Sholay – Lángnyelvek (1975)

A Ramgarh nevű kis faluban él a nyugdíjas rendőr Thakur Baldev Singh (Sanjeev Kumar) aki híreket hallott két piti tolvajról, akiket ő maga tartóztatott le annak idején. Thakur úgy gondolja, hogy a tolvaj duó Veeru (Dharmendra) és Jai (Amitabh Bachchan) ideálisak lennének arra, hogy segítsenek neki elkapni Gabbar Singh-et (Amjad Khan) akinek a fejére 50.000 rúpia jutalmat tűztek ki a hatóságok, továbbá ha élve kapják el Gabbart, akkor még további 20.000 rúpia jutalom üti a markukat. De ebben a történetben igazából nem a pénz dominál, hanem a bosszú.

megnézem lentebb

IMDB

 • Rendezte: Ramesh Sippy

 • Írta: Javed Akhtar, Salim Khan

 • Szereplők: Dharmendra, Sanjeev Kumar, Hema Malini, Amitabh Bachchan, Jaya Bhaduri, Amjad Khan, A.K. Hangal, Satyendra Kapoor, Iftekhar, Leela Mishra, Vikas Anand, Mac Mohan, Keshto Mukherjee, Sachin, Alankar Joshi

3 comments on “Sholay – Lángnyelvek (1975)

 1. Hát, oda meg vissza vagyok a gyönyörűségtől! Rég láttam már ennyire epikus, magával ragadó filmet. Egy kevés spagetti western, csipetnyi bollywoodi maszala, megfűszerezve némi hollywoodi vadnyugati romantikával. A sztori rém egyszerű, két kisstílű tolvajt felfogad egy falu birtokosa, hogy védje meg őket a hegyekben tanyázó banditáktól. Biztos sokaknak ismerős, nem véletlenül; Hét szamuráj Kuroszavától, A hét mesterlövész Yul Brynnerrel és Steve McQueennel. A film rendezője rengeteg klasszikusból építkezik, felismerhető jelenetek vannak a Volt egyszer egy Vadnyugatból, Pat Garrett és Billy a Kölyökből, Butch Cassidy és Sundance Kidből, Az északnyugati határszélből, A vad bandából, és a Pár dollárral többértből. Mivel a sztoriról nincs mit írnom, utánajártam a filmnek, az alkotóknak, és inkább érdekességeket írok:
  Dharmendra és Hema Malini a filmben szerelmespárt játszanak, a való életben négy évvel később összeházasodtak.
  Amitabh Bachchan és Jaya Bhaduri a filmben szerelmespárt játszanak, a való életben már két éve házasok. A film forgatásán lányukkal Shwetával, a film bemutató körútján fiukkal Abhishekkel volt terhes Jaya.
  Számoljunk utána, hogy a hat főszereplő összesen hány filmben szerepelt ezidáig; Dharmendra 290 film, Amitabh Bachchan 192 film, Sanjeev Kumar 163 film (1985-ben 47 (!) évesen elhunyt, amúgy a színész ugyanabban az évben született, mint Dharmendra, de ő egy öregembert játszott), Hema Malini 157 film, Jaya Bhaduri 51 film (nem a két gyerek születése akadályozta, hanem a politikai pályafutása, parlamenti képviselő volt évekig), Amjad Khan 202 film (akinek ez a film volt a debütálása, 35 éves korában!); összesen: 1055 film. Tekintélyes summa!
  Egyéb érdekességek, leginkább Dharmendráról, mert őtőle elég kevés film van a itt feltöltve (a Yamla Pagla Deewana 1-2-n és a Singh Saab the Great-en kívül most nem is jut másik eszembe), viszont piszkosul vonzó fickó volt anno. Hat gyermeke közül 3 is befutott filmsztár lett, első házasságából Sunny és Bobby Deol (akik jóképűségben sajnos meg sem közelítik apjukat), második házasságából (Hema Malinival) Esha Deol.

  Az imdb-n 17ezer szavazat után 8,6 %-on áll!
  A Mehbooba Mehbooba című szám alatt Helen táncol, Salim Khan (Salman Khan apja) kettes számú felesége.
  Jelenetek, karakterek, amelyek nagyon tetszettek nekem: A mini-Hitler börtönőr (felismerni Chaplint a Diktátor című filmből), pénzfeldobással döntenek minden fontos dologban, Hema Malini halál-táncától meg a hideg futkosott a hátamon. Amúgy is az ő karaktere már önmagában nevetésre adott okot, egy lány, aki percig sem bír csendben maradni, az egész filmet végigkarattyolja…
  Dharmendra részeg handabandázása a víztározó tetején, amikor öngyilkossággal fenyegetőzik, ezt később Katrina Kaif (szintén részegen) előadta a Mere Brother Ki Dulhan című filmben.
  A fiúk dala a barátságról mintha egy olasz sláger feldolgozása lenne, a dallamvilága legalábbis erre utal, viszont az egyik legszebb dal, amit valaha hallottam.
  Nagyon sok minden tetszett még, pl. meglepően érdekes kameraállásokkal dolgozott az operatőr, ez szokatlan a bollywoodi filmekben, és a történet végig a föld közelében maradt, a szereplőknek igenis kifogy a töltényük, és senki sem volt szuperhős, vagy földöntúli erővel bíró, a pofonok, a verekedések, a lövöldözések, mind-mind hihetőek voltak. Ez is nagyon jó volt.

  Az indiai mozi 100 éves évfordulójának alkalmából elkészült a 3D-s változat is, gondolom ennek lesz majd BlueRay kiadása, jó lenne, ha ebből is lenne magyar feliratos változat. Mert ez egy örökbecsű darab, nem véletlenül választották be az évfordulón a 10 legjobb film közé.
  Én nagyon hálás lennék ezért, addig is megőrzöm ezt a példányt (még ha néhol rossz is a hang, vagy a kép) és reménykedem egy olyan változatban, mint amilyennek a Bobby vagy a Lamhe sikerült.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük