Lagaan: Once Upon a Time in India (2001)

A film Indiában játszódik, a gyarmatosítás korában. A monszunesők után a tönk szélén álló földműveseknek ki kell fizetniük az adót az elmosott termés után is. A brit földesúr kihívja őket egy krikettmérkőzésre, amelynek tétje az adó elengedése, vagy duplán megfizetése. Az ismeretlen sportjátékban való helytállás reménytelennek tűnik az emberek többsége számára. Egy ifjú mégis vállalja a csapat megszervezését. Ő már sokszor figyelte az angolok játékát a pálya széléről. Most végre megmutathatja az ellesett trükköket…

Alternatív magyar cím: Dézsma

megnézem lentebb

IMDB

 • Rendezte: Ashutosh Gowariker

 • Írta: K.P. Saxena, Ashutosh Gowariker, Abbas Tyrewala, Sanjay Daima

 • Szereplők: Aamir Khan, Gracy Singh, Rachel Shelley, Paul Blackthorne, Suhasini Mulay, Kulbhushan Kharbanda, Raghuvir Yadav, Rajendra Gupta, Rajesh Vivek, Shri Vallabh Vyas, Javed Khan, Rajendranath Zutshi, Akhilendra Mishra, Daya Shankar Pandey, Yashpal Sharma

2 comments on “Lagaan: Once Upon a Time in India (2001)

 1. Megint egy Aamir Khan film. Én még rossz filmet nem láttam tőle, pedig állítólag szerepelt nagy bukásokban is. Az régen lehetett. Az imdb lapján azt látom, hogy néha évekig nem forgat, aztán megint bele a közepébe, gyors egymás utánban többet is, majd megint néma csend. 1973 óta így is 43 filmben szerepelt, 10-nek producere is volt, kettőt írt, egyet rendezett. Tisztes filmes élet, és még mindig fiatal. Le a kalappal!
  A filmről annyit, hogy továbbra sem értem a krikett szabályait, ahogyan a baseball is homályos és érthetetlen, ennek ellenére nagyon is élvezhető. Bár 3 óra és 44 perces (!) mégsem unalmas (bár néha fel kell állni sétálni, görcsöt kap az ember ilyen hosszúságtól), és bátrak voltak nevezni az Oscarra, bele is került az 5 jelölt közé, bár díjat nem nyert. Gondolom a nyugati ember számára embert próbáló feladat végignézni ilyen hosszú filmet.
  A korszak amiben játszódik, az én szememben autentikus, bár a legkevésbé sem vagyok szakértő. Viktória királynő idejében India brit gyarmat volt, a bennszülöttek másodrendű polgárként éltek saját földjükön, és Lagaan-t (dézsmát) kellett fizetniük. Ennek kiváltására a falu elfogadja a britek kihívását egy krikett meccsre. Persze szegény hinduknak fogalmuk sincs a szabályokról, de a helyőrségre frissen beköltöző angol lady beleszeret a falusi paraszt Bhuvanba (Aamir Khan), és tart nekik egy gyorstalpalót.
  Dióhéjban ennyit érdemes tudni a sztoriról, igazából az emberek, a falusiak, minden egyes szereplőt részletgazdagon bemutató filmről van szó, ez az ami igazán fontos.

  Egynapi hideg élelmet pakoljatok magatok mellé 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük