Hamara Dil Aapke Paas Hai (2000)

A film az Indiában sajnos mai napig nagyon sűrűn előforduló nemi erőszakról és annak hatásairól, társadalmi felfogásáról szól, rendesen körbejárja a témát, és elég erősen odamondogat az indiai társadalomnak. Nem az erőszaktevő, hanem annak elszenvedője lesz kitaszított, minden szempontból. Családja akár el is űzi, férjhezmenési esélye lenullázódik, ujjal mutogatnak rá, és nyíltan megszólják. Őt vádolják a következménnyel, hiszen erőszakot csak azon a nőn lehet elkövetni, aki engedélyt adott rá (sic!). Aztán mikor a bűnöst vád alá helyezik, az ügyvédje kitalálja, hogy vegye feleségül a lányt, és érdekes módon a családja ettől megkönnyebbül, hiszen helyreáll a becsületük. Hogy mit szól hozzá a lányuk, az már huszadrangú kérdés. A film megdöbbentően nyíltan beszél a társadalom képmutatásáról, a kettős mércéről, a nők kiszolgáltatottságáról, és az igazságtalanságról.

Alternatív magyar cím: A szívünk veled van 

megnézem lentebb

IMDB

  • Rendezte: Satish Kaushik

  • Írta: Jainendra Jain, Bhupati Raja

  • Szereplők: Anil Kapoor, Aishwarya Rai Bachchan, Sonali Bendre, Puru Rajkumar, Anupam Kher, Satish Kaushik, Mukesh Rishi, Jaspal Bhatti, Razak Khan, Himani Shivpuri, Smita Jaykar, Tanaaz Currim Irani, Shashi Sharma, Upasna Singh, Rana Jung Bahadur

2 comments on “Hamara Dil Aapke Paas Hai (2000)

  1. Nem értek egyet az imdb szerinti meghatározással, mert egyáltalán nem családi vígjáték. A megerőszakolást nem tartom vicces dolognak. Márpedig a film rendesen körbejárja a témát, és elég erősen odamondogat az indiai társadalomnak. (Ne felejtsük el, 2000-ben készült a film, de azóta sem sokat változott a helyzet). Nem az erőszaktevő, hanem annak elszenvedője lesz kitaszított, minden szempontból (kicsivel jobb a helyzet itt Európában, de azért nem annyira, mint kellene). Családja akár el is űzi, férjhezmenési esélye lenullázódik, ujjal mutogatnak rá, és nyíltan megszólják. Őt vádolják a következménnyel, hiszen erőszakot csak azon a nőn lehet elkövetni, aki engedélyt adott rá. (Ettől tátva maradt a szám). Aztán mikor a bűnöst vád alá helyezik, az ügyvédje kitalálja, hogy vegye feleségül a lányt, és érdekes módon a családja ettől megkönnyebbül, hiszen helyreállt a becsületük. Hogy mit szól hozzá a lányuk, az már huszadrangú kérdés. (Nekem ökölbe szorult a kezem.)
    Kicsit dühös voltam a film alatt, mert annyira nyíltan beszélt a társadalom képmutatásáról, a kettős mércéről, a nők kiszolgáltatottságáról, és az igazságtalanságról. De pont azért, mert dühös voltam, a film jó. Megérinti az embert.
    Aishwarya Rai nagyszerű volt, de akitől teljesen elbűvölődtem, az Anil Kapoor. Szuper volt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük