Swades: We, the People – Fénysugár a múltból (2004)

Az indiai származású Amerikában élő űrkutató Mohan Bhargav (Shahrukh Khan) egy nap elhatározza, hogy hazalátogat Indiába, és felkeresi a dajkáját, akit már nagyon régen nem látott. A keresés azonban nem megy könnyen, mivel a dajkája egy távoli kis faluba költözött az özvegyek otthonából. Mohan úgy dönt, hogy kibérel egy lakókocsit, amivel kényelmesen bejárhatja a vidéket. Útközben döbbenten tapasztalja, hogy milyen mostoha körülmények között élnek az emberek, még soha nem látott ilyen szegénységet, és elmaradottságot.

megnézem lentebb

IMDB

  • Rendezte: Ashutosh Gowariker

  • Írta: M.G. Sathya, Ashutosh Gowariker

  • Szereplők: Shah Rukh Khan, Gayatri Joshi, Kishori Balal, Smith Seth, Lekh Tandon, Rajesh Vivek, Daya Shankar Pandey, Farrukh Jaffar, Vishnudutt Gaur, Raja Awasthi, Vishwa S. Badola, Bhim Vakani, Rahul Vohra, Rajesh Balwani, Bachan Pachehra

3 comments on “Swades: We, the People – Fénysugár a múltból (2004)

  1. Shah Rukh Khan mint NASA-kutató, hm, érdekes… Ezt a figurát elég nehezen adja el, valahogy nem nézem ki belőle, hogy évekig görnyed az egyetemi padban, de mindegy is. A film maga csodálatosan építkezik fel, és egyértelműen India szeretete felé tendál. Ugyanakkor nagyon erős társadalomkritikai mondanivalója is van, nem hallgatja el a gondokat, és rámutat az ország hibáira is. Megkérdőjelezi a hagyományok és szokásjogok uralmát, helyesli a változásokat, ugyanakkor bemutatja a vidéki India minden szépségét és báját is. No, meg persze a nyomorát. Mert abból is van bőven.
    Amikor Shah Rukh Khan a falugyűlésen előadja a monológját, azt a beszédet folyton újra és újra végighallgatom, mert mindent elmond Indiáról. Egy kívülálló, ugyanakkor indiai ember szavai ezek, aki gyerekként elkerült Amerikába, látja a különbségeket és ezeket el is mondja.
    Mégis… a film végén egyértelműen választ a két ország között.
    Gayatri Joshinak ez az első, és utolsó filmje, egy évvel később férjhez ment, és visszavonult. (Még volt egy itemsongnyi szerepe a Wantedben, de ezzel kifújt). Nagy kár, mert ezzel a szerepével azonnal belépett a nagyok közé.
    Kishori Balalról még az imdb sem tud mit felmutatni, még a személyes adatai sincsenek meg. Hogy hány éves, nem tudni hol született. Mindössze 6 filmet sorol fel, olyan, mintha egy amatőr színész adatlapját látnám. Pedig csodálatosan játszik, nagyszerű az idős dajka szerepében, a film harmada abszolút az ő játékára épít. Nem tudom kinek az ötlete volt az ő szerepeltetése, de csillagos ötös.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük