Sarfarosh – Mártír (1999)

Fegyverkereskedelem üti fel a fejét Indiában, a szállítmány keresztülhalad India területén Rajasthan államból kiindulva. Sok közvetítő segítségével teszi meg hosszú utat belső Indiába, míg végül eljut Chandrapurba Bala Thakurhoz (Rajesh Joshi), aki a fegyverutánpótlást biztosítja az erdőben tanyázó rabló Veeran (Govind Namdeo) számára. Ezekkel a fegyverekkel Veeran és bandája támadást intéz egy busz ellen, ahol kíméletlenül legyilkolnak minden utast. A kormány kinevez egy különleges akció csoportot Mumbaiba, hogy nyomozzák ki, kik állnak a fegyveres támadás mögött.

megnézem lentebb

IMDB

 • Rendezte: John Mathew Matthan

 • Írta: John Mathew Matthan

 • Szereplők: Naseeruddin Shah, Aamir Khan, Sonali Bendre, Mukesh Rishi, Akash Khurana, Smita Jaykar, Sukanya Kulkarni, Ahmed Khan, Pradeep Singh Rawat, Makrand Deshpande, Shri Vallabh Vyas, Rajesh Joshi, Ali Khan, Upasna Singh, Salim Shah, Nawazuddin Siddiqui

3 comments on “Sarfarosh – Mártír (1999)

 1. Ahhoz képest, hogy 1999-es a film, meglepően korrekt sztorit láttam. Tulajdonképpen alig-bollywoodi. Teljesen a krimi- és akció-filmek műfajában helyezhető el. Akciónak is inkább reális, mint mindenféle kaszkadőrmutatvánnyal megspékelt. A rendőrök izzadva verekednek, esnek-kelnek, és semmilyen profi boksz nem szerepel a műsoron. Két jelenet ragadt meg bennem: amikor lefülelik a fegyverszállítmányt, és bár jól helyezkednek el az álcázott nyomozók, valaki mégis el tud menekülni, akit meg elkapnak, azt egy ismeretlen motoros szitává lövi, viszont a tűzharc, amibe a rendőrök keverednek, hitelesnek tűnik (már amennyire én értek hozzá). A másik jelenet a kórházban van, a nyílt lábtörést szenvedett ACP Rathod (Aamir Khan) lábadozik, akinek áthajtott a lábán a motoros, amikor meglátogatja a helyi fegyverkereskedő, és megfenyegeti, mire ő begipszelt lábbal próbálja meg feltartani, és végigvonszoltatja magát a kórház nagy részén. Mindkét jelenet teljesen földhözragadt, és valósághű. Úgy hiszem, a valóságban is ilyen jelenetek játszódhatnak le a határmenti villongások során. Bár az utolsó akciójelenetnél eltöprengtem a forgatókönyvírón. Addig professzionálisan írt le mindent, ott meg olyasmi történt, ami hihetetlen. A nyomozás során végig egyeztettek a határrendészettel, a hírszerzéssel, és akkor 5 mumbai zsaru behatol a fegyverszállítmány átrakodóhelyére, semmilyen más fedezetet igénybe nem véve. Fura. Se katonák, se határőrök, se kommandó. Még egy kóbor SWAT se volt… akkor jelent meg az erősítés, amikor már nem volt rá szükség. Ezt a tésztát! De ez legyen az egyetlen hibája a filmnek, oda se neki!
  A krimi szál meg egyenesen zseniális. Bepillantást nyerhetünk az indiai nyomozómunkába, ami legalább olyan kulimunka, mint szalmakazalban tűt keresni. A körmölésről, jelentésírogatásról nem is beszélve. Aamir Khan felügyelő alakítása a legjobb, amit idáig láttam. Komor, tárgyilagos, kemény tiszt, aki ha kell, parancs nélkül dutyiba zárja a hőbörgő képviselőt, de együtt érez muszlim tiszttársával.
  Ez a pasi úgy tökéletes ahogy van. Én még a méteres elálló füleit is imádom!
  Furcsállottam, hogy Naseeruddin Shah főszereplőnek van feltüntetve. Inkább vendégszerep. Ritkán jelenik meg, akkor is inkább bölcsességeket, vagy verseket mond, amelyek mondjuk tényleg gyönyörűek. Mindig megbizserget, ha hindu verseket hallok, még ha a fordítás sem tudja visszaadni a valóságot. Már hallgatni is borzongató. Viszont az utolsó jelenetben, amikor a félresikerült nézeteit akarja ráerőltetni a felügyelőre, az a dialóg nagyon ütősre sikeredett. Főleg, amit Aamir mondott. Van egy olyan érzésem, hogy már csak ezért az egy monológért elvállalta volna.
  Sonali Bendre majdnem ugyanaz volt, mint amit a Hamara Dil Aapke Paas Haiban már láttam tőle. Szeleburdi teremtés, de jól áll neki. Az is igaz, hogy hiába főszereplő, valójában elhanyagolható jelentése volt a jelenlétének. Pusztán a szerelmi szálat erősítette, meg valakinek el kellett énekelnie néhány dalt 🙂
  A felvétel meg tökéletes. Szép a hang, éles a kép, úgyhogy ezt a filmet is tuti többször megnézem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük