lehetne giccses, vagy nyálas is. De nem az. Hétköznapi emberi sorsok, dilemmák, vágyálmok, és rögös életutak vannak benne.
    Sunny (Sharib Hashmi) rendező-asszisztens, de minden vágya az, hogy egyszer olyan nagy sztár legyen, mint Hrithik Roshan, Ranbir Kapoor, Emraan Hashmi vagy Aamir Khan. Hiszen ők valamennyien rendezőasszisztensként kezdték. És most hatalmas sztárok. Egy amerikai dokumentumfilmes stábbal Rajasthanba utazik, hogy velük dolgozzon a forgatáson. Azonban tévedésből elrabolják (az amerikaiak helyett), és hipp-hopp Pakisztánban találja magát, mint ideiglenesen le nem lőtt túsz. Merthogy egy verébtollat sem adnának az életéért, az elsőre világossá válik. Egy kis faluban szállásolják el (tartják fogva), ahol elég hamar összebarátkozik Aftaabbal (Inaamulhaq), aki még nála is nagyobb film-őrült. A közös téma erős barátságot kovácsol kettejük között, hiszen álmaikban nincs Hindusztán, sem Pakisztán, csak Filmisztán van. Nincsenek határok, pokoli gyűlölködés, nincs elszakadás, és nincsenek céltalan öldöklések. Csak mozis akciók, zene, tánc, nagyszerű dialógok. A film egyáltalán nem vígjáték, inkább társadalmi dráma, és görbe tükör a félszigeten élő két ország számára, hogy ennyire hagyták tönkremenni a kapcsolatokat, hogy agyonfanatizált emberek már meg sem látják a szépet, és a jót a másikban. Nagyon-nagyon elgondolkodtató film volt, bár néha megijedtem, hogy átmegy giccsbe, de szerencsére nem ez történt.
    A dalok feliratozása meg egyenesen szuper! Elképesztően szép szöveget kanyarított a felirat készítője, önmagukban is megállnák a helyüket, versként.
    Aki meg amúgy is rajong az indiai filmekért, annak külön csemegeként szolgál, hogy rengeteg dialóg hangzik el sikerfilmekből, színtiszta élvezet megfejteni ezeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük