Iruvar (1997)

Anand (Mohanlal) pályakezdő színész, amikor barátságot köt a tamil íróval Selvannal (Prakash Raj), barátságuk olyannyira gyümölcsöző, hogy a filmiparon kívül a politikában is közösen vesznek részt, egy új párt alapításában, segítve Velu Annachi (Nasser) merész álmait. Mikor Anand sikeres lesz, hírnevét a párt befolyásának növelésére használja, Selvan pedig a börtönt is megjárja, hogy elérjék céljukat. Közben a megerősödött párt megnyeri a választásokat, Velu visszavonul a politikától, Anand pedig Selvant javasolja miniszterelnöknek, bízva abban, hogy ő is kap egy miniszteri tárcát. Mikor ez nem teljesül, sőt, kizárják a pártból, új pártot alapít, és a következő választások után már ő lesz a miniszterelnök. A barátokból ellenségek lesznek.

Alternatív magyar cím: Hasonmás 

megnézem lentebb

IMDB

 • Rendezte: Mani Ratnam

 • Írta: Suhasini 

 • Szereplők: Mohanlal, Prakash Raj, Aishwarya Rai Bachchan, Gautami, Tabu, Revathy, Nasser, Madhoo, Ravi, Rajesh, Delhi Ganesh, Sunder Rajan

3 comments on “Iruvar (1997)

 1. Mani Ratnam egy politikai drámában szerepeltette együtt Prakash Rajt, Mohanlalt, Nassert, Tabut és a pályakezdő Aishwarya Rait. Az 1994-es szépségkirálynő ebben a tamil filmben kezdte meg filmes pályafutását, és mindjárt nehéz szereppel. Ugyanis két szerepet, két különböző személyt formált meg, az Iruvar jelentése ugyanis hasonmás, és nemcsak őrá utal a cím, hanem arra a kettősségre, amit Mohanlal és Prakash Raj formálnak meg.
  A két idealista politikus barátságáról, harcáról, egymás ellen fordulásáról, és hétköznapi életéről szól a film. Itt kapcsolódnak be a női szereplők, nagyon is fontos karaktereket alakítva. Mindketten megnősülnek, Anand Pushpavallit (Aiswarya Rai) veszi el, aki nagyon fiatalon hal meg. Selvan is egy falusi lányt vesz el, később viszont beleszeret a tanár Senthamaraiba (Tabu), akitől lánya is születik. Felesége halála után tudja csak nőül venni. Anand közben megnősül, felesége biztatására néz meg egy pályakezdő színésznőt, Kalpanát (Aiswarya Rai) aki döbbenetesen hasonlít elhunyt feleségére. De csak külsőleg, mert a természetük teljesen más. Ennek ellenére beleszeret, mert Kalpana nem hagyja félresöpörni magát. De Kalpana elhagyja őt is, meg a színészi pályát is, és szociális munkásnak megy, Anand viszont nem tudja őt elfelejteni. Mikor érte küldet, Kalpana autóbalesetben meghal, ő egy nappal sem éli ezt túl. A temetésén Selvan magányosan emlékszik vissza arra, hogy közösek voltak az álmaik, és mennyire eltávolodtak egymástól közben.
  A stáblista hemzseg a sztároktól, elég csak Mohanlalra gondolnunk, aki nálunk ismeretlen, de Tamil Naduban szinte istenként tekintenek rá (a filmben is egy ilyen sztárt alakít). Elég ha annyit írok róla, hogy az első színész, aki tiszteletbeli ezredesi rangot kapott az indiai hadseregtől.
  Aishwarya Rai akár meg is kukulhatott volna ekkora sztársereg láttán, mégis jól oldotta meg a feladatát, nem holmi könnyű kis vígjátékban, vagy akciófilmben mutatkozott be, hanem egy nagyon is fajsúlyos filmben. Innentől kezdve már könnyű dolga volt.

 2. A hétvégén néztük meg, nekem egy picit nehezen követhető volt a történetvezetés és csak e-batta leírását olvasva vált világossá. (Előtte nem olvastam, hogy meglepetés maradjon a cselekmény.) A film után rögtön egy kis kutakodást tartottunk tamil témában, mert a film több mondatát nehéz értelmezni enélkül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük