Maya (Maya Memsaab) (1993)

A fiatal, szép, és intelligens Maya Memsaab (Deepa Sahi) édesapjával él egy fényűző vidéki kastélyban Indiában. Amikor az apja agyvérzést kap, Maya felhívja a helyi orvost, hogy vizsgálja meg az édesapját. Dr. Charu Das (Farooque Shaikh) megérkezik a kastélyba, majd gyakran visszatér, azzal az ürüggyel, hogy a beteghez jön. Végül Maya férjhez megy hozzá. Dr. Charu nagyon elfoglalt ember, így Maya sokat van egyedül, és sokat töpreng a saját sorsán. Nem sokkal később Maya találkozik egy férfivel Rudra (Raj Babbar), akivel viszonya lesz, de ez kapcsolat nem tart sokáig, mivel egy jóval fiatalabb férfi, Lalit (Shahrukh Khan) jön az életébe. Szenvedélyes viszony kezdődik el köztük, de Maya egyáltalán nem elégedett a sorsával ő sokkal többre vágyik. Talán ez idézi elő hirtelen halálát, majd két nyomozó próbálja kideríteni az igazságot, hogy valójában ki vagy mi ölte meg Maya-t…

Alternatív magyar cím: Madam Maya 

megnézem lentebb

IMDB

  • Rendezte: Ketan Mehta

  • Írta: Gustave Flaubert, Sitanshu Yashaschandra

  • Szereplők: Deepa Sahi, Farooq Shaikh, Raj Babbar, Shah Rukh Khan, Shreeram Lagoo, Sudha Shivpuri, Paresh Rawal, Raghuvir Yadav, Satyadev Dubey, Shri Vallabh Vyas, Arvind Vaidya, Manish Nagpal, Rajesh Vivek, Idries Malik, Alpana Upadhyay

2 comments on “Maya (Maya Memsaab) (1993)

  1. Biztos van, akinek rémlik középiskolai tanulmányaiból Gustave Flaubert örökbecsű műve a Bovaryné. Bevallom, én untam. Még úgy is, hogy amúgy imádok könyvet olvasni. Ez a film az indiai adaptáció.
    Maya (Deepa Sahi) egy elszegényedett főnemesi család sarjaként félreértelmezett érzelmi okokból feleségül megy Dr. Dashoz (Farooque Shaikh), de a doktorné szerepét hamar megunja. A kispolgári miliő hamar kifejleszti benne a csömört, a vigasztalanságot, az állandó bizonyítási vágyat, az általa olvasott romantikus ponyvaregények pedig a melodrámára való hajlamot. Dr. Das értetlenül áll felesége játékai előtt, ezért az asszony új izgalmak után néz. Viszonyt kezd a veszélyeket kedvelő Rudra herceggel (Raj Babbar), aki elég hamar ráun, és egy mesterkélt levélben szakít vele. Őrjöngő dühében Maya szabályosan megrontja a tapasztalatlan ifjút, Lalitot (Shahrukh Khan). A frivollá váló viszony közben szórja a pénzt, hajszolja a luxust, ebben nagy segítségére van az uzsorás Lalaji (Paresh Rawal). Amikor Maya meghal, halála kérdéseket vet fel, a rendőrség nyomozni kezd.
    A Maya egy beszélő név, hindi nyelven illúziót jelent. Az eredeti regény mondanivalóját meg nem értve egy mesebeli, szürreális álomregényt kreáltak belőle. Ahhoz, hogy megértsd a kispolgári lelket, európainak kell lenned, ahhoz, hogy megértsd a hindu lelket, indiainak kell lenned. A két világ hasonló, mégis szakadék választja el őket. A rendező kísérletezett, és belebukott. A film sem Flaubert-et nem magyarázza meg, sem Indiát. Ott lebeg a kettő között.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük