Madras Cafe (2013)

Vikram Singh ügynököt az indiai titkosszolgálat a polgárháború dúlta Sri Lankára küldi, ahol a Tamil Tigrisek között kell felderítő akciót vezetnie. Útja során egy brit újságírónő is csatlakozik hozzá, aki a polgárháború valódi arcát szeretné feltárni. Ahogy egyre jobban belebonyolódnak a lázadók és a hadsereg politikai csatározásaiba, egy nagyobb összeesküvésre is fény, amelynek célpontja India első embere. A film műfaját tekintve politikai kém thriller, mely megtörtént eseményeket alapul véve az 1980-as évek végén, 1990-es évek elején játszódik, amikor India beavatkozott a Sri Lankában dúló polgárháborúba és melynek következtében a Tamil Tigrisek egy öngyilkos merénylője meggyilkolta a konfliktusba beavatkozó akkor már ex-miniszterelnököt, Rajiv Gandhit.

megnézem lentebb

IMDB

  • Rendezte: Shoojit Sircar

  • Írta: Dusan Tolmac

  • Szereplők: Nargis Fakhri, John Abraham, Avijit Dutt, Rashi Khanna, Leena Maria Paul, Prakash Belawadi, Dibang, Kannan Arunachalam, Siddartha Basu, Ajay Ratnam, Vinod Kumar, Sanjay Gurbaxani, Tarun Bali, Piyush Pandey, Alok Jain

2 comments on “Madras Cafe (2013)

  1. A Theeviravaathi: The terrorist – A terrorista című film ugyanezzel az eseménnyel foglalkozik, csak ott a merénylő szemszögéből ábrázolja, és abszolút földközeli álláspontot képvisel. Egyetlen ember álmait, gondolatait látjuk, a merénylet céljáról semmit sem tudunk meg.
    A Madras Café ugyanezt a merényletet járja körül (itt is fikciós alapon, de persze tisztán fel lehet ismerni, hogy Rajiv Gandhi meggyilkolásáról van szó), viszont magával a politikával, a tamil lázadók, az indiai kormány és a pártok, a Sri Lankai-i kormány, és fegyveresek, a terroristák, sőt távolabbi szereplők bevonásával a politikai, hatalmi berendezkedések, a szövevényes kapcsolatok és a háttérben a szálakat mozgatók tehetetlen bábjaivá váló titkosügynökök rendkívül bonyolult láncolatát próbálja meg bemutatni. Én tulajdonképpen menet közben elvesztettem a fonalat, annyira bonyolult volt, és nem igazán tudtam, hogy ki kivel van, illetve mi mozgatja például a lázadókat? John Abraham (Vikram Singh) titkosügynökként kerül a dolgok sűrűjébe, és tulajdonképpen mindent elveszít a végére.
    Az alkoholizmusa ködéből bukkan fel úgy, hogy végül elmondja a teljes igazságot (vagy azt amit ő látott és megtudott, mert megismerni a kerek egészet valószínűleg ő sem fogja), majd az események sűrűjében szintén részt vevő újságírónőnek Jaya Sahninak (Nargis Fakhri) a rendelkezésére bocsátja. Hogy ez segít-e valamit, fogalmam sincs, a végén az összefoglalás csak a halálos áldozatok számát, és a lázadók vereségét közölte. Békét nem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük