Hum Saath-Saath Hain – Együtt vagyunk (1999)

A jellegzetes indiai nagycsaládban a szülők, Ramkishan, és második felesége, Mamta huszonötödik házassági évfordulójukat ünneplik. Velük ünnepel legidősebb fiuk (Ramkishan első házasságából származó gyermeke), két kisebb fiuk és házas leányuk családjával. A családi boldogság akkor válik teljessé, amikor feleséget találnak kis testi rendellenességgel rendelkező legnagyobb fiuknak, majd eljegyzik középső és legkisebb fiukat is. Az anya azonban gonosz tanácsadók hatására ki akarja túrni mostohafiát a családi vagyonból és azt szeretné, ha a családi vagyon saját édesfiai nevére kerülne, ezért elüldözi a legidősebb fiút. Az apának végtelen szomorúságot okozó döntés ellen azonban a testvérek is fellázadnak, és a középső fiú nem hajlandó megtörni a hagyományokat és átvenni bátyja helyét.

megnézem lentebb

IMDB

  • Rendezte: Sooraj R. Barjatya

  • Írta: Sooraj R. Barjatya

  • Szereplők: Salman Khan, Karisma Kapoor, Saif Ali Khan, Tabu, Sonali Bendre, Mohnish Bahl, Mahesh Thakur, Neelam, Alok Nath, Satish Shah, Sadashiv Amrapurkar, Rajeev Verma, Shakti Kapoor, Ajit Vachani, Dilip Dhawan

2 comments on “Hum Saath-Saath Hain – Együtt vagyunk (1999)

  1. Egy ízig-vérig bollywoodi film, mintha ömlesztve kaptam volna meg a Kuch Kuch Hota Hait, a Dilwale Dulhania Le Jayenget, a Hum Dil De Chuke Sanamot és a Kabhi Khushi Kabhie Ghamot. De leginkább ez utóbbit. Teljes egészében a bollywoodi hagyományokat és kliséket követi, az égvilágon semmi meglepetés nincs benne, mert teljesen kiszámítható, ennek ellenére örült a szívem, amikor végignéztem. Néha a közhelyeknek is van létjogosultságuk.
    Először is, a sztárparádé. Eleve hat főszereplője van, plusz még a mellékszereplők is, hiszen egy nagy családról van szó, az apa (Alok Nath), az anya (Reema Lagoo), a fiúk, Vivek (Mohnish Behl), Prem (Salman Khan) és Vinod (Saif Ali Khan), lánytestvérük Sangita (Neelam Kothari), sógoruk Anand (Mahesh Thakur), Vivek párja Sadhana (Tabu), Prem párja Preeti (Sonali Bendre) és Vinod párja Sapna (Karisma Kapoor). A közvetlen családtagokon kívül még olyan színészek erősítik a mezőnyt, mint Satish Shah, Rajeev Verma, Shakti Kapoor. Ekkora sztárparádé láttán ugye komolyan elgondolkodik az ember, hogy a film költségvetése mekkora lehetett, mert az ő sztárfizetésük kitesz külön egy filmforgatásnyi pénzt. A sztori persze nem volt túlbonyolítva, a film első két órája felfogható operettnek is, hiszen több volt benne a dal és a tánc, mint a tényleges beszéd. Viszont be kellett mutatni a családi kapcsolatokat, úgyhogy lassan, szépen építkezik fel a film, és mindenkinek jól körülírják a karakterét. Mohnish Behl nem sűrűn szokott ilyen angyali természetű, szentember félét alakítani, de most jól csinálta. Tabu, a mindent feláldozó feleség szerepkörében már biztosabb támpont volt, láttam már ilyet tőle. Megdöbbenésemre Salman Khan egy visszahúzódó, félénk könyvmolyt alakít, akit a saját eljegyzésére is úgy kell elnoszogatni. Párja Sonali Bendre sem ilyen szende, szűzies leányokat alakít, úgyhogy ők ketten voltak a meglepetésfaktor. Saif Ali Khan meg hozta azt a formát, amit megszoktunk tőle, a legtöbb viccfaktor tőle ered, meg Karisma Kapoortól. Aztán persze sejteni lehetett, hogy a fényes, szeretetteljes családon megmutatkoznak majd az első repedések, köszönhetően a családon kívüli áskálódóknak. És az utolsó egy óra kizárólag arról szól, hogy a fiúk hogyan tartják össze mégis a szétszakadás szélére sodródott családot.
    Nagyon tetszett a film, egyrészt tele van ünneppel, három esküvő, két eljegyzés, egy ezüslakodalom, Rakhi, meg apróbb ünnepek, elefántlovaglás, várromlátogatás, babavárás, szóval minden, ami szemet gyönyörködtet. A dalok és táncok ennek megfelelően a legkülönfélébbek, de mind hagyományos, semmi modern. Az egyetlen modern dolgot Saif Ali Khan és Karisma Kapoor csempészi be, amikor eléneklik, eltáncolják a família összes tagját. Az nagyon vicces volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük