Raajneeti – Politika (2010)

Samar, az Amerikában tanuló bölcsész hazatér Indiába, hogy részt vegyen politikus nagybátyja születésnapján. Amikor az ország egyik legnagyobb politikai pártját vezető nagybácsi szélütést kap, a család férfitagjai között kíméletlen harc indul meg az utódlásért és a következő választások megnyeréséért. A kezdetben kívülálló Samar egyre inkább érintetté válik a küzdelemben és számára is ismeretlen indulatokat és ambíciókat fedez fel magában.

megnézem lentebb

IMDB

 • Rendezte: Prakash Jha

 • Írta: Prakash Jha, Anjum Rajabali 

 • Szereplők: Naseeruddin Shah, Arjun Rampal, Nana Patekar, Ranbir Kapoor, Katrina Kaif, Ajay Devgn, Manoj Bajpayee, Vinay Apte, Barkha Bisht, Darshan Jariwala, Prakash Jha, Kiran Karmarkar, Jahangir Khan, Ravi Khemu, Daya Shankar Pandey

2 comments on “Raajneeti – Politika (2010)

 1. Bár csaknem három órás, nagyon érdekes film volt. Rengeteg történést kellett belezsúfolni ebbe az időbe, úgyhogy csak kapkodtam a fejem.
  Egy Shakespeare királydrámához tudnám hasonlítani, ahol az ellentétes politikai erők szoros családi kötelékekben fonódnak össze. Annyi minden történik rövid idő alatt, hogy itt tőlem csak távirati jelentésre futja: megesett hajadon bátyja a csecsemőt a folyóra bízza, a lány hozzámegy a karizmatikus politikai vezetőhöz, születik két fia, akik átvennék apjuk örökségét, de nagybátyjuk fia szintén hatalomra tör, a párt kettészakad, gyilkosságok és tömegmanipulációk során az idősebbik fiú és jövendőbeli sógornője robbantásos merénylet áldozata lesz. Az özvegy tapasztalatlan politikusként megnyeri a választásokat, és India miniszterelnöke lesz (utalás Sonia Gandhira, Radzsiv Gandhi özvegyére). Az már a sors keserű fintora, hogy az ellenpárt karizmatikus vezetője (aki a kitaszítottak kasztjából küzdötte fel magát), áldozata lesz a kisebbik fiúnak (aki sose akart politikus lenni, Amerikában a doktorijára készült volna, ha nem sodorják el az események), a gyilkos nem is tudja, hogy akit lelő, az saját bátyja (első mondat: folyóra bízott csecsemő).
  Szóval ott is olyan feloldhatatlan dilemmák elé állítja a végzet az embereket, mint Antigonét, vagy Ödipuszt, vagy Michael Corleonét a Keresztapából.
  A szereposztás lenyűgöző: villanásnyira feltűnik Naseeruddin Shah, gyökeres változáson megy keresztül Katrina Kaif, kibújik a gonosz Ranbir Kapoorból, és igazi vezéregyéniséggé válik Arjun Rampal. Egyedül Ajay Devgn alakításával nem voltam annyira kibékülve, valahogy nem éreztem a súlyát.

  Megjegyzem: nem akciófilm (egy autó felrobbantása és jó néhány ember lelövése még nem jelenti azt, hogy akciófilm), színtiszta politikai dráma.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük