The Deceivers – Gazemberek (1988)

India, 1825. William Savage (Pierce Brosnan) angol katonatiszt a brit fennhatóságot képviseli India egyik különösen szegény vidékén. Feladata az adók pontos begyűjtése, ezen túl azonban csak azt várják el tőle felettesei, hogy ne ártsa bele magát a helyi történésekbe, Savage azonban kortársai nagy részétől eltérően annyira élénken érdeklődik az indiai kultúra iránt, hogy több hindi dialektust is hibátlanul beszél. Amikor egy nap véletlenül szemtanúja lesz egy rituális tömeggyilkosságnak, elhatározza, hogy minden józan megfontolás ellenére álruhát ölt, és az úgynevezett fojtogatók szektájába beépülve vet véget az évszázadok óta folyó öldöklésnek.

megnézem lentebb

IMDB

  • Rendezte: Nicholas Meyer

  • Írta: John Masters, Michael Hirst

  • Szereplők: Pierce Brosnan, Shashi Kapoor, Saeed Jaffrey, Helena Michell, Keith Michell, David Robb, Tariq Yunus, Jalal Agha, Gary Cady, Salim Ghouse, Neena Gupta, Nayeem Hafizka, Bijaya Jena, H.N. Kalla, Kammo

2 comments on “The Deceivers – Gazemberek (1988)

  1. Bár a film John Masters Fojtogatók címmel magyarul is megjelent regénye alapján készült (eredeti megjelenés: 1952), valójában megtörtént eseményeken alapszik. Igaz, hogy a Pierce Brosnan által játszott karakternek William Savage a neve, de 1825-től 1830-ig az Indiai Rendőri Szolgálat ügynöke William Henry Sleemann volt az, aki felszámolta az akkor már századok óta működő titkos szekta a thagík (thugee-k) működését. Ők Káli istennő pusztító formáját imádva emberek százait mészárolták le, egy speciális fojtókendővel, a rúmállal. Útonállók voltak, azok vérengzőbb és vadállatiasabb változatai. E vakmerő úriembert alakítja Brosnan nagyon jól és hitelesen. Négy helyi nyelvjárást anyanyelvi szinten beszél, mégis nehezen tud beépülni a szekta életébe, és persze neki magának is mocskos dolgokon kell keresztül mennie, hogy végül sikerrel járjon. Az eredmény: több, mint 1400 útonálló elfogása az ország minden területén. Becslések szerint a thágik működésük során közel kétmillió embert gyilkoltak meg bestiális kegyetlenséggel.
    A film megpróbál hiteles és korhű lenni, ez hellyel-közzel sikerül is neki, főleg ahol az angol kolónia életét kell bemutatnia, viszont szerintem az indiai falusi életet csak megkarcolta a felszínen (például a szati, ami a film cselekményének idején még törvényes volt, négy évvel később tiltották be. Amúgy a szati érdekes dolog, mert tévesen özvegyégetésnek fordítják, holott szankszrit jelentése: hű; és eredetileg önkéntes alapon működött, később torzult el kényszerítő erejűvé). Ennek ellenére javaslom megnézésre, mert ez ugyan csak egy szeletke India hosszú-hosszú történelméből, mégis meglepően érdekes. Főleg, hogy az író, John Masters (1914–1983) közeli tapasztalatokkal rendelkezett, az indiai brit hadsereg tisztje volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük