Hey Ram – Ó, Isten! (2000)

Sakeet Rammal rengeteg minden történik 1946-tól kezdődően, amikor még Brit Birodalom része volt India, ő régészként dolgozott egy ásatáson, legjobb barátjával, Amjaddal (Shah Rukh Khan) és Lalwanival (Saurabh Shukla). Az Elszakadás szétszórta őket is, Sakeet Kolkatába ment feleségéhez, Aparnához (Rani Mukerji) itt érik őket a zavargások, ami az asszony megerőszakolását és megölését is okozza. Sakeet tanult ember létére gyilkoló géppé változik, sorra öli a muszlimokat, és hiába csendesednek az indulatok, benne marad az ölés vágya, amit új felesége Mythili (Vasundhara Das) sem tud kioltani belőle. Néhány fanatikus hindu, élükön Shriram Abhayankarral (Atul Kulkarni) egyenesen Gandhit (Naseeruddin Shah) hibáztatja, és az ő megölését tartja az egyedüli üdvözítő cselekedetnek. Sakeetra vár a feladat, hogy ezt végrehajtsa. A Gandhival történő találkozás azonban újabb fordulatot hoz az életébe, és ez is 180 fokkal tér el az előzőtől.

megnézem lentebb

IMDB

 • Rendezte: Kamal Haasan

 • Írta: Kamal Haasan, Manohar Shyam Joshi 

 • Szereplők: Kamal Haasan, Shah Rukh Khan, Rani Mukerji, Hema Malini, Girish Karnad, Naseeruddin Shah, Om Puri, Vikram Gokhale, Saurabh Shukla, Nasser, Abbas, Atul Kulkarni, Showkar Janaki, Iravati Harshe, Vasundhara Das

2 comments on “Hey Ram – Ó, Isten! (2000)

 1. Rettenetesen rossz a kép, néha teljesen nézhetetlen volt, pedig maga a sztori nagyon érdekes. És egy igazán indiai filmet láthatunk, mert tamil az elkövető (Kamal Haasan), de a szereplőgárda rettenetesen vegyes. Ahogy a nyelv is, hallhatunk angol, hindi, tamil, marathi stb. szövegeket is, a feliratkészítő jelesre vizsgázott.
  Kamal Haasanról annyit érdemes tudni, hogy Shruti Haasan apja, nem mellesleg ennek a filmnek a rendezője, producere, írója és koreográfusa, ennyi minden után nem is csodálom, hogy magára osztotta a főszerepet. Amit pocsékul játszott el. Merthogy egyetlen arcát láttam, azt, amit meg lehet figyelni régi kifakult fényképeken, amikor mereven bámulnak bele a fényképezőgép lencséjébe. Ezt mutatta három órán keresztül, és néha már kimondottan fájt.
  A fenti sztori rövid összefoglaló, mert nem véletlenül több, mint három órás a film, rengeteg minden történik ezalatt. A legtöbb történelmi eseményről feltételezem, hogy valósághű, bár Sakeet alakja kitalált, bárki lehetne. A hindu-muszlim ellentét pedig nagyon is élő seb még mindig, valószínűleg az is lesz még sokáig, India testén.
  Az összes szereplő szuper volt, kiemelném SRK-t, aki a film elején, és végén szerepel csak, de akkor ezer százalékos teljesítményt nyújt, illetve Naseeruddin Shaht, akit fel sem ismertem, annyira Gandhivá vált, nemcsak a maszknak köszönhetően, hanem ahogyan játszott.
  Úgyhogy egyedül Kamal Haasan csalódást okozó előadásmódja miatt nem nézném meg újból a filmet, mert inkább maradt volna meg a rendezői székben, és producerként, meg íróként tevékenykedett volna, mert arra nem lehet panasz, azokat tökéletesen csinálta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük